Skip to main content

Bloomberg: Η εξάρτησή από πιστωτές θα παραμείνει για άλλα 2 χρόνια

Μια συμφωνία αυτή τη στιγμή δεν είναι βέβαιο ότι θα φτάσει την Ελλάδα μέχρι τον Αύγουστο, εκτιμά σε δημοσίευμά του το Bloomberg.

Μια συμφωνία αυτή τη στιγμή δεν είναι βέβαιο ότι θα φτάσει την Ελλάδα μέχρι τον Αύγουστο, ενώ μένει να διαφανεί ο ρόλος που θα έχει (ή δεν θα έχει) το ΔΝΤ εκτιμά σε δημοσίευμά του το Bloomberg.

Το Ταμείο απαιτεί από τις χώρες που δανείζει να έχουν αρκετή χρηματοδότηση για να περάσουν τουλάχιστον ένα χρόνο. Σύμφωνα με το Bloomberg, το ΔΝΤ πιστεύει ότι η Ελλάδα χρειάζεται να συγκροτήσει έναν αξιόπιστο στόχο ως προς το πρωτογενές πλεόνασμα που θα ενισχυθεί από μεταρρυθμίσεις και αλλαγές στις συντάξεις.


«Η εξάρτησή μας από τους πιστωτές θα παραμείνει για άλλα δύο χρόνια – στην καλύτερη περίπτωση. Η Ελλάδα θα χρειαστεί φτηνά δάνεια για τα επόμενα δύο χρόνια» σημειώνει ο αναπληρωτής καθηγητής στο Πανεπιστήμιο της Αθήνας Αριστείδης Χατζής.


Το Bloomberg αναφέρει πως η πολιορκούμενη χώρα χρειάζεται ένα τρίτο πακέτο στήριξης (κοντά στα 30 δισεκατομμύρια ευρώ) – άποψη με την οποία συντάσσονται οι αναλυτές της Nomura, Λευτέρης Φαρμάκης και Δημήτρης Δρακόπουλος. Ο Τσίπρας απαντάει πως αν είναι να υπάρξει νέα ενίσχυση θα γίνει με τους δικούς του όρους και όχι των προηγούμενων κυβερνήσεων που έριξαν τα βάθη στους φορολογούμενους κατά τα τελευταία πέντε χρόνια.

«Κάθε εύλογη συμφωνία, σε αυτό το στάδιο, είναι απίθανο να κάνει αρκετά και είναι απίθανο να είναι και το τέλος του ζητήματος», αναφέρει εν είδει χρησμού ο Σάιμον Τίλφορντ , αναπληρωτής διευθυντής του Κέντρου για την Ευρωπαϊκή Μεταρρύθμιση, με έδρα το Λονδίνο. «Αυτό το έργο θα παίξει ξανά και ξανά», συμπληρώνει.

Το τελευταίο επεισόδιο στο πενταετές έπος έχει επικεντρωθεί στην αποδέσμευση της τελευταίας δόσης του δεύτερου πακέτου διάσωσης. Το επίμαχο ποσό ισοδυναμεί περίπου με τις αποπληρωμές ομολόγων που η Ελλάδα πρέπει να κάνει προς την ΕΚΤ, τον Ιούλιο και τον Αύγουστο.

Εδώ είναι το πρόβλημα για την πολιτικούς ιθύνοντες που αγωνίζονται να αποφευχθεί τη χρεοκοπία. Ακόμη και αν η Ελλάδα καταφέρει να φτάσει έως τον Αύγουστο, μέσα στο 2016 θα έχει χρηματοδοτικό έλλειμμα που θα φτάσει στα 25 δισεκατομμύρια ευρώ. Αυτό είναι πιθανό να επιδεινωθεί, καθώς η οικονομία της πέρασε ξανά στη φάση της ύφεσης και τα φορολογικά έδοσα μειώνονται.