Skip to main content

Το μπαλάκι στην κυβέρνηση από τους Θεσμούς για την αξιολόγηση

Κοινοτική πηγή υπογραμμίζει την ανάγκη για συμφωνία στα επόμενα 24ωρα - Άλλος αξιωματούχος βλέπει διαπραγματεύσεις μέχρι... τον Ιούλιο.

Αντιφατικά είναι τα μηνύματα που στέλνουν ευρωπαίοι αξιωματούχοι σχετικά με την εν εξελίξει διαπραγμάτευση κυβέρνησης-δανειστών, την ώρα που το Μαξίμου προσδοκά μία καταρχήν συμφωνία για την πρώτη αξιολόγηση μέχρι την Τρίτη και οριστικοποίησή της μέχρι το Πάσχα.

Κοινοτική πηγή που επικαλείται το ΑΠΕ-ΜΠΕ υπογραμμίζει την ανάγκη να υπάρξει συμφωνία σε ένα συνολικό πακέτο μέτρων και μεταρρυθμίσεων μέσα στα επόμενα εικοσιτετράωρα. «Οι αποφάσεις βρίσκονται τώρα στα χέρια της ελληνικής κυβέρνησης, είτε υπάρξει απόφαση σε ένα συνολικό πακέτο μεταρρυθμίσεων έως την Κυριακή το βράδυ, είτε όχι», σημειώνει χαρακτηριστικά.

Ο ίδιος ανέφερε ότι, αν υπάρξει συμφωνία τα επόμενα εικοσιτετράωρα, τότε η επόμενη εκταμίευση θα μπορούσε να πραγματοποιηθεί αρχές Ιουνίου.

Άλλος ευρωπαίος αξιωματούχος, πάντως, εμφανίζεται απαισιόδοξοςο οποίος εκτιμάει, με δηλώσεις του στο ΜΝΙ, ότι οι διαπραγματεύσεις θα φτάσουν μέχρι τον Ιούλιο, που μπορεί να αποδειχθεί και φέτος μήνας - ορόσημο για το ελληνικό ζήτημα, καθώς η Ελλάδα τότε καλείται να πληρώσει 3,6 δισ. ευρώ σε ΕΚΤ και ΔΝΤ.

«Συνεχίζουμε να λέμε ότι είναι πιθανό να ολοκληρωθεί η αξιολόγηση τον Απρίλιο, αλλά οι πιθανότητες είναι πολύ, πολύ μικρές. Βλέπω να ολοκληρώνεται ως τον Ιούλιο» δήλωσε χαρακτηριστικά ο αξιωματούχος.

Ο εν λόγω αξιωματούχος, βασίζει το συλλογισμό του στο ότι ενώ το ΔΝΤ θεωρεί αναγκαίο όρο της συμφωνίας μια γενναία μείωση του Χρέους, οι Ευρωπαίοι και ειδικά το Βερολίνο προσανατολίζονται σε μια κίνηση συμβολικού χαρακτήρα, με δεδομένο ότι τα χαμηλά επιτόκια και η περίοδος χάριτος (που λήγει το 2022) κρατάνε σε εξαιρετικά χαμηλά επίπεδα τις δαπάνες εξυπηρέτησης του Χρέους.

Να σημειωθεί ότι κουαρτέτο αποχώρησε σήμερα από την Αθήνα για τις Βρυξέλλες, προκειμένου να γίνει η απαιτούμενη ενημέρωση προς τους επικεφαλής των θεσμών και να καθοριστεί η στάση τους στην τελική ευθεία της διαπραγμάτευσης.