Skip to main content

HCN: Γρήγορο Ίντερνετ στη Θεσσαλονίκη με ιδιόκτητο δίκτυο οπτικών ινών

Η Hellenic Cable Networks έχει σε εξέλιξη από τον Ιανουάριο του 2012 την κατασκευή δικτύου οπτικών ινών με στόχο να καλύψει τη Θεσσαλονίκη.

Το γρήγορο και αξιόπιστο Ίντερνετ αποτελεί του όνειρο κάθε Έλληνα χρήστη αλλά πολλές φορές μετατρέπεται σε εφιάλτη καθώς, σύμφωνα και με την έκθεση της Εθνικής Επιτροπής Τηλεπικοινωνιών & Ταχυδρομείων (ΕΕΤΤ), οι προσφερόμενες ταχύτητες από τους παρόχους στην πράξη αντιστοιχούν στο 1/3 των ονομαστικών ταχυτήτων. Την εμπειρία αυτή επιδιώκει να αλλάξει σταδιακά για τους καταναλωτές της Θεσσαλονίκης με την κατασκευή ιδιόκτητου δικτύου οπτικών ινών η εταιρεία Hellenic Cable Networks(HCN), η οποία είναι θυγατρική της αυστριακής JM-DATA GmbΗ, παρόχου καλωδιακού Internet και τηλεόρασης.

Η HCN ξεκίνησε τον Ιανουάριο του 2012 από την περιοχή της Καλαμαριάς την κατασκευή του δικτύου οπτικών ινών στη Θεσσαλονίκη με στόχο να προσφέρει στους πελάτες της γρήγορο και αξιόπιστο Internet και ψηφιακή καλωδιακή τηλεόραση. Πλέον ο βασικός κορμός του δικτύου καλύπτει 50 χλμ με το ύψος των επενδύσεων μέχρι σήμερα να ανέρχεται σε περίπου 3 εκατ.ευρώ.

Όπως τονίζει στη Voria.gr ο διευθυντής πωλήσεων και εμπορικής ανάπτυξης της HCN, Γιάννης Συκάς, η HCN διαχειρίζεται το πρώτο και μοναδικό δίκτυο οπτικών ινών που φτάνει μέχρι το κτήριο σας(Fiber To The Home) χωρίς να παρεμβάλλεται κανένα άλλο παραδοσιακό δίκτυο, όπως συμβαίνει μέχρι σήμερα. Οι οπτικές ίνες είναι το πιο σύγχρονο είδος καλωδίωσης εξασφαλίζοντας εξαιρετικά υψηλή ποιότητα ψηφιακού σήματος με εκπληκτική σταθερότητα. Η σύνδεση με οπτικές ίνες επιτρέπει την ταυτόχρονη χρήση της γραμμής από πολλαπλούς χρήστες χωρίς όμως να επηρεάζεται η ταχύτητα. "Με την οπτική ίνα παίρνετε πραγματικές ταχύτητες και πάνω από τα 120 Μbps. Έτσι, όταν λέμε 20 Mbps εννοούμε ακριβώς 20 Mbps και όχι έως 20 Mbps. Επιπλέον, δεν υπάρχει δέσμευση συμβολαίου και κρυφές χρεώσεις", σημειώνει ο κ.Συκάς.

Με 2.000 ενεργούς συνδρομητές σήμερα το δίκτυο της εταιρείας καλύπτει την Καλαμαριά και την Ανατολική Θεσσαλονίκη(Χαριλάου, Τούμπα, Ανάληψη), καθώς και περιοχές του κέντρου της Θεσσαλονίκης πάνω από την οδό Εγνατία. Στόχος είναι μέχρι το τέλος του 2017 να καλυφθούν οι κεντρικοί δρόμοι στον δήμο Θεσσαλονίκης και το 2018 να ξεκινήσει η επέκταση στη δυτική Θεσσαλονίκη. Παράλληλα, η HCN κάνει και το πρώτο άνοιγμά της εκτός του νομού Θεσσαλονίκη, καθώς έχει ξεκινήσει έργα εκσκαφής για την κατασκευή δικτύου οπτικών ινών στο Κιλκίς. "Πρώτη μας προτεραιότητα είναι να βελτιώσουμε το υφιστάμενο δίκτυο και να επεκταθούμε στη Δυτική Θεσσαλονίκη με στόχο τους 10.000 συνδρομητές", αναφέρει ο κ.Συκάς, ο οποίος προσθέτει ότι η εταιρεία βρίσκεται σε συζητήσεις για την κατασκευή δικτύου οπτικών ινών και σε άλλες πόλεις της Ελλάδας, όπως η Κατερίνη και τα Τρίκαλα. (Δείτε τις περιοχές της Θεσσαλονίκης που καλύπτει η HCN εδώ.)

Εξάλλου, η HCN σε συνεργασία με τους δήμους Καλαμαριάς και Θεσσαλονίκης προσφέρει δωρεάν WiFi internet σε 35 σημεία ενδιαφέροντος και πλατείες.

Σύμφωνα με τον κ. Συκά η ζήτηση είναι τεράστια, αλλά δυστυχώς το πλάνο ανάπτυξης του δικτύου οπτικών ινών της εταιρείας δεν υλοποιείται με τον προσδοκώμενο ρυθμό καθώς σκοντάφτει στον σκόπελο της γραφειοκρατίας. "Η διαδικασία της έκδοσης αδειών για εργασίες εκσκαφής είναι ιδιαίτερα χρονοβόρα. Όταν απαιτούνται τρεις μήνες για να βγει η άδεια για να σκάψουμε σε μία περιοχή καταλαβαίνετε πόσο αργά προχωράει η κατασκευή του δικτύου», εξηγεί ο ίδιος.

Η HCN απασχολεί 15 εργαζόμενους και από τις αρχές Ιουλίου στεγάζεται σε νέες ιδιόκτητες εγκαταστάσεις 300 τμ στην οδό Γεωργίου Μαύρου 12 στον Φοίνικα Καλαμαριάς.