Skip to main content

Γραφεία - Θεσσαλονίκη: Η ζήτηση και τα νέα projects πυροδοτούν αυξήσεις τιμών

Η αγορά των γραφείων καταγράφει αυξητικούς ρυθμούς ζήτησης - Πώς διαμορφώνονται οι τιμές, τι ζητούν οι ενδιαφερόμενοι

Με τη ζήτηση για σύγχρονους γραφειακούς χώρους στη Θεσσαλονίκη να παραμένει ισχυρή και τις προοπτικές και τις αποδόσεις τους να διατηρούνται θετικές, οι τιμές προβλέπεται να ακολουθήσουν ανοδική πορεία και την επόμενη χρόνια.

Σύμφωνα με την πρόσφατη εξαμηνιαία έρευνα της Δανός|An alliance member of BNP PARIBAS Real Estate οι επενδυτές εκδηλώνουν έντονο ενδιαφέρον για γραφειακούς χώρους υψηλών προδιαγραφών, με αποτέλεσμα συνδυαστικά με τα εν εξελίξει projects, κυρίως, στη δυτική πλευρά της Θεσσαλονίκης να εκτιμάται ότι θα οδηγήσουν σε αύξηση των ζητούμενων τιμών το 2024 ακόμη και κατά 15%. Το γεγονός πως οι σύγχρονοι γραφειακοί χώροι είναι άκρως περιορισμένοι σε συνδυασμό με τα υπό ανάπτυξη projects στην 26ης Οκτωβρίου, δεν αποκλείεται να συμπαρασύρουν τις τιμές των γραφείων προς τα επάνω ακόμη και αν δεν πρόκειται για το προϊόν, σύγχρονων προδιαγραφών, που οι ενδιαφερόμενοι αναζητούν.

Σύμφωνα με την έρευνα, η ζήτηση για τη μίσθωση γραφείων θα παραμείνει έντονη, τουλάχιστον, για την επόμενη διετία. Αξίζει να σημειωθεί πως στις περισσότερες περιπτώσεις οι πολυεθνικές εταιρείες εκδηλώνουν ενδιαφέρον για τη μίσθωση γραφείων έκτασης 1.000 έως 2.000 τμ σε περιοχές κοντά στο κέντρο της Θεσσαλονίκης με εύκολη πρόσβαση στα μέσα μαζικής μεταφοράς καθώς και δυνατότητα χρήσης πάρκινγκ (κάτι που είναι άκρως δυσεύρετο για γραφεία με μεγάλη εγγύτητα στο κέντρο της πόλης).

Οι developers αναζητούν εκτάσεις  

H υψηλή ζήτηση για γραφειακούς χώρους έχει ενισχύσει την κατασκευή κτηρίων που προορίζονται για γραφεία, με τους developers να αναζητούν εκτάσεις για τέτοιου είδους αναπτύξεις ή χώρους προκειμένου να τους ανακατασκευάσουν σε γραφεία.

Οι περιοχές της Θεσσαλονίκης με τη μεγαλύτερη ζήτηση είναι το κέντρο της πόλης καθώς και η ανατολική πλευρά της με τη δυτική, ωστόσο να μετατρέπεται σε ελκυστική επιλογή για τέτοιου είδους αναπτύξεις, αφού η απόσταση και η πρόσβαση από το κέντρο της πόλης είναι εύκολη.

Στο καρδιά της πόλης τα ενοίκια κυμαίνονται μεταξύ 9-17 ευρώ /τμ για τις προνομιακές περιοχές (π.χ. οδός Τσιμισκή) και σε 6-10 ευρώ / τμ για τους δευτερεύοντες δρόμους (π.χ. οδός Βενιζέλου). Τα επίπεδα ενοικίασης εξαρτώνται από την κατασκευή, τις εγκαταστάσεις και την τοποθεσία του ακινήτου. Για παράδειγμα, για ένα γραφείο, το οποίο βρίσκεται στο εμπορικό κέντρο «Πλατεία» η ενοικίαση είναι υψηλότερη από ένα παρόμοιο γραφείο, που είναι  στην οδό Τσιμισκή – κοντά στο «Πλατεία» λόγω των παρεχόμενων εγκαταστάσεων και υπηρεσιών.

Σημειώνεται πως στην ανατολική Θεσσαλονίκη, αναμένεται να υπάρξουν νέα έργα τα επόμενα τρία χρόνια. Μάλιστα κατασκευαστές βρίσκονται σε αναζήτηση κατάλληλων οικοπέδων, προκειμένου να αναπτύξουν μοντέρνα, βιώσιμα κτίρια γραφείων.

Η μέση απόδοση για τα prime γραφεία, σύμφωνα με την έρευνα διαμορφώνεται μεταξύ 6-6,5%, για τα grade B (παλαιά ακίνητα σε κεντρικές αγορές)σε 7%-7,5% και για τα γραφεία grade C εκτός κεντρικών περιοχών σε 8%-8,5%.

Τα χαρακτηριστικά της αγοράς

Τα κύρια χαρακτηριστικά της αγοράς γραφείων στη Θεσσαλονίκη, σύμφωνα με τη Δανός για το πρώτο εξάμηνο του έτους, μεταξύ άλλων είναι τα ακόλουθα:

- Οι ενδιαφερόμενοι αναζητούν συνήθως γραφεία στην καρδιά της Θεσσαλονίκης, ενώ σημαντική παραμένει η ζήτηση και για την ανατολική πλευρά της πόλης

- Η ζήτηση για σύγχρονα, πράσινα γραφεία είναι υψηλή

-Εταιρείες που αναζητούν γραφεία στη Θεσσαλονίκη ενδιαφέρονται για ενοικίαση αλλά και για αγορά

-Πολλές πολυεθνικές εταιρείες αναζητούν ή έχουν ήδη εξασφαλίσει θέση στην αγορά της πόλης

-Συνήθως, οι ένοικοι αναζητούν ακίνητο, το οποίο είναι πλήρως ανακαινισμένο, προκειμένου να μεταφερθούν το συντομότερο δυνατό. Αν, αυτό δεν είναι δυνατό, συμφωνούν με τον ιδιοκτήτη για ενοικίαση δωρεάν για κάποια περίοδο, προκειμένου να κάνουν τις απαραίτητες εργασίες στο κτήριο

-Η διαθεσιμότητα θέσεων στάθμευσης είναι πολύ σημαντικός παράγοντας για την ενοικίαση ενός γραφείου. Όταν μάλιστα υπάρχει αυτή η δυνατότητα η έκταση του χώρου στάθμευσης που δίνεται για κάθε γραφείο είναι περί τα 100 τμ

-Οι επενδυτές, που ενδιαφέρονται για τα γραφεία αναζητούν ελάχιστη απόδοση του 7%.