Skip to main content

Αυτά είναι τα καλύτερα κρασιά του Διαγωνισμού Οίνου Θεσσαλονίκης

Η 20η επετειακή διοργάνωση του Διεθνούς Διαγωνισμού Οίνου και Αποσταγμάτων Θεσσαλονίκης εκπέμπει θετικά μηνύματα για το μέλλον.

Ολοένα και ψηλότερα ανεβαίνει ο πήχης για τον Διεθνή Διαγωνισμό Οίνου και Αποσταγμάτων Θεσσαλονίκης, όπως επιβεβαιώθηκε στην επετειακή 20η διοργάνωση που ολοκληρώθηκε χθες.  Εξήντα οίνοι έλαβαν χρυσό μετάλλιο, 190 ασημένιο και 360 χάλκινο, ενώ στα αμπελοοινικά αποστάγματα από τα 37 της συμμετοχής έλαβαν τέσσερα χρυσό μετάλλιο, εννέα ασημένιο και 16 χάλκινο.

Η 20η διοργάνωση συνοδεύτηκε από θετικά σημάδια για το μέλλον του Διαγωνισμού και του ελληνικού κρασιού. Οι συμμετοχές φέτος ξεπέρασαν τις 900 με την αύξηση των δειγμάτων να αγγίζει το 4,7%, όσον αφορά τους οίνους και το 8,8% όσον αφορά τα αμπελοοινικά αποστάγματα σε σχέση με πέρσι.

Μάλιστα, ηχηρή ήταν η παρουσία νέων και μικρών οινοποιών, σημειώνοντας αύξηση 10% σε σύγκριση με το 2019.  Έτσι, από τις 220 οινοποιίες που συμμετείχαν φέτος στον Διαγωνισμό, οι 24 ήταν καινούργια και μικρά οινοποιεία.

Φέτος δοκίμασαν, αξιολόγησαν και βαθμολόγησαν 907 δείγματα, 25 καταξιωμένοι γευσιγνώστες από την Ελλάδα και το εξωτερικό, Masters of Wine, Master Sommelier, οινολόγοι, οινοχόοι, δημοσιογράφοι και άλλοι επαγγελματίες οίνου, χωρισμένοι σε 5 επιτροπές. Επιπλέον στον φετινό διαγωνισμό συμμετείχαν 5 εκπαιδευόμενοι κριτές, ένας σε κάθε επιτροπή γευσιγνωστών.

Από τα 907 δείγματα, τα 870 ήταν οίνοι από την Ελλάδα, τη Βραζιλία και την Κύπρο ενώ τα 37, αμπελοοινικά αποστάγματα από την Ελλάδα, την Κύπρο και την Αλβανία. Μετάλλιο κατέκτησε το 71% των οίνων και το 78% των αποσταγμάτων, γεγονός που αποδεικνύει για άλλη μία φορά την αναβαθμισμένη ποιότητα των κρασιών και αποσταγμάτων του Διαγωνισμού.

Στον τριήμερο διαγωνισμό συμμετείχαν και πειραματικοί οίνοι, οι οποίοι αν και αξιολογήθηκαν δεν συμμετείχαν στη διαγωνιστική διαδικασία για μετάλλιο.

Ο διαγωνισμός πραγματοποιείται στην Ελλάδα από το 1993 από την «Ένωση Οινοπαραγωγών του Αμπελώνα της Βορείου Ελλάδος» με την αιγίδα και τη συνεργασία όλων των φορέων του χώρου από την Ελλάδα και την εποπτεία του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και του Γενικού Χημείου του Κράτους.

Τα καλύτερα κρασιά του διαγωνισμού

ΚΑΛΥΤΕΡΟΣ ΟΙΝΟΣ ΤΟΥ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΥ:

Σαντορίνη 2018 Λευκός, ΠΟΠ Σαντορίνη - Οινοποιείο Βενετσάνου Ι.Κ.Ε.

Καλύτερος Ερυθρός Οίνος:

Αγιορείτικο Άβατον 2016, ΠΓΕ Άγιο Όρος - Ευάγγελος Τσάνταλης Α.Ε.

Καλύτερος Ροζέ Οίνος:

Άλφα Single Vineyard Σκαντζόχοιρος 2019, ΠΟΠ Αμύνταιο - Κτήμα Άλφα

Καλύτερος Λευκός Οίνος:

Σαντορίνη 2018, ΠΟΠ Σαντορίνη – Οινοποιείο Βενετσάνου Ι.Κ.Ε.

