Skip to main content

Ευρωπαϊκό τελεσίγραφο: Έχετε λίγες ημέρες, όχι εβδομάδες, για συμφωνία

Δεν υπάρχει συμφωνία χωρίς πολιτικό κόστος και το Eurogroup θέλει να δει το κόστος να πληρώνεται, το μήνυμα Ευρωπαίαου αξιωματούχου στον πρωθυπουργού.

Την εκτίμηση ότι η Ελλάδα έχει στη διάθεσή της πλέον όχι εβδομάδες αλλά ημέρες προκειμένου να καταλήξει σε μία συμφωνία με τους δανειστές της επί των μεταρρυθμίσεων που θα τις εξασφαλίσουν την απαιτούμενη ρευστότητα, προκειμένου να ξεκινήσει να διαπραγματεύεται ένα τρίτο πρόγραμμα που θα τη «σώσει» από τη χρεοκοπία στα τέλη Ιουνίου, οπότε και λήγει το τρέχον πρόγραμμα, εξέφρασε αξιωματούχος της Ευρωζώνης σύμφωνα με το Reuters.

«Η χρηματοδότηση της ελληνικής κυβέρνησης δεν είναι βιώσιμη χωρίς τρίτο πρόγραμμα» δήλωσε ανώτερος αξιωματούχος της Ευρωζώνης λίγο πριν την έναρξη συνεδρίασης των υφυπουργών Οικονομικών.

Αυτό θα πρέπει να εγκριθεί το αργότερα μέσα στον Μάιο προκειμένου οι κυβερνήσεις της Ευρωζώνης να έχουν το χρόνο να εξασφαλίσουν την έγκριση των κοινοβουλίων τους.

«Δεν μιλάμε για εβδομάδες πια αλλά για ημέρες» είπε ο αξιωματούχος και πρόσθεσε: «Αυτό που κατάλαβα, από τη συνέντευξη του Έλληνα πρωθυπουργού τη Δευτέρα είναι ότι, πλέον, κατανοεί ότι ο χρόνος τελειώνει. Αποφάσισε να αναλάβει ο ίδιος τον έλεγχο των διαπραγματεύσεων»
Σχετικά με τη συμφωνία ο ίδιος έστελει σαφές μήνυμα στον πρωθυπουργό, λέγοντας ότι δεν θα υπάρξει πολιτική συμφωνία χωρίς πολιτικό κόστος για τον Αλέξη Τσίπρα. «Δεν βλέπω επιτυχή κατάληξη εάν οι Έλληνες δεν κάνουν ορισμένα σημαντικά βήματα σε έναν, δύο ή ακόμη και τρεις τομείς. Είναι το θέμα των συντάξεων, μπορεί να είναι η αγορά εργασίας, αλλά αυτά τα μέτρα έχουν πολιτικό κόστος. Το Eurogroup θέλει να δει αυτό το πολιτικό κόστος να πληρώνεται. Πιθανώς την επόμενη εβδομάδα να μπορούμε να κατανοήσουμε εάν θα υπάρξει επιτυχία. Αυτό δεν θα συμβεί την Πέμπτη, όπου θα εξετάσουμε τη νέα λίστα μεταρρυθμίσεων», τόνισε.