Skip to main content

Άκυρο από ΔΕΘ στην εκδήλωση της Χρυσής Αυγής «Ελλάς-Σερβία-Ορθοδοξία»

Στην εκδήλωση υπό τη διοργάνωσηο ίδρυμα «ΑΙΓΙΣ», ήταν προγραμματισμένο να δώσει το «παρών» αντιπροσωπεία του «Εθνικού Ριζοσπαστικού Κόμματος Σερβίας».

Δεν θα πραγματοποιηθεί τελικά στους χώρους της ΔΕΘ η σημερινή εκδήλωση με τίτλο «Ελλάς – Σερβία – Ορθοδοξία» που είχε προαναγγείλει η Χρυσή Αυγή, όπως ενημέρωσε με ανακοίνωσή της η ΔΕΘ.

Υπενθυμίζεται ότι στην εκδήλωση, στην οποία καλούσε το ίδρυμα «ΑΙΓΙΣ», ήταν προγραμματισμένο να δώσει το «παρών» αντιπροσωπεία του «Εθνικού Ριζοσπαστικού Κόμματος Σερβίας», ενώ στη συνέντευξη Τύπου θα παρευρίσκονταν και βουλευτές της Χρυσής Αυγής.

Ακόμη δεν έχει γίνει γνωστό αν θα πραγματοποιηθεί η εκδήλωση και σε ποιον χώρο.

Σημειώνεται ότι μέλη του ευρύτερου αντιεξουσιαστικού χώρου είχαν καλέσει σε συγκέντρωση στην Καμάρα στις 17:00, αντιδρώντας στη συγκεκριμένη εκδήλωση.

Η ανακοίνωση της ΔΕΘ:

«Ενημερώνουμε ότι η εκδήλωση του Ιδρύματος «ΑΙΓΙΣ» με τίτλο "Ελλάς – Σερβία – Ορθοδοξία" που είχε προγραμματιστεί για σήμερα Πέμπτη 16/11/17 και ώρα 18:00, δε θα πραγματοποιηθεί στους χώρους της ΔΕΘ HELEXPO».

Για το θέμα είχε εκδώσει ανακοίνωση και η επικεφαλής της δημοτικής παράταξης «Θεσσαλονίκη Ανοιχτή Πόλη», Ρία Καλφακάκου, η οποία υποστηρίζει ότι η εκδήλωση απετράπη μετά από έντονες αντιδράσεις, ενώ έκανε λόγο για ύβρη κατά της δημοκρατίας και βεβήλωση της μνήμης των νεκρών του Πολυτεχνείου.

Η ανακοίνωση της Ρίας Καλφακάκου:

«Αισθήματα οργής και αγανάκτησης προκαλεί η προκλητική στάση της εγκληματικής οργάνωσης της Χρυσής Αυγής, να θελήσει να δώσει συνέντευξη τύπου σε κτήριο της ΔΕΘ, απέναντι από το πανεπιστήμιο, την παραμονή του εορτασμού της μεγαλειώδους εξέγερσης στις 17 Νοέμβρη 1973. Ευτυχώς θεσμικές παρεμβάσεις αλλά και εντονότατες αντιφασιστικές αντιδράσεις πολιτών και συλλογικοτήτων, απέτρεψαν την απαράδεκτη αυτή ενέργεια της φασιστικής οργάνωσης, που ήταν ύβρις στη δημοκρατία και βεβήλωση της μνήμης των νεκρών του Πολυτεχνείου».

Νωρίτερα, την ανάκληση της παραχώρησης και τη ματαίωση της εκδήλωσης ζητούσε και η νεολαία ΣΥΡΙΖΑ Θεσσαλονίκης, κάνοντας λόγο για τραγικό γεγονός.

Η ανακοίνωση:

«Η εκδήλωση αυτή, η οποία μάλιστα γίνεται μία μέρα πριν την επέτειο της εξέγερσης του Πολυτεχνείου, εντάσσεται σε μια σειρά από δράσεις όπως η τραμπούκικη επίθεση στη δικηγόρο πολιτικής αγωγής της δίκης της οργάνωσης κα. Κουνιάκη ή οι «διαμαρτυρίες» και οι μηνύσεις με αφορμή τη θεατρική παράσταση η «Ώρα του Διαβόλου» που αναδεικνύουν τη γενικότερη προσπάθεια της Χρυσής Αυγής να επανεμφανιστεί στο πολιτικό προσκήνιο. Την ώρα που η ναζιστική συμμορία αποδιαρθρώνεται με την αποχώρηση πολλών μελών, βουλευτών και πρωτοκλασάτων στελεχών της υπό το φόβο της καταδίκης τους για την εγκληματική δράση της οργάνωσης, η ηγεσία της επιδιώκει να ξανασυστήσει ένα κλίμα φόβου και τρομοκρατίας χρησιμοποιώντας ως προσωπείο την πολιτική δραστηριότητα.

Η πάλη λοιπόν απέναντι στο φασισμό, το ρατσισμό τη μισαλλοδοξία οφείλει να συνεχιστεί με αμείωτη ένταση. Η ΧΑ και το φασιστικό της δηλητήριο είναι ανεπιθύμητα στην ελληνική κοινωνία και δεν θα επιτρέψουμε να αποκτήσουν ξανά χώρο και υπόσταση. Η εκδήλωση αυτή αποτελεί πρόκληση για μια πόλη με έντονο προσφυγικό παρελθόν και πολυπολιτισμική ιστορία. Καλούμε όλους τους δημοκρατικούς πολίτες, τους/ις εργαζόμενους , τη νεολαία να παλέψουν απέναντι στα φασιστικά καθάρματα της ΧΑ και να τους στείλουν πίσω στο χρονοντούλαπο της ιστορίας.  

Υ.Γ. Η παραχώρηση από οποιοδήποτε φορέα της πόλης χώρο για τη διεξαγωγή εκδηλώσεων από μια φασιστική εγκληματική οργάνωση αποτελεί τραγικό γεγονός και ως εκ τούτου απαιτούμε την ανάκληση της παραχώρησης και τη ματαίωση της εκδήλωσης».