Skip to main content

Ξεκινά ο καθαρισμός των παράνομων χωματερών στον δήμο Δέλτα

Τι αναφέρει σε δήλωσή του για την εκκίνηση των εργασιών καθαρισμού ο αντιδήμαρχος Καθαριότητας του δήμου Δέλτα, Δ. Καμανάς

Ξεκινά τις επόμενες ημέρες ο καθαρισμός των παράνομων χωματερών που βρίσκονται σε σημεία του δήμου Δέλτα από τη δημοτική αρχή σε συνεργασία με την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, ένα φλέγον ζήτημα που είχε αποκαλύψει η Voria.gr στα μέσα του καλοκαιριού.

Με αφορμή την έναρξη των εργασιών καθαρισμού, ο Αντιδήμαρχος Καθαριότητας του Δήμου Δέλτα Δ. Καμανάς δήλωσε, μεταξύ άλλων, ότι η προσπάθεια να κρατηθεί ο δήμος καθαρός «απαιτεί τη συμμετοχή όλων με την πράξη μας, αλλά και όσων μπορούν να διαδώσουν το μήνυμα για καθαρή πόλη, όσων μπορούν να δείξουν το δρόμο. Απαιτεί πολίτες καλόπιστους που θέτουν προβλήματα και προτείνουν λύσεις, όχι πολίτες που μόνο καταγγέλλουν». 

Αναλυτικά η δήλωση του κ. Καμανά:

«Ξεκινάμε τις επόμενες μέρες τον καθαρισμό παράνομων χωματερών σε σημεία που βρίσκονται στο Δήμο μας, σε συνεργασία με την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας. Είναι ένα θέμα που μας καίει ιδιαίτερα στο Δήμο Δέλτα, μιας και είναι ιδιαίτερα επιβαρυμένος από την ασυνείδητη συμπεριφορά συμπολιτών μας.

Θα πρέπει να καταλάβουμε όλοι ότι δεν ευθύνεται ο Δήμος για τη δημιουργία των παράνομων χωματερών, δίπλα σε επιχειρήσεις ή σε κατοικίες. Όσο για την αποκομιδή, πολλές φορές ξεπερνά τις δυνάμεις μας, όπως για παράδειγμα συμβαίνει εκατέρωθεν του Οικισμού Αγία Σοφία στα Διαβατά, μια και το φορτίο είναι δυσανάλογα μεγάλο σε σχέση με τις δυνατότητες ενός Δήμου. Επιπλέον, κάθε φορά που καθαρίζουμε, σε ελάχιστο χρόνο δημιουργείται το ίδιο πρόβλημα. Και όλη αυτή η κατάσταση εν τέλει επιβαρύνει τους δημότες του Δήμου μας.

Για το λόγο αυτό, ως διοίκηση και ακολουθώντας τη σαφή εντολή του Δημάρχου Ευθ. Φωτόπουλου, πήραμε την απόφαση να βάλουμε ένα τέλος στην παρανομία. Έτσι, προσφύγαμε στον εισαγγελέα, ενώ ζητήσαμε αυξημένη αστυνόμευση ώστε να αποτραπούν οι ασυνείδητοι που πετούν σκουπίδια, μπάζα και απορρίμματα σε χώρους όπου απαγορεύεται η ρίψη τους.

Γι’ αυτό το λόγο ζητήσαμε εδώ και καιρό τη συνδρομή της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας η οποία ανταποκρίθηκε άμεσα και ευχαριστούμε γι’ αυτό.

Θέλω να επαναλάβω, με την ευκαιρία αυτή, ότι η διοίκηση και οι Υπηρεσίες του Δήμου Δέλτα κάνουμε μαζί μια πολύ μεγάλη προσπάθεια για να κρατάμε το Δήμο καθαρό. Ένα Δήμο τεράστιο, τον μεγαλύτερο σε έκταση της μητροπολιτικής Θεσσαλονίκης, με 9 δημοτικές κοινότητες με ανάλογες ανάγκες. Εδώ και 1,5 χρόνο υπάρχει σαφής οδηγία από το Δήμαρχο Ευθ. Φωτόπουλο προς τα μέλη της διοίκησης και τις Υπηρεσίες του Δήμου για προτεραιότητα στην καλύτερη δυνατή εξυπηρέτηση του πολίτη, άμεσα και αποτελεσματικά, παρά την δεδομένη έλλειψη προσωπικού και μέσων. Και θέλω να ευχαριστήσω ιδιαίτερα τους ανθρώπους της Υπηρεσίας Καθαριότητας για τη συντονισμένη προσπάθεια.

Σ’ αυτό το χρονικό διάστημα, οργανώσαμε και εμπλουτίσαμε το στόλο των οχημάτων καθαριότητας. Τους τελευταίους 5 μήνες λειτουργούμε τη «γραμμή νοιάζομαι 2310-795222» όπου μπορεί ο πολίτης να καλέσει και να αναφέρει το πρόβλημα, να συνεργαστεί δηλαδή με τις υπηρεσίες του Δήμου για να πετύχουμε το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα. Η καθημερινή δουλειά έχει αυξηθεί ραγδαία, αλλά αυτό δεν μας φοβίζει, τα αποτελέσματα είναι ιδιαίτερα ενθαρρυντικά.

Αυτή την προσπάθεια να κρατήσουμε το Δήμο μας καθαρό, δεν μπορεί να είναι μοναχική. Απαιτεί τη συμμετοχή όλων με την πράξη μας, αλλά και όσων μπορούν να διαδώσουν το μήνυμα για καθαρή πόλη, όσων μπορούν να δείξουν το δρόμο. Απαιτεί πολίτες καλόπιστους που θέτουν προβλήματα και προτείνουν λύσεις, όχι πολίτες που μόνο καταγγέλλουν.

Τη Δευτέρα, λοιπόν, ξεκινάμε μια μεγάλη προσπάθεια. Σας καλούμε να στηρίξετε την προσπάθειά μας για να βελτιώσουμε την καθημερινότητα στο Δήμο Δέλτα».