Skip to main content

Κονταροχτυπιούνται τα χρυσά στον Διεθνή Διαγωνισμό Οίνου Θεσσαλονίκης

Ολοκληρώνεται ο τριήμερος διεθνής διαγωνισμός οίνου και αποσταγμάτων Θεσσαλονίκης. Συμμετοχή καινούργιων οινοποιείων και πολλά περισσότερα αποστάγματα

Ολοκληρώνεται σήμερα το απόγευμα, 1η Mαρτίου, το τριήμερο του 18ου Διεθνούς Διαγωνισμού Οίνου και Αποσταγμάτων Θεσσαλονίκης, με την επαναληπτική γευστική δοκιμή όσων οίνων και αποσταγμάτων έχουν βραβευτεί με χρυσό μετάλλιο ή έχουν διακριθεί ως καλύτερα στην κατηγορία τους.

Ο Διεθνής Διαγωνισμός Θεσσαλονίκης, που πρωτοξεκίνησε το 1999 σαν μία από τις εξαιρετικά επιτυχημένες πρωτοβουλίες της Ένωσης Οινοπαραγωγών του Αμπελώνα της Βορείου Ελλάδος (ΕΝΟΑΒΕ), φέτος είχε συνολικά 746 συμμετοχές, από τις οποίες οι 702 αφορούν δείγματα οίνων και οι 44 δείγματα αποσταγμάτων.

Τα δείγματα οίνων και κρασιών, δοκίμασαν 25 κριτές, οι 15 από την Ελλάδα και οι 10 από το εξωτερικό, μεταξύ των οποίων τρεις masters of wine, ένας master sommelier, oινολόγοι, δημοσιογράφοι και συγγραφείς οίνου. Πρόεδρος του Διαγωνισμού για δεύτερη συνεχή χρονιά είναι ο παγκοσμίου φήμης master of wine Κωνσταντίνος Λαζαράκης.

Στον φετινό 18ο Διαγωνισμό Οίνου, για πρώτη φορά συμμετείχε η Γεωργία με έξι κρασιά, ενώ η μεγάλη πλειονότητα των συμμετοχών αφορούσε ελληνικά κρασιά, από όλες τις οινοπαραγωγούς περιοχές της χώρας. Έτσι, οι συμμετοχές από την Ελλάδα ανήλθαν σε 604, τις 69 έφθασαν οι συμμετοχές από την Κύπρο ενώ η Βραζιλία συμμετείχε με 15 ετικέτες, η Τουρκία με επτά και η Γερμανία με μία.

Αυτό που επισήμανε ο κ. Γιάννης Αλμπάνης, πρόεδρος της Οργανωτικής Επιτροπής, είναι ότι στη φετινή διοργάνωση συμμετέχουν καινούργια  οινοποιεία ενώ καταγράφηκε μεγάλη αύξηση των συμμετοχών στον παράλληλο Διαγωνισμό Αποσταγμάτων (σ.σ είναι ο 4ος που πραγματοποιείται μαζί με τον Διαγωνισμό Οίνου). Από τα 44 αποστάγματα που συμμετείχαν, τα 39 είναι από την Ελλάδα και τα πέντε από Κύπρο.

 

Τα αποτελέσματα του Διαγωνισμού θα ανακοινωθούν την Παρασκευή 2 Μαρτίου από την ιστοσελίδα της διοργάνωσης www.tiwc.gr ενώ η τελετή απονομής των μεταλλίων θα πραγματοποιηθεί στην Αθήνα το Σάββατο 10 Μαρτίου, στο πλαίσιο της έκθεσης «Οινόραμα».

Ο Διεθνής Διαγωνισμός Οίνου και Αποσταγμάτων Θεσσαλονίκης, σταδιακά κατέκτησε μεγάλη αναγνωρισιμότητα στην Ελλάδα, ενώ επισφραγίζει και αυτός την άνοδο του ελληνικού αμπελώνα και των ελληνικών οίνων, που κερδίζουν πολλές και σημαντικές διακρίσεις στις γνωστότερες διεθνείς εκθέσεις οίνου, με τις εξελίξεις να δείχνουν τις πολλά υποσχόμενες προοπτικές και για τα ελληνικά αποστάγματα.