Skip to main content

Φορολογικές υποχρεώσεις – Τι πρέπει να πληρώσουμε το επόμενο 10ήμερο

Όλες οι φορολογικές υποχρεώσεις που έχουν οι φορολογούμενοι έναντι του κράτους

Χρονικό περιθώριο λίγων ημερών έχουν εκατομμύρια πολίτες, προκειμένου να καλύψουν έως το τέλος του έτους όλες τις φορολογικές υποχρεώσεις που έχουν έναντι του κράτους και να μην βρεθούν αντιμέτωποι με πρόστιμα και προσαυξήσεις.

Εκατοντάδες χιλιάδες φορολογούμενοι που είναι υπόχρεοι καταβολής φόρου εισοδήματος, ΕΝΦΙΑ, τελών κυκλοφορίας, δόσεων ρυθμίσεων και άλλων άμεσων φόρων θα πρέπει να τακτοποιήσουν τις υποχρεώσεις τους με την εφορία και να κάνουν τις αναγκαίες πληρωμές.

Πιο συγκεκριμένα, μέχρι το τέλος του έτους θα πρέπει να πληρωθούν φόροι ύψους περίπου 3 δισ. ευρώ, σύμφωνα με τα βεβαιωθέντα ποσά τόσο του φόρου εισοδήματος φυσικών και νομικών προσώπων, όσο και του ΕΝΦΙΑ, αλλά και των τελών κυκλοφορίας.

Ειδικά τα τέλη πρέπει να εξοφληθούν έως τα τέλη Δεκεμβρίου. Ωστόσο το υπουργείο Οικονομικών είθισται τα τελευταία χρόνια να δίνει μία μικρή παράταση. Ωστόσο μέχρι στιγμής δεν έχει υπάρξει κάποια επίσημη ανακοίνωση.

Παράλληλα 6,3 εκατομμύρια ιδιοκτήτες ακινήτων καλούνται να πληρώσουν το ποσό των 2,25 δισ. Ήδη έχει καταβληθεί το μεγαλύτερο τμήμα του ΕΝΦΙΑ στις πρώτες 7 δόσεις που έχουν πληρωθεί και απομένουν περί τα 600 εκατ. ευρώ έως τα τέλη Φεβρουαρίου που λήγει η περίοδος αποπληρωμής. Τέλη Δεκεμβρίου πρέπει να καταβληθεί η 8η δόση.

Από την άλλη συνεχίζουν να τρέχουν και οι δόσεις για το φόρο εισοδήματος φυσικών προσώπων. Το Δεκέμβριο θα πρέπει να καταβληθεί η 6η δόση για όσους δεν επέλεξαν την εφάπαξ εξόφληση του ποσού για να κερδίσουν έκπτωση 3%, ενώ η τελευταία δόση όπως και αυτή του ΕΝΦΙΑ θα πρέπει να καταβληθεί έως τα τέλη Φεβρουαρίου 2024.

Έως τέλη Δεκεμβρίου θα πρέπει να καταβληθούν και οι δόσεις που αφορούν ρυθμίσεις οφειλών, επιστροφή μέρους της επιστρεπτέας προκαταβολής και άλλες φορολογικές υποχρεώσεις.

Τέλος μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου θα πρέπει μισθωτοί, συνταξιούχοι, ελεύθεροι επαγγελματίες, αγρότες, εισοδηματίες να έχουν καλύψει το 30% του εισοδήματος του με αγορές προϊόντων και υπηρεσιών με πλαστικό χρήμα ή e-banking. Σε διαφορετική περίπτωση θα πληρώσουν πρόσθετο φόρο 22% επί της διαφοράς των λιγότερων αποδείξεων.

Πηγή: ertnews.gr