Skip to main content

Εμπλοκή με τις απαιτήσεις του ΔΝΤ στο Brussels Group

Οι εκπρόσωποι του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου επιμένουν στην περικοπή των συντάξεων και στο θέμα των συλλογικών συμβάσεων εργασίας.
Εμπλοκή φαίνεται ότι υπήρξε το απόγευμα του Σαββάτου στις διαπραγματεύσεις που διεξάγονται στο Brussels Group για το θέμα της περικοπής των συντάξεων και των συλλογικών συμβάσεων εργασίας.
 
Παρά την αρχική αισιοδοξία που επικρατούσε νωρίτερα, κυβερνητικές πηγές μιλούσαν το βράδυ του Σαββάτου για ακατανόητη επιμονή των εκπροσώπων του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου για τα δύο αυτά θέματα.
 
Οι ίδιες πηγές πρόσθεταν, μάλιστα, ότι η επίμονη αυτή θέση εκφράστηκε παρά το γεγονός ότι στο πλαίσιο των διαπραγματεύσεων στα στελέχη του ΔΝΤ παρουσιάστηκαν συγκριτικοί πίνακες από διάφορες χώρες στους οποίους αποτυπώνεται ότι η ανάπτυξη ευνοείται από την παρουσία συλλογικών συμβάσεων.
 
Οι ίδιες πηγές κατέληγαν, δε, ότι για την Ελλάδα το θέμα των συλλογικών συμβάσεων είναι κάτι παραπάνω από «κόκκινη» γραμμή.
 
Αυτό που γίνεται στο Brussels Group είναι για πρώτη φορά μια συζήτηση επί της ουσίας, με αριθμούς και σε πιο ρεαλιστική βάση. Καταγράφονται οι ανάγκες και επιχειρείται να συμφωνηθεί αν τα μέτρα Βαρουφάκη είναι επαρκή για την διάσωση του κρατικού προϋπολογισμού και του ασφαλιστικού.
 
«Αυτό το θεωρούν μεγάλη πρόοδο οι ξένοι και το κλίμα είναι θετικό», λένε ελληνικές πηγές κοντά στην διαπραγμάτευση. Και όμως κάποια τα μέτρα τους αρέσουν ή τα αποδέχονται, δεν τους αρκούν και ζητούν (και) άλλα. Σε κάθε περίπτωση, όπως λένε πηγές των θεσμών και ομολογούν στην κυβέρνηση, "η πρόοδος ήρθε αργά" και χάθηκε πολύτιμος χρόνος. Για αυτό θεωρείται δύσκολο ή και αδύνατο να υπάρξει συμφωνία και έκτακτο Eurogroup ως την Δευτέρα αφού, παρότι το επιδίωκε η Αθήνα μέχρι εχθές, τελικώς δεν υπεβλήθη ελληνικό αίτημα για σύγκλησή του.