Skip to main content

Οι θεσμοί έρχονται για μόνιμη εγκατάσταση στην Αθήνα

Η καθαρή έξοδος θα είναι μόνο στα χαρτιά, καθώς στην πράξη η εποπτεία της χώρας θα εξακολουθήσει και μάλιστα περισσότερο σκληρή από κάθε άλλη φορά.

Και μόνιμη αντιπροσωπία των θεσμών προβλέπεται να εγκατασταθεί στην Αθήνα στη μεταμνημονιακή περίοδο. Η κίνηση εντάσσεται στο πλαίσιο της σκληρής εποπτείας που ετοιμάζεται για την Ελλάδα, γεγονός το οποίο έρχεται σε ευθεία αντίθεση με το βασικό αφήγημα της κυβέρνησης για «καθαρή έξοδο» από τα μνημόνια. Φαίνεται ότι αυτή η τελευταία θα είναι μόνο στα χαρτιά, καθώς στην πράξη η εποπτεία της χώρας θα εξακολουθήσει και μάλιστα περισσότερο σκληρή από κάθε άλλη φορά.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το όλο κόνσεπτ έχει αναλάβει η Κομισιόν, μετά την ελλιπή, απ' ό,τι φαίνεται ενημέρωση της ελληνικής πλευράς με το υβριδικό πρόγραμμα που παρουσίασε και... απογοήτευσε στην τελευταία συνάντηση της Σόφιας. Το αποκαλούμενο και «ελληνικό πρόγραμμα» ήταν τόσο γενικό και αόριστο, που κυριολεκτικά τίναξε στον αέρα τα μεταμνημονιακά σχέδια της χώρας. Και μαζί και της κυβέρνησης.

Ο μηχανισμός επιτήρησης που θα στηθεί για πρώτη φορά, θα βρει εφαρμογή στην ελληνική περίπτωση και θα αποτελεί ένα είδος μοντέλου για το μέλλον. Τουλάχιστον, ως τέτοιο θα παρουσιαστεί. Το όλο project, το έχει αναλάβει ο ίδιος ο πρόεδρος του Eurogroup, Κοστέλο, ο οποίος θα και έχει την επιτήρησή του σχεδίου, αν και ο ίδιος λέγεται ότι βρίσκεται υπό γερμανική επιτήρηση, γιατί θεωρείται πολύ ελαστικός απέναντι στην Ελλάδα. Κι αυτό είναι κάτι που φοβάται πολύ το Βερολίνο, σε αυτή τη φάση, που προσπαθεί να «δέσει» την Ελλάδα με κάθε μέσο και τρόπο.

Εξ' ου και δεν διστάζει να θέσει υπό ...διακριτική επιτήρηση κι αυτόν ακόμα τον ανώτερο Ευρωπαίο αξιωματούχο, για να κάνει τη δουλειά του, όπως νομίζει ότι πρέπει να κάνει καλύτερα.