Skip to main content

Χωματερές «φαντάσματα» δίπλα σε σχολείο και σπίτια στο Καλοχώρι (φωτο)

Πετούν ό,τι θέλουν ανεξέλεγκτα, ενώ πολύ συχνά ξεσπούν φωτιές. Καταγγελίες για απόρριψη αποβλήτων και από τον δήμο. Τι απαντά ο αρμόδιος αντιδήμαρχος

Εστίες μόλυνσης, αλλά και εστίες πρόκλησης πυρκαγιάς, ανά πάσα ώρα και στιγμή, συνιστούν δύο χορτολιβαδικής φύσης χώροι που έχουν μετατραπεί σε παράνομες, ανεξέλεγκτες χωματερές εδώ και χρόνια στο Καλοχώρι, σε απόσταση αναπνοής από τα πρώτα σπίτια του οικισμού του δήμου Δέλτα.

Βουνά από μπάζα, αδρανή και εύφλεκτα υλικά, κλαδέματα, πλαστικά και κάθε λογής απόβλητα αποτίθενται σχεδόν σε καθημερινή βάση από θρασύτατους επιτήδειους, σε δύο χώρους που βρίσκονται δίπλα στο 2ο Δημοτικό Σχολείο και πίσω από το Δημοτικό Στάδιο Καλοχωρίου, ενώ λίγες εκατοντάδες μέτρα μακριά τους δεσπόζει -και απειλείται- η προστατευόμενη περιοχή (Natura 2000) της λιμνοθάλασσας Καλοχωρίου, της βόρειας πύλης, δηλαδή, του μοναδικού Εθνικού Πάρκου Δέλτα Αξιού. Μάλιστα, ο δήμαρχος Δέλτα Μίