Skip to main content

Καμία παραγραφή φορολογικών υποθέσεων με ποινικές εκκρεμότητες

Ο ΓΓΔΕ Γιώργος Πιτσιλής προανήγγειλε αλλαγές στα κριτήρια εξέτασης των αιτημάτων επιστροφής ΦΠΑ ώστε να επιταχυνθεί η διαδικασία.

Ενεργές μέχρι νεοτέρας παραμένουν φορολογικές υποθέσεις που αφορούν οικονομικά έτη πριν το 2012 σύμφωνα με τον επικεφαλής της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων, Γιώργο Πιτσιλή.

Απαντώντας στον Γιάννη Κουτσούκο από τη Δημοκρατική Συμπαράταξη, ο κ. Πιτσιλής επιβεβαίωσε το αίτημα των δανειστών για να συμπεριληφθεί στην επικείμενη συμφωνία με την ελληνική κυβέρνηση η παραγραφή όλων των παλαιών φορολογικών υποθέσεων. 

Σε μια τέτοια περίπτωση εκτός από «ελάφρυνση» της φορολογικής διοίκησης θα επερχόταν και η παραγραφή προστίμων από τις λίστες «Λαγκάρντ», εμβασμάτων κ.α.

Όπως ανέφερε ο επικεφαλής της Ανεξάρτητης Αρχής, «τελικά το θέμα μπήκε σε πιο σωστή βάση από την αρχική πρόταση των δανειστών». «Αυτό που συμφωνήθηκε δεν αποκλείει τον έλεγχο αυτών των υποθέσεων εφόσον υπάρχει ποινικό θέμα», σημείωσε.

Εξήγησε πως εκκρεμεί η απόφαση του ΣτΕ για το αν είναι συνταγματικές οι διατάξεις που παρέτειναν τις προθεσμίες παραγραφής των εν λόγω φορολογικών υποθέσεων.

Ο κ. Πιτσιλής προανήγγειλε αλλαγές στα κριτήρια εξέτασης των αιτημάτων επιστροφής ΦΠΑ ώστε – όπως είπε – «να επιταχυνθεί η διαδικασία και να μην καίγονται τα χλωρά με τα ξερά». Επιχειρώντας δε να αποκρούσει και τα παράπονα που ακούστηκαν από το στρατόπεδο της πλειοψηφίας αναφορικά με καθυστερήσεις στην επιστροφή του φόρου είπε πως «ήδη στο πρώτο 3μηνο του 2017 οι επιστροφές ξεπέρασαν το στόχο κατά 250 εκατ. ευρώ».