Καλύτερος Επιδόρπιος Οίνος:

Santowines Santorini Vinsanto 8 ετών Παλαίωσης 2008/2010, ΠΟΠ Σαντορίνη – Ένωση Συνεταιρισμών Θηραϊκών Προϊόντων

Καλύτερος Αφρώδης ή Ημιαφρώδης Οίνος:

Santo Sparkling Brut Methode Traditionelle 2016 – Ένωση Συνεταιρισμών Θηραϊκών Προϊόντων

Καλύτερη Ρετσίνα:
Δάκρυ του Πεύκου 2019 - Σ. Κεχρή & Σία Ο.Ε.

ΚΑΛΥΤΕΡΟ ΑΠΟΣΤΑΓΜΑ ΤΟΥ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΥ

Kanenas Απόσταγμα – Ευάγγελος Τσάνταλης Α.Ε.

Ειδικές διακρίσεις

1. Σε έναν ξηρό μονοποικιλιακό οίνο από την ποικιλία Μαλαγουζιά Malagouzia 2019 Λευκός, ΠΓΕ Χαλκιδική Konstantara Wines
2. Σε έναν ξηρό μονοποικιλιακό οίνο από την ποικιλία Ασύρτικο Σαντορίνη 2018 Λευκός, ΠΟΠ Σαντορίνη Οινοποιείο Βενετσάνου Ι.Κ.Ε.
3α. Σε έναν ξηρό λευκό μονοποικιλιακό οίνο από την ποικιλία Μοσχοφίλερο Έλξη 2019 Λευκός ΠΓΕ Κόρινθος Κων/νος Νικ. Πυργάκης
3β. Σε έναν ξηρό λευκό μονοποικιλιακό οίνο από την ποικιλία Μοσχοφίλερο Μαντινεία 2018 Λευκός, ΠΟΠ Μαντινεία Οινοποιία Μποσινάκης
4. Σε έναν ξηρό ερυθρό μονοποικιλιακό οίνο από την ποικιλία Αγιωργίτικο Αρετή 2013 Ερυθρός, ΠΓΕ Παγγαίο Κτήμα Βιβλία Χώρα Α.Ε.
5. Σε έναν ξηρό ερυθρό μονοποικιλιακό οίνο από την ποικιλία Ξινόμαυρο Διάπορος 2016 Ερυθρός, ΠΓΕ Ημαθία Κυρ Γιάννη Α.Ε.
5β. Σε έναν ξηρό ερυθρό μονοποικιλιακό οίνο από την ποικιλία Ξινόμαυρο Ξινόμαυρο 2017 Ερυθρός, ΠΟΠ Αμύνταιο Μπόσκος Χρήστος & ΣΙΑ Ε.Ε.
6α. Σε έναν ξηρό μονοποικιλιακό οίνο από την ποικιλία Βιδιανό Βορινός 2019 Λευκός, ΠΓΕ Κρήτη Ειρήνη Ι. Δασκαλάκη
6β. Σε έναν ξηρό μονοποικιλιακό οίνο από την ποικιλία Βιδιανό 8η Τέχνη 2019 Λευκός, ΠΓΕ Κρήτη Αφοί Σπύρου Μαραγκάκη & ΣΙΑ Ο.Ε.
7. Σε έναν ξηρό μονοποικιλιακό οίνο από την ποικιλία Ξυνιστέρι Pente Litharia 2019 Λευκός, ΠΓΕ Λεμεσός Oenou Yi Ktima Vassiliades
8  Σε έναν Βιολογικό οίνο Malagouzia 2019 Λευκός, ΠΓΕ Χαλκιδική Konstantara Wines



Τα μετάλλια θα αποσταλούν στις οινοποιίες και στις αποσταγματοποιίες που έχουν κερδίσει την ανάλογη βαθμολογία ή διάκριση.

Η τελετή απονομής των μεταλλίων του Διαγωνισμού η οποία επρόκειτο να πραγματοποιηθεί το Σάββατο 7 Μαρτίου στην Αίγλη Ζαππείου, στην Αθήνα, στα πλαίσια της έκθεσης ΟΙΝΟΡΑΜΑ 2020 αναβάλλεται λόγω των τελευταίων εξελίξεων με τον κορωνοϊό.

Σύντομα οι διοργανωτές θα ενημερώσουν τους οινοποιούς και τους αποσταγματοποιούς για την εξέλιξη στην προετοιμασία νέας εκδήλωσης.