Skip to main content

Διαπραγμάτευση: Ποια ζητήματα παραμένουν ανοιχτά μετά τον α΄γύρο

Ο ΥΠΟΙΚ δήλωσε πως υπάρχουν ακόμη 3-4 ανοιχτά θέματα σε τεχνικό επίπεδο. Δεν συζητήθηκε σήμερα το θέμα των κόκκινων δανείων, λέει ο Σταθάκης.

Υπάρχουν τρία - τέσσερα σημεία που είναι ακόμη ανοικτά, σε τεχνικό και όχι σε πολιτικό επίπεδο, υποστήριξε ο υπουργός Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος, κατόπιν της συνάντησης με τους εκπρόσωπους των θεσμών.

Όπως υποστήριξε ο κ. Τσακαλώτος, το ένα από τα «ανοιχτά» ζητήματα συνίσταται στο χρονοδιάγραμμα των μεταρρυθμίσεων. «Ποιες μεταρρυθμίσεις θα γίνουν τώρα, ποιες τον Οκτώβριο, ποιες θα ακολουθήσουν και τι επίπτωση έχουν οι μεταρρυθμίσεις αυτές στα δημοσιονομικά και την ανάπτυξη» εξήγησε χαρακτηριστικά.

Ως παράδειγμα μάλιστα, επικαλέστηκε τις αγροτικές μεταρρυθμίσεις, τονίζοντας ότι «πρέπει να δούμε ποια μπορούν να έρθουν πιο νωρίς και ποια μπορούν να πάνε πιο πίσω».

Ένα δεύτερο σημείο διαφωνιών, συμπλήρωσε, είναι το τρόπος λειτουργίας του νέου ταμείου αξιοποίησης της δημόσιας περιουσίας.

Πηγές από την ελληνική ομάδα διαπραγμάτευσης έκαναν λόγο για προσπάθεια μεταφοράς των αποφάσεων για τα εργασιακά για αργότερα. Συγκεκριμένα εξήγησαν ότι πρέπει πρώτα να οριστικοποιηθεί το νέο πλαίσιο για τις συλλογικές διαπραγματεύσεις και μετά να γίνουν οι αλλαγές στο καθεστώς των ομαδικών απολύσεων. Θα αρχίσει μία διαβούλευση με φορείς, διεθνείς και εγχώριους, περιλαμβανομένου του ILO τον Σεπτέμβριο με στόχο πρώτα έναν νόμο μόνο για τις συλλογικές συμβάσεις και εν συνεχεία άλλον νόμο για τις απεργίες και τις ομαδικές απολύσεις.

Ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών εντός του 2015

"Οι τράπεζες πρέπει να ανακεφαλαιοποιηθούν εντός του 2015" επισήμανε ο ΥΠΟΙΚ Ευκλείδης Τσακαλώτος. Πηγές της ελληνικής αποστολής επισήμαναν σχετικά ότι  συμφωνούν και οι θεσμοί σε αυτό το σενάριο καθώς  δεν τους άρεσε η εμπειρία της Κύπρου. Ο κ. Τσακαλώτος έδωσε τη διαβεβαίωση ότι δεν θα υπάρξει «κούρεμα» στις τραπεζικές καταθέσεις των πολιτών .

Από την πλευρά του, ο υπουργός Οικονομίας, Γιώργος Σταθάκης, υποστήριξε ότι δεν τέθηκε σήμερα το θέμα των «κόκκινων» δανείων, το οποίο βρίσκεται ακόμη στα τεχνικά κλιμάκια και συζητείται συνολικά με την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών.

Από αύριο Πέμπτη, ξεκινούν και πάλι οι συζητήσεις με τους δανειστές. Στο επίκεντρο αυτή τη φορά θα βρεθούν τα μακροικονομικά μεγέθη –εκτίμηση ύφεσης για το 2015 και για το 2016, πρωτογενές αποτέλεσμα- πάνω στα οποία θα στηριχτούν τόσο οι δανειστές όσο και το Γενικό Λογιστήριο για να καταρτίσουν το καινούργιο μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα που θα καλύπτει την περίοδο 2015-2019.

Η στάση που θα τηρήσει η ελληνική πλευρά πάνω σε αυτό το κρίσιμο θέμα αναμένεται να καθοριστεί κατά την συνεδρίαση του Κυβερνητικού Συμβουλίου Οικονομικής Πολιτικής.