Skip to main content

H Voria.gr στο... άδυτο του Διαγωνισμού Οίνου Θεσσαλονίκης

H Voria.gr βρέθηκε στη διαδικασία γευσιγνωσίας του 17ου Διεθνούς Διαγωνισμού Οίνου & Αποσταγμάτων Θεσσαλονίκης και η εμπειρία ήταν μεθυστική.

Είναι 8.30 το πρωί και στον 7ο όροφο του ξενοδοχείου Mediterranean Palace είναι όλα έτοιμα για να ξεκινήσει μία ημέρα γευσιγνωσίας των οίνων που συμμετέχουν στον τριήμερο 17ο Διεθνή Διαγωνισμό Οίνου Θεσσαλονίκης. Τα ποτήρια έχουν στηθεί στα έξι τραπέζια για τους συνολικά 42 διακεκριμένους γευσιγνώστες, 24 ξένους και 18 Έλληνες οι οποίοι μέχρι τις 1.30 περίπου το μεσημέρι θα δοκιμάσουν και θα βαθμολογήσουν τα δείγματα που θα φθάνουν στα τραπέζια αριθμημένα και σε μέσα σε μαύρες συσκευασίες. Το σύνθημα για την έναρξη της διαδικασίας δίνει ο πρόεδρος του τραπεζιού και η διαδικασία γευσιγνωσίας ξεκινάει αρχικά με λευκά κρασιά και τα sessions συνεχίζεται με ροζέ και στο τέλος με κόκκινα. Οι κριτές βαθμολογούν κάθε κρασί μετά από οπτική, οσφρητική και γευστική εξέταση αλλά και για την αρμονία-γενική εντύπωση, προκειμένου να απονείμουν τα Μεγάλα Χρυσά, τα Χρυσά και τα Ασημένια Βραβεία.

Τα τρία sessions ή flights για τους γνώστες κλείνoυν με γευσιγνωσία αποσταγμάτων καθώς φέτος για τρίτη συνεχή χρονιά παράλληλα με τον 17ο Διεθνή Διαγωνισμό Οίνου Θεσσαλονίκης πραγματοποιείται και ο «Διεθνής Διαγωνισμός Αποσταγμάτων Αμπελοοινικής Προέλευσης Θεσσαλονίκης». Όσοι νομίζουν ότι η γευσιγνωσία κρασιού είναι μία εύκολη και απολαυστική διαδικασία θα πρέπει να αναθεωρήσουν την άποψή τους. «Η γευσιγνωσία είναι απαιτητική και ιδιαίτερα δύσκολη υπόθεση. Δεν είναι μόνο οι ώρες και ο αριθμός των κρασιών που δοκιμάζουμε αλλά και οι μικρές λεπτομέρειες που μπορούν να κρίνουν αν ένα κρασί θα πάρει Μεγάλο Χρυσό ή Χρυσό Βραβείο», αναφέρει η οινολόγος Δέσποινα Μπουζά, πρόεδρος σε ένα από τα έξι τραπέζια του Διαγωνισμού. Αρκεί να σκεφτεί κανείς ότι συνολικά στους διαγωνισμούς συμμετέχουν 757 οίνοι και 26 αμπελοοινικά αποστάγματα.

Οι διαδικασίες γευσιγνωσίας ξεκίνησαν την Τετάρτη και ολοκληρώνονται αύριο, Παρασκευή, ενώ τα αποτελέσματα θα ανακοινωθούν από την ιστοσελίδα των Διαγωνισμών www.tiwc.gr αύριο Σάββατο. Από τα 783 δείγματα, τα 663 προέρχονται από την Ελλάδα ενώ τα 120 από Βραζιλία, Γερμανία, Ιταλία, Κύπρο, Σλοβακία, Τουρκία και Ουγγαρία.

Ο «Διεθνής Διαγωνισμός Οίνου & Αποσταγμάτων Θεσσαλονίκης» διοργανώνεται από την Ένωση Οινοπαραγωγών του Αμπελώνα της Βορείου Ελλάδος, είναι ο μοναδικός διεθνής διαγωνισμός Οίνου στην Ελλάδα και διεξάγεται σύμφωνα με τον κανονισμό του Διεθνούς Οργανισμού Αμπέλου και Οίνου (OIV).

«Στόχος μας με τη διοργάνωση είναι να βελτιώσουμε το ελληνικό κρασί και να βοηθήσουμε τους παραγωγούς που θα βραβευθούν να προωθήσουν το προϊόν τους. Ταυτόχρονα, επιδιώκουμε οι ξένοι γευσιγνώστες που προσκαλούμε να γνωρίζουν το ελληνικό κρασί και να γίνονται πρεσβευτές του στο εξωτερικό», τονίζει ο διακεκριμένος Έλληνας Master of Wine Κωνσταντίνος Λαζαράκης, ο οποίος είναι και πρόεδρος της φετινής διοργάνωσης. Κατά τον ίδιο, τα ελληνικά κρασιά βρίσκονται πλέον σε εξαιρετικά επίπεδα από πλευράς ποιότητας αλλά χωλαίνουν στην εικόνα που έχουν στο εξωτερικό.

Σημειώνεται ότι εφέτος στην ομάδα των γευσιγνωστών-κριτών των διαγωνισμών συμμετέχουν τέσσερις ακόμη Masters of Wine, οι κυρίες Sarah Jane Evans, Elizabeth Gabay, Robin Kick και ο κ.Γιάννης Καρακάσης, καθώς και ο Master Sommelier Brian Keith Julyan.



Οι προσκεκλημένοι γευσιγνώστες-κριτές των Διαγωνισμών, σύμφωνα με τον κανονισμό του OIV, είναι στο μεγαλύτερο ποσοστό οινολόγοι ενώ η λίστα συμπληρώνεται από συμβούλους, συγγραφείς και δημοσιογράφους οίνου καθώς και από οινοχόους.
 
Η τελετή απονομής των μεταλλίων θα διεξαχθεί το Σάββατο 11 Μαρτίου στην Αθήνα, στην Αίγλη Ζαππείου, στο πλαίσιο της έκθεσης Oinorama ενώ την Κυριακή 12 Μαρτίου, ώρα 16:00-19:00, οι επισκέπτες της έκθεσης Oinorama θα έχουν τη δυνατότητα γευσιγνωσίας των βραβευμένων οίνων και αποσταγμάτων των Διαγωνισμών.