Skip to main content

ΟΛΘ: Πρόσω ολοταχώς για νέο ρεκόρ στην κρουαζιέρα - Μπαίνει στον παγκόσμιο χάρτη του home porting

Ενισχυμένη φέτος η κρουαζιέρα κατά 19% έναντι του 2023 - Κρουαζιερόπλοια  ρίχνουν άγκυρα για περισσότερο από ένα 24ωρο στο λιμάνι της Θεσσαλονίκης

Το φράγμα των 80 προσεγγίσεων κρουαζιερόπλοιων αναμένεται να σπάσει φέτος το λιμάνι της Θεσσαλονίκης, αριθμός ρεκόρ για τα δεδομένα της πόλης. Την ίδια ώρα το home porting στη Θεσσαλονίκη κερδίζει συνεχώς έδαφος με προφανές το ευρύτερο οικονομικό όφελος για την τοπική οικονομία.

Σύμφωνα με τα μέχρι στιγμής στοιχεία για το 2024, είναι προγραμματισμένες 81 αφίξεις στο λιμάνι της Θεσσαλονίκης, αριθμός ενισχυμένος κατά 19% έναντι της περσινής χρονιάς που αποτέλεσε μια χρυσή χρονιά για το εν λόγω τουριστικό προϊόν. Μάλιστα τα κρουαζιερόπλοια που έδεσαν στο λιμάνι της Θεσσαλονίκης πέρυσι κατέγραψαν εξαιρετικές πληρότητες μέχρι και 100% σε ορισμένες περιπτώσεις με αποτέλεσμα να εκτιμάται πως ο αριθμός των επιβατών τριπλασιάστηκε σε σύγκριση με τις 36.000 που είχε ανέλθει το 2022.

Σύμφωνα με εκπροσώπους της ΟΛΘ ΑΕ, η Θεσσαλονίκη ως προορισμός κρουαζιέρας γνωρίζει «θεαματική» ανάπτυξη φέτος γεγονός το οποίο ανοίγει μία επιπλέον πύλη για τον τουρισμό που προέρχεται από τις γειτονικές βαλκανικές χώρες.

Η αρχή για το λιμάνι της Θεσσαλονίκης  θα γίνει στις 3 Φεβρουαρίου με το Celebrity Infinity, το οποίο θα διανυκτερεύσει στο λιμάνι της πόλης και θα καταπλεύσει την επόμενη το μεσημέρι για το Κουσάντασι.

Το αντίστοιχο δρομολόγιο θα πραγματοποιηθεί στις 13 και 24 Φεβρουαρίου, στις 5, 16 και 26 Μαρτίου αλλά και στις 6 Απριλίου. Σημειώνεται πως το κρουαζιερόπλοιο σε όλες τις περιπτώσεις θα καταπλεύσει στο λιμάνι της Θεσσαλονίκης στις 10.00 το πρωί και θα αναχωρήσει στις 14.00 το μεσημέρι της επόμενης ημέρας.

Θα πρέπει να σημειωθεί πως δεν ήταν μέχρι πρότινος σύνηθες στο λιμάνι της Θεσσαλονίκης να διανυκτερεύουν κρουαζιερόπλοια και μάλιστα να παραμένουν για περισσότερο από ένα 24ωρο. Το γεγονός αυτό αποτελεί μια πρώτης τάξης ευκαιρία οι επιβάτες των κρουαζιερόπλοιων να γνωρίσουν καλύτερα τη Θεσσαλονίκη, ενισχύοντας την τοπική οικονομία.

Σύμφωνα με το αναρτημένο πρόγραμμα του ΟΛΘ, το οποίο επικαιροποιείται συνεχώς, ενδεχομένως να υπάρξουν προσθήκες και άλλων κρουαζιερόπλοιων. Το τελευταίο του 2024 και συγκεκριμένα το Crystal Symphony θα καταπλεύσει στο λιμάνι της Θεσσαλονίκης την 1η Δεκεμβρίου και θα παραμείνει για δέκα ώρες στην πόλη.  Προηγούμενο λιμάνι είναι η Κωνσταντινούπολη και επόμενο ο Βόλος.

Πολλαπλασιαστικά τα οφέλη από το home port

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Ένωσης Λιμένων Ελλάδας, η καλύτερη χρονιά για την κρουαζιέρα στη Θεσσαλονίκη στην προηγούμενη δεκαετία ήταν το 2015, όταν έδεσαν 35 κρουαζιερόπλοια που μετέφεραν 26.356 επιβάτες.

Τα στοιχεία, πάντως, της τελευταίας διετίας δείχνουν πως η Θεσσαλονίκη γίνεται ολοένα και πιο ελκυστικός προορισμός, μετά από χρόνια προσπαθειών, μπαίνοντας πλέον δυναμικά στον παγκόσμιο χάρτη του θαλάσσιου τουρισμού, ενώ παράλληλα βρίσκει τη θέση της όχι μόνον στον χάρτη της κρουαζιέρας, αλλά και του «home port», ήτοι λιμάνι έναρξης και τερματισμού κρουαζιέρας, με δυνατότητα επιβίβασης ή/και αποβίβασης επιβατών.

Εκτιμάται πως στην περίπτωση που ένα κρουαζιερόπλοιο περνάει απλώς από ένα λιμάνι (call visit) ξοδεύονται περί τα 80 ευρώ την ημέρα ανά άτομο, ενώ στην περίπτωση του home porting, ξοδεύονται 170 ευρώ ανά άτομο την ημέρα.

Σύμφωνα με τους ανθρώπους του κλάδου, όταν ένα κρουαζιερόπλοιο καταπλέει στο λιμάνι της Θεσσαλονίκης, απασχολούνται εργαζόμενοι από 22 διαφορετικά επαγγέλματα (π.χ. καταστήματα και εστιατόρια, ξεναγοί και τουριστικά γραφεία, μουσεία και αρχαιολογικοί χώροι, ναυτιλιακά γραφεία κ.ά.) κατά συνέπεια ο οικονομικός αντίκτυπος είναι άκρως σημαντικός για την ευρύτερη περιοχή.