Skip to main content

Αυξάνεται η τιμή της σοκολάτας στην Ευρώπη - «Οι καταναλωτές να ετοιμαστούν για νέες αυξήσεις»

Οι κανόνες αναμένεται να τεθούν σε ισχύ μέχρι το τέλος του μήνα, παρότι οι εταιρείες έχουν περιθώριο έως το τέλος του 2024 προκειμένου να συμμορφωθούν

Νέα άνοδος προβλέπεται στην τιμή της σοκολάτας στην Ευρώπη, η οποία έχει ήδη αυξηθεί σημαντικά το τελευταίο έτος λόγω προβλημάτων στην παραγωγή. Όπως προειδοποίησε εκπρόσωπος της βιομηχανίας κακάο της Γκάνας, βασικού προμηθευτή στην Ευρώπη, οι καταναλωτές θα πρέπει να ετοιμαστούν για νέες αυξήσεις, διότι η παραγωγή θα προσαρμοστεί σε νέους κανόνες βιωσιμότητας.

Ειδικότερα, η Ακτή Ελεφαντοστού και η Γκάνα, οι οποίες προμηθεύουν περίπου τα δύο τρίτα των κόκκων κακάο παγκοσμίως, βρίσκονται σε διαδικασία αλλαγής των συστημάτων παραγωγής, προκειμένου να συμμορφωθούν με τους νέους κανόνες της Ε.Ε. Οι κανόνες αυτοί έχουν στόχο να διασφαλίσουν ότι τα προϊόντα δεν παράγονται σε αποψιλωμένη έκταση. Παράλληλα, στοχεύουν στην αποφυγή μόνιμων προβλημάτων της αγοράς, όπως η παιδική εργασία κατά μήκος της εφοδιαστικής αλυσίδας.

Οι κανόνες αναμένεται να τεθούν σε ισχύ μέχρι το τέλος του μήνα, παρότι οι εταιρείες έχουν περιθώριο έως το τέλος του 2024 προκειμένου να συμμορφωθούν. Πάντως, η συμμόρφωση στις νέες απαιτήσεις θα επιβαρύνει εντέλει τον καταναλωτή, όπως δήλωσε ο επικεφαλής του συμβουλίου κακάο της Γκάνας, Τζόζεφ Μποάχεν Αϊντο. Σημειώνεται ότι το επιπλέον κόστος αφορά μεταξύ άλλων την εφαρμογή συστημάτων εντοπισμού της πορείας των αποστολών.

«Θέλουμε να παράγουμε κακάο με βιώσιμο και υπεύθυνο τρόπο και αυτό σημαίνει συγκεκριμένη ποιότητα και κόστος, το οποίο θα πρέπει να προετοιμαστεί να πληρώσει ο καταναλωτής», τόνισε ο Αϊντο στο πλαίσιο συνέντευξής του. Σημειώνεται ότι σύμφωνα με στοιχεία από τη βάση δεδομένων καταναλωτικών πληροφοριών NielsenIQ που δημοσιεύθηκαν πριν από μερικές ημέρες, οι τιμές της σοκολάτας αυξήθηκαν κατά 14% τον περασμένο χρόνο και αναμένεται να αυξηθούν περαιτέρω, λόγω των πιέσεων στην παραγωγή του κακάο.

«Η αγορά του κακάο εμφάνισε αξιοσημείωτη άνοδο τιμών. Αυτή η σεζόν είναι η δεύτερη συνεχόμενη που η αγορά παρουσιάζει έλλειμμα, με τα αποθέματα του κακάο να αναμένεται να μειωθούν σε ασυνήθιστα χαμηλά επίπεδα», δήλωσε στα μέσα Μαΐου στο CNBC ο Σεργκέι Τσετβερτάκοφ, αναλυτής της S&P Global Commodity Insights.

Η προειδοποίηση για επιπλέον επιβάρυνση στα προϊόντα σοκολάτας γίνεται σε μια περίοδο κατά την οποία οι καταναλωτές σε ολόκληρο τον κόσμο δέχονται ήδη ισχυρές πιέσεις λόγω των υψηλών τιμών τροφίμων. Τα προθεσμιακά συμβόλαια του κακάο στο Λονδίνο έχουν εκτιναχθεί στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων επτά ετών, ιδίως λόγω ανησυχιών για τις ακραίες καιρικές συνθήκες, οι οποίες ενδέχεται να οδηγήσουν σε συρρίκνωση της παραγωγής. Οι νέοι κανόνες της Ε.Ε. αφορούν και άλλα προϊόντα, όπως ο καφές, το φοινικέλαιο και η σόγια. Ο Αϊντο δήλωσε ότι η σοδειά κακάο της Γκάνας συμμορφώνεται με το νέο ρυθμιστικό πλαίσιο και ότι θα μπορεί κάποιος να εντοπίσει την πηγή της σόγιας που αποστέλλεται μέχρι και το αρχικό χωράφι.

«Είναι προς όφελός μας να βελτιώσουμε και να συνεχίσουμε να προστατεύουμε το περιβάλλον, εντός του οποίου παράγουμε κακάο», υπογράμμισε ο ίδιος. «Το σύστημά μας έχει μια εθνική ταυτότητα και βελτιωμένη διαφάνεια στον κλάδο του κακάο και επιτρέπει στην εποπτική αρχή να αποδείξει επιστημονικά την τοποθεσία των χωραφιών και την εγκυρότητα των ισχυρισμών περί παιδικής εργασίας», συμπλήρωσε.