Skip to main content

Ζητούν πλειστηριασμούς πρώτης κατοικίας για 7 στους 10 δανειολήπτες

Παραμένει το χάσμα κυβέρνησης-δανειστών για τα κόκκινα δάνεια. Τι ζητούν οι δανειστές, τι αντιπροτείνει η ελληνική πλευρά.

Αγεφύρωτο παραμένει το χάσμα που χωρίζει κυβέρνηση και τρόικα για το ζήτημα των κόκκινων δανείων και τα κριτήρια υπαγωγής στον νόμο Κατσέλη για την προστασία της πρώτης κατοικίας.

Η νέα συνάντηση της ηγεσίας του υπουργείου Οικονομίας με τους εκπροσώπους των δανειστών ολοκληρώθηκε μετά από περίπου τέσσερις ώρες, ενώ η συζήτηση για το συγκεκριμένο θέμα, όπως και την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών θα συνεχιστεί και το μεσημέρι της Παρασκευής.

«Υπάρχει απόσταση», λέει υψηλόβαθμο στέλεχος του υπουργείου, ο οποίος συμπληρώνει πως ελληνική πλευρά είναι ανυποχώρητη, ωστόσο άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο να αναζητηθεί πολιτική λύση στην περίπτωση που δεν υπάρξει σύγκλιση. Ο ίδιος σημείωσε ότι το θέμα αυτό πρέπει να κλείσει αύριο πριν την αξιολόγηση, γιατί είναι στα προαπαιτούμενα.

Στέλεχος του υπουργείου υποστήριξε πως η ρύθμιση θα αφορά όσους θα ενταχθούν από εδώ και πέρα στον Νόμο Κατσέλη και όχι τις παλιές 130.000 υποθέσεις. Σημειώνεται πως ο νέος νόμος θα ενεργοποιηθεί μόλις οριστούν τα νέα όρια και εκδοθεί η σχετική υπουργική απόφαση.

Σημειώνεται μεταξύ του υπουργού Οικονομίας Γ. Σταθάκη και των εκπροσώπων των Θεσμών καταγράφεται διάσταση απόψεων, καθώς οι δανειστές θέτουν αυστηρότατα κριτήρια για την προστασία της α΄ κατοικίας των δανειοληπτών που θα υπαχθούν στον νόμο.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η πρόταση κυβέρνησης αφορά στα εξής τρία κριτήρια: Αντικειμενική αξία 200.000 ανά άτομο, 250.000 για ζευγάρι, συν 25.000 το κάθε παιδί έως τρία παιδιά. Εισόδημα:35.000. Σύνολο οφειλών: έως 200.000.

Οι θεσμοί, που αρχικά ζητούσαν να οριστεί το ύψος της αντικειμενικής αξίας στις 70.000, τελικά δέχθηκαν να διπλασιαστεί στις 120.000 ευρώ. Θέτουν όμως εισοδηματικά κριτήρια στα όρια της φτώχειας: περίπου 5.000 ευρώ τον χρόνο (432 ευρώ το μήνα) για άγαμο και 11.000 ευρώ τον χρόνο (908 ευρώ τον μήνα) για τετραμελή οικογένεια.

Με την ελληνική πρόταση υπολογίζεται ότι καλύπτεται το 88% των οφειλετών, απομακρύνοντας τον κίνδυνο του πλειστηριασμού της μοναδικής τους κατοικίας ενώ με των δανειστών προστατεύεται μόλις το 20% έως 30%. Δηλαδή, εάν ισχύσουν οι προτάσεις της τρόικας, τότε θα κινδυνεύσουν με πλειστηριασμό οι πρώτες κατοικίες τουλάχιστον του 70% των δανειοληπτών. Υπενθυμίζεται πως η υπουργική απόφαση για την τροποποίηση των διατάξεων του νόμου Κατσέλη αποτελεί προαπαιτούμενο για την εκταμίευση της δόσης.