Skip to main content

Έστειλαν στα ελληνικά την πρόταση για τον δημοσιονομικό «κόφτη»

Η πρόταση για τον έκτακτο μηχανισμό αυτόματης διόρθωσης θα συζητηθεί σε νέο EuroWorking Group το οποίο θα γίνει την Πέμπτη.

Στα ελληνικά έστειλε η κυβέρνηση την πρότασή της για τη θέσπιση του έκτακτου μηχανισμού αυτόματης διόρθωσης, όπως μεταδίδει το πρακτορείο ΜΝΙ.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, η ελληνική πρόταση παρουσιάστηκε στη σημερινή συνεδρίαση του EuroWorking Group, ωστόσο, καθώς δεν υπήρχε μεταφρασμένη στα αγγλικά δεν συζητήθηκε, κάτι που εκτιμάται πως θα γίνει σε ένα νέο EuroWorking Group το οποίο θα γίνει την Πέμπτη το οποίο θα προετοιμάσει το Eurogroup της 24ης Μαΐου όπου η Αθήνα ευελπιστεί να υπάρξει λύση.

Σύμφωνα με αξιωματούχο της Κομισιόν που επικαλείται το ΜΝΙ, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει ταχθεί σε πρώτη φάση υπέρ της πρότασης του έκτακτου μηχανισμού, καθώς ενώ χαιρέτισε και την ψηφοφορία της Ελληνικής βουλής το βράδυ της Κυριακής. «Τα μέτρα είναι προς τη σωστή κατεύθυνση και η κίνηση του Αλέξη Τσίπρα τολμηρή» είπε η πηγή.

Επίσης άλλη πηγή της ευρωζώνης παραδέχθηκε ότι η συζήτηση για το χρέος θα είναι όντως σχετικά γρήγορη και θα ακουστούν οι προτάσεις του ESM, αλλά χωρίς εις βάθος ανάλυση ενώ παραδέχθηκε ότι όλα εξαρτώνται από την στάση του ΔΝΤ.

Σχολιάζοντας το δημοσίευμα του πρακτορείου Bloomberg περί συμβιβαστικής πρότασης της Κομισιόν, ο αξιωματούχος ανέφερε ότι κάτι τέτοιο δεν υπάρχει σε επίσημο χαρτί αλλά είναι διάφορες σκέψεις και σενάρια ανάλογα με τα αποτελέσματα των συζητήσεων. Προσέθεσε δε ότι στο «ακραίο» σενάριο που δεν υπάρξει συμφωνία μέχρι τις 24 Μαΐου, τότε η πρόταση θα είναι να δοθούν χρήματα στην Ελλάδα που θα «αντιστοιχούν» στο 3% του ΑΕΠ των μέτρων που έχουν όλοι αποδεχθεί.