Skip to main content

Γιατί ξαφνικά προέκυψε ράλι μετοχών και ομολόγων.....

Η επικείμενη νίκη του Κυριάκου Μητσοτάκη είναι αυτή που φτιάχνει την εικόνα της Ελλάδας στις ξένες αγορές...................

Ο πρώην πρόεδρος της Κομισιόν Μανουέλ Μπαρόζο, πρώτος το είπε στους Δελφούς, προκαλώντας εντύπωση: Η επικείμενη νίκη του Κυριάκου Μητσοτάκη είναι αυτή που φτιάχνει την εικόνα της Ελλάδας στις ξένες αγορές. Ακολούθησε το βασικό άρθρο της εμβληματικής γερμανικής οικονομικής εφημερίδας Handelsblatt, που υποστήριξε το ίδιο. Ωστόσο, όσο περνά ο καιρός και οι εκλογές πλησιάζουν το ίδιο γίνεται συνείδηση και τους διαχειριστές των μεγάλων ξένων επενδυτικών κεφαλαίων. Και κάπως έτσι, το κλίμα στην ελληνική οικονομία βελτιώνεται λόγω των προσδοκιών για αλλαγή κυβέρνησης.

Γεγονός αποτελεί ότι όσο περνά ο χρόνος, τόσο τα funds παρακολουθούν πιο στενά τις δημοσκοπήσεις που δείχνουν τη ΝΔ να προηγείται του ΣΥΡΙΖΑ. Κι εξ αυτού του λόγου θέλουν να γνωρίσουν και ακούν προσεκτικά τον επόμενο πρωθυπουργό, που σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις θα είναι ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος υπόσχεται φορολογική μεταρρύθμιση που θα τονώσει τη ζήτηση, θα ανακουφίσει τις επιχειρήσεις και θα προσελκύσει επενδυτές.

Και κάπως έτσι τροφοδοτείται με θετικές ειδήσεις ένα ράλι μετοχών διαρκείας στο χρηματιστήριο Αθηνών, με τους χρηματιστές στην Αθήνα αλλά και στο εξωτερικό να πιστεύουν ότι το κλίμα μπορεί να βελτιωθεί περαιτέρω. Αυτό βεβαίως δεν συνεπάγεται ότι έχουν εξαλειφθεί οι κίνδυνοι, πολιτικοί και άλλοι. Για παράδειγμα, η αθέτηση δανειακών υποχρεώσεων που θα επιβαρύνουν τη ρευστότητα των τραπεζών αλλά και τον τομέα των επενδύσεων. Όμως κοινή είναι η αίσθηση ότι μια αλλαγή κυβέρνησης θα επιφέρει αλλαγές προς το καλύτερο και σε αυτά τα μέτωπα.