Skip to main content

IWG: Βλέπει στα ανατολικά της Θεσσαλονίκης - Κερδίζει έδαφος το… Airbnb των γραφείων

Αυξάνεται η ζήτηση ευέλικτων χωρών εργασίας, ποιες οι τάσεις στην αγορά γραφείων  - Τι αναζητούν χρήστες και επενδυτές

Με την υβριδική εργασία να αποτελεί πλέον σταθερή …αξία, η ζήτηση ευέλικτων χώρων εργασίας αυξάνεται συνεχώς.

Η εργασία από το σπίτι κάποιες ημέρες την εβδομάδα έχει αλλάξει πλήρως το μοντέλο απασχόλησης, επηρεάζοντας άμεσα και τη ζήτηση στην αγορά γραφείων, με όλο και περισσότερους επαγγελματίες και επιχειρήσεις να αναζητούν μεγαλύτερη ευελιξία. Αναμφίβολα η ευελιξία δεν μπορεί να εξασφαλιστεί με το παραδοσιακό μισθωτήριο συμβόλαιο για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα, συνήθως κάποιων ετών. Κατά συνέπεια, εταιρείες που δραστηριοποιούνται στον τομέα των ευέλικτων χώρων εργασίας, όπως η IWG, εκ των ηγέτιδων στον συγκεκριμένο τομέα, (στην Ελλάδα αναπτύσσεται με τα  brands Regus και Spaces) καταγράφουν σημαντική ζήτηση των υπηρεσιών που παρέχουν.

Η IWG, που επεκτείνει συνεχώς την παρουσία της στη χώρα μας αναζητά χώρο στα ανατολικά της Θεσσαλονίκης (διαθέτει ήδη παρουσία στη Βασιλέως Ηρακλείου με το εμπορικό σήμα Regus).

Όπως αναφέρει στο market report για το β´ εξάμηνο του 2023 η Δανός /An alliance member of BNP PARIBAS Real Estate, «η IWG αναζητά χώρο στα ανατολικά της Θεσσαλονίκης για να επεκτείνει τις δραστηριότητές της δεδομένου πως η ζήτηση για ευέλικτους χώρους εργασίας παραμένει υψηλή». Μέχρι σήμερα η κινητικότητα στο κέντρο της Θεσσαλονίκης, όπου βρίσκονται τα γραφεία της Regus αποτελεί τον αδιάψευστο μάρτυρα της ανάγκης δημιουργίας και άλλων χωρών που να ικανοποιούν την ευέλικτη εργασία.

Την ίδια ώρα έντονη κινητικότητα καταγράφεται από μεγάλες πολυεθνικές εταιρείες που αναζητούν χώρους τόσο για να τοποθετηθούν στην αγορά της Θεσσαλονίκης, όσο και για να μισθώσουν μεγαλύτερους χώρους εργασίας προκειμένου να ικανοποιήσουν καλύτερα τις ανάγκες τους.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα ο αμερικανικός, ασφαλιστικός κολοσσός Chubb, που  ήδη δραστηριοποιείται στη Θεσσαλονίκη με 125 εργαζόμενους και αναζητά μεγαλύτερες εγκαταστάσεις, περί τα 5.000 τμ, όπως είχε γράψει η Voria, προκειμένου  να καλύψει τις αναπτυξιακές του ανάγκες.

Κατασκευαστές αναζητούν κτήρια και οικόπεδα

Στο μεταξύ, η αυξημένη ζήτηση για χώρους σύγχρονων γραφείων, υψηλών προδιαγραφών, έχει τονώσει το ενδιαφέρον των κατασκευαστικών εταιρειών, είτε για την απόκτηση οικοπέδων προκειμένου σε αυτά να αναπτυχθούν νέα κτήρια γραφείων, είτε για υφιστάμενα κτήρια τα οποία θα μετατραπούν / αναβαθμιστούν. Η δεύτερη περίπτωση αφορά κτήρια κυρίως του κέντρου που έχουν και την πιο αυξημένη ζήτηση. Αυξημένη ζήτηση καταγράφεται και για την  ανατολική πλευρά της πόλης, ενώ ελκυστική είναι και η δυτική Θεσσαλονίκη, λόγω της απόστασης και της εύκολης πρόσβασης προς την καρδιά της πόλης, αλλά και επειδή υπάρχουν οικόπεδα για την υλοποίηση γραφειακών κτηρίων.

Τι αναζητούν οι χρήστες/ επενδυτές

Σύμφωνα με το εξαμηνιαίο report της Δανός /An alliance member of BNP PARIBAS Real Estate, τα χαρακτηριστικά όσων αναζητούν γραφειακούς χώρους είναι τα παρακάτω:

  • Οι υποψήφιοι ενοικιαστές θέλουν να νοικιάσουν γραφεία συνήθως στο κέντρο της Θεσσαλονίκης.
  • Η διαθεσιμότητα θέσεων στάθμευσης είναι πολύ σημαντικός παράγοντας για τη μίσθωση γραφείων. Σε πολλές, μάλιστα, περιπτώσεις οι ιδιοκτήτες κτηρίων γραφείων προσπαθούν να βρουν και να μισθώσουν οικόπεδα δίπλα στα ακίνητά τους για να παρέχουν στους ενοικιαστές τους περισσότερες θέσεις στάθμευσης.
  • Η ζήτηση για γραφεία στην ανατολική πλευρά της Θεσσαλονίκης παραμένει υψηλή.
  • Εταιρείες που αναζητούν γραφεία στη Θεσσαλονίκη ενδιαφέρονται, κυρίως για ενοικίαση γραφείων και όχι για αγορά.
  • Συνήθως, οι ενοικιαστές αναζητούν ακίνητο, το οποίο είναι πλήρως ανακαινισμένο, για να μετακομίσουν το συντομότερο δυνατό και να μειώσουν το κόστος.
  • Στο κέντρο της πόλης τα ενοίκια κυμαίνονται μεταξύ 10-17 ευρώ /τμ  για τις προνομιακές περιοχές (π.χ. οδός Τσιμισκή) και σε 7-10 ευρώ/ τμ για τους δευτερεύοντες δρόμους (π.χ. οδός Βενιζέλου). Τα επίπεδα ενοικίασης εξαρτώνται από την κατασκευή, το είδος της ανακαίνισης, τις εγκαταστάσεις και την τοποθεσία του ακινήτου. Για παράδειγμα, για ένα γραφείο στο εμπορικό κέντρο Πλατεία η ενοικίαση είναι υψηλότερη από ένα παρόμοιο γραφείο, που βρίσκεται στην οδό Τσιμισκή, λόγω των παρεχόμενων εγκαταστάσεων  / υπηρεσιών, όπως ασφάλεια κ.λπ.
  • Οι κατασκευαστικές εταιρείες αναζητούν αυτόνομα κτήρια, για να προχωρήσουν σε ανακαίνιση / μετατροπές
  • Οι επενδυτές που ενδιαφέρονται για γραφεία αναζητούν αποδόσεις 6% -6,5% (όσο το ακίνητο βρίσκεται σε μια ελκυστική τοποθεσία, για παράδειγμα στο κέντρο της πόλης και είναι μισθωμένο σε έναν αξιόπιστο ενοικιαστή).
  • Στη Δυτική Θεσσαλονίκη αναμένεται να υπάρξουν πολλά νέα project πέρα από αυτά που τρέχουν ενώ επίκειται και αύξηση των  ζητουμένων μισθωμάτων εντός των επόμενων ετών, λόγω της αυξημένης ζήτησης.