Skip to main content

Η ΕΕ παραπέμπει τη χώρα στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο για τα ληξιπρόθεσμα χρέη

Οι ληξιπρόθεσμες οφειλές του Δημοσίου αυξήθηκαν τον Ιούλιο στα 2,099 δισ. από 1,712 δισ. τον Δεκέμβριο του 2022

Στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο οδηγείται τελικά η Ελλάδα για το θέμα των ληξιπρόθεσμων οφειλών του Δημοσίου. Μετά την πειθαρχία που επέβαλαν τα μνημόνια και η ενισχυμένη μεταμνημονιακή εποπτεία, οδηγώντας σε μείωση του συνολικού ποσού των οφειλών και εξαφάνιση σχεδόν της καθυστέρησης απονομής συντάξεων, η πρόοδος ανακόπηκε και σημειώθηκε μάλιστα και αύξηση των μεγεθών.

Τον Ιούλιο, σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών, οι ληξιπρόθεσμες οφειλές ήταν 2,099 δισ. ευρώ, έναντι 1,712 δισ. ευρώ τον Δεκέμβριο του 2022, 1,302 δισ. ευρώ τον Δεκέμβριο του 2021, αλλά και 4,696 δισ. ευρώ τον Δεκέμβριο του 2015.

Ο μεγάλος αρνητικός πρωταγωνιστής εδώ είναι τα νοσοκομεία, όπως προκύπτει και από την προσφυγή της Κομισιόν, η οποία σημειώνει ότι η παραπομπή για μη ορθή εφαρμογή της οδηγίας για τις καθυστερήσεις πληρωμών γίνεται «λόγω υπερβολικών καθυστερήσεων στις πληρωμές των δημόσιων νοσοκομείων (πολιτικών και στρατιωτικών) προς τους προμηθευτές τους». Από τα 2,099 δισ. ευρώ των ληξιπρόθεσμων οφειλών του Δημοσίου τον Ιούλιο, το 1,114 δισ. ευρώ αφορά τα νοσοκομεία.

«Αυτές οι υπερβολικές καθυστερήσεις πληρωμών από τα δημόσια νοσοκομεία», σημειώνει η Κομισιόν, «παρεμποδίζουν την ανταγωνιστικότητα και την ανθεκτικότητα των επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται στον τομέα της υγείας, ιδίως των μικρομεσαίων. Στο πλαίσιο της COVID -19 οι επιχειρήσεις αυτές διαδραμάτισαν καίριο ρόλο στον ταχύ εφοδιασμό των νοσοκομείων, βοηθώντας τα να παραμείνουν σε λειτουργία».

Να σημειωθεί ότι η διαδικασία για την παράβαση είχε κινηθεί από το 2019, με κατάληξη τη χθεσινή προσφυγή.

Χθες, μάλιστα, η Κομισιόν έστειλε και μια αιτιολογημένη γνώμη στην Ελλάδα για παρεμφερές θέμα, αν και σε χωριστή υπόθεση. Η υπόθεση αυτή αφορά το ζήτημα των παραιτήσεων που υπογράφηκαν από εργολάβους νοσοκομείων, οι οποίοι συμφώνησαν να παραιτηθούν από τα δικαιώματά τους, που απορρέουν από την οδηγία για τις καθυστερήσεις πληρωμών, έναντι υποσχέσεων για άμεσες πληρωμές.

Στο υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών υποστηρίζουν ότι οι ληξιπρόθεσμες υποχρεώσεις των νοσοκομείων αφορούν σε μεγάλο βαθμό τα clawback και rebate, που δεν έχουν συμψηφιστεί, κι αν αφαιρεθούν αυτά περιορίζονται σε 164 εκατ. ευρώ. Εκτιμούν ότι με το νέο κεντρικό σύστημα προμηθειών το πρόβλημα θα περιοριστεί, ήδη άλλωστε διαβιβάστηκε ένα σημαντικό ποσό στο ΕΚΑΠΥ για τον σκοπό αυτό. Επίσης, το 2024 θα ενισχυθεί και ο προϋπολογισμός των νοσοκομείων με τα έσοδα από τα νέα μέτρα για τη φοροδιαφυγή. Ωστόσο, το πρόβλημα είναι έως έναν βαθμό επιχειρησιακό και όχι ταμειακό.

Εκτός από την Ελλάδα, για μη ορθή εφαρμογή της συγκεκριμένης οδηγίας παρέπεμψε η Κομισιόν και το Βέλγιο και την Ιταλία.

Πηγή: Καθημερινή