Skip to main content

Paradise Papers: 13,5 εκατ. έγγραφα για φορολογικούς παραδείσους

Τα «Paradise Papers» αναλύθηκαν από τη Διεθνή Σύμπραξη Ερευνητών Δημοσιογράφων (International Consortium of Investigative Journalists).

Νέες αποκαλύψεις για δισεκατομμύρια «κρυμμένα» σε φορολογικούς παραδείσους και για τα πρόσωπα που βρίσκονται πίσω από αυτά περιέχουν τα «Paradise Papers», 13,5 εκατ. έγγραφα, μέρος των οποίων προέρχεται από δικηγορική εταιρεία στις Βερμούδες η οποία ειδικεύεται στις offshore επενδύσεις.

Τα «Paradise Papers» αναλύθηκαν από τη Διεθνή Σύμπραξη Ερευνητών Δημοσιογράφων (International Consortium of Investigative Journalists).

Οι αποκαλύψεις των «Paradise Papers» για τους φορολογικούς παραδείσους και τις offshore επενδύσεις δημοσιεύθηκαν την Κυριακή από 95 μέσα ενημέρωσης σε ολόκληρο τον κόσμο που συνεργάζονται με τη Διεθνή Σύμπραξη Ερευνητών Δημοσιογράφων, ανάμεσά τους οι εφημερίδες Le Monde, Suddeutsche Zeitung, New York Times, The Guardian.

Ήδη δύσκολη νύχτα αναμένεται στο παλάτι στη Βρετανία, αφού υπάρχουν αποκαλύψεις για offshore της βασίλισσας Ελισάβετ (που για αυτό κοσμεί το πρωτοσέλιδο του Guardian), ενώ από τις λίστες δεν λείπουν πρωθυπουργοί, υπουργοί και σύμβουλοι του Τραμπ, αστέρες του Χόλιγουντ, εταιρείες κολοσσοί.

Πιο συγκεκριμένα, οι υπουργοί Εμπορίου και Εξωτερικών της κυβέρνησης του Ντόναλντ Τραμπ Γουίλμπερ Ρος και Ρεξ Τίλερσον, η βασίλισσα Ελισάβετ της Αγγλίας, ο Στίβεν Μπρόνφμαν, ισχυρός επιχειρηματίας και οικονομικός υπεύθυνος του Φιλελεύθερου Κόμματος του πρωθυπουργού του Καναδά Τζάστιν Τριντό, μεγάλες πολυεθνικές εταιρείες όπως η Apple και η Nike, ρώσοι ολιγάρχες, πρόσωπα του περιβάλλοντος του Βλαντίμιρ Πούτιν, αφρικανοί επιχειρηματίες, σταρ του αθλητισμού περιλαμβάνονται στα πρόσωπα τα οποία αφορούν οι αποκαλύψεις που θα συνεχιστούν τις επόμενες ημέρες.