Skip to main content

Για διαπραγμάτευση σε «πολύ λεπτό πάγο» κάνει λόγο η Κομισιόν

Βλέπει «επανεκκίνηση» στη σχέσης Τσίπρα - Γιούνκερ - Επιβεβαιώθηκε το ραντεβού των δύο ανδρών - «Δεν αντικαθιστώνται οι τεχνικές διαβουλεύσεις»

Φειδωλή, αναφορικά με την πρόοδο των διαπραγματεύσεων των δανειστών με την ελληνική πλευρά, εμφανίστηκε για άλλη μία φορά η Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Επιβεβαιώνοντας τη σημερινή, νέα συνάντηση του επικεφαλής της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ με τον Έλληνα πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα (στις 15:00 ώρα Ελλάδος), ο εκπρόσωπος της Επιτροπής, Μαργαρίτης Σχοινάς, περιορίστηκε στη δήλωση πως οι διαβουλεύσεις των δύο πλευρών βρίσκονται σε «πολύ λεπτό πάγο» και είναι ανάγκη να ανασυρθούν σε πιο στέρεο έδαφος.

Στο πλαίσιο της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ με τα κράτη της Λατινικής Αμερικής, ο κ. Σχοινάς τόνισε πως υπήρξε επανεκκίνηση της διαπροσωπικής σχέσης του πρωθυπουργού με τον πρόεδρο της Επιτροπής, κάτι που οδήγησε στην οριστικοποίηση της σημερινής τους συνάντησης.
 
«Όντως, υπήρξε μια σύντομη συνάντηση των δύο κατά τη διάρκεια της Συνόδου και υπήρχε η δυνατότητα για επανεκκίνηση της προσωπικής τους σχέσης και συμφώνησαν να μιλήσουν περαιτέρω έτσι ώστε να εξεταστεί το πού μπορεί να συνεχιστεί η προσπάθεια για εξεύρεση μιας λύσης στο πλαίσιο της δήλωσης του Eurogroup της 20ης Φεβρουαρίου, καθώς και στο διάλογο που είχαν οι δύο τη προηγούμενη Τετάρτη», σημείωσε ο εκπρόσωπος της Κομισιόν.
 
Αρνήθηκε, ωστόσο, να αποκαλύψει εάν υπάρχει πρόοδος στις διαπραγματεύσεις και εάν βλέπει υποχώρηση από την πλευρά της ελληνικής κυβέρνησης ή των δανειστών, ακολουθώντας την πάγια στάση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής να μην σχολιάζει τις εν εξελίξει διαπραγματεύσεις.
 
Επανέλαβε, δε, πως ο πολιτικός διάλογος δεν μπορεί να αντικαταστήσει τις τεχνικές διαπραγματεύσεις μεταξύ των τριών θεσμών και της ελληνικής κυβέρνησης.

Τη θέση αυτή συμμερίζεται και η γαλλική κυβέρνηση, καθώς, αργά χθες μετά τη τριμερή συνάντηση, γαλλικές κυβερνητικές πηγές δήλωναν πως δεν βλέπουν τον διάλογο αυτό ως κάτι παραπάνω από μια υποστήριξη στις τεχνικές διεργασίες.