Skip to main content

Εικοσιτέσσερις ώρες γεμάτες αγωνία για την ελληνική κυβέρνηση

Η αυριανή μέρα, σύμφωνα με όλες τις έως τώρα ενδείξεις, θα είναι μια από τις κρισιμότερες στον «πόλεμο» που εξελίσσεται με τους δανειστές.

Η αυριανή μέρα, σύμφωνα με όλες τις έως τώρα ενδείξεις, θα είναι μια από τις κρισιμότερες στον «πόλεμο» που εξελίσσεται με τους δανειστές, προκειμένου να εξευρεθεί μια λύση για την επόμενη μέρα της Ελλάδας.

Ανεξαρτήτως των δηλώσεων που κάνουν διάφοροι πολιτικοί παράγοντες και από τις δύο πλευρές, με στόχο την αύξηση της πίεσης εκατέρωθεν, εφόσον η Ελλάδα πληρώσει τη δόση των 301 εκατ. ευρώ προς το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ), η προσπάθεια για συμφωνία (σσ και κατά συνέπεια το κλείσιμο της 5ης αξιολόγησης), θα συνεχισθεί, με το χρονοδιάγραμμα που λίγο ως πολύ είναι γνωστό:

Οι διαπραγματεύσεις θα συνεχισθούν κανονικά το Σαββατοκύριακο που έρχεται, τοEuroWorkingGroup θα επιχειρήσει να καταλήξει σε ένα staff level agreement, το οποίο θα προωθηθεί σε ένα έκακτο Eurogroup, το οποίο θα αποφασίσει για να το αν θα δώσει το «πράσινο φως» για την ολοκλήρωση της αξιολόγησης ή όχι. Τι θα γίνει σε διαφορετική περίπτωση; Το πιθανότερο είναι ότι μπαίνουμε σε αχαρτογράφητα νερά.

Το θετικό της υπόθεσης, αν υπάρχει τέτοιο, είναι ότι η αγωνία θα τερματισθεί μέσα στις επόμενες 24 ώρες. Κι αυτό γιατί εφόσον η δόση στο ΔΝΤ πληρωθεί κανονικά, η διαδικασία θα συνεχισθεί κανονικά. Το πρόβλημα θα ξεκινήσει αν τελικώς η δόση δεν πληρωθεί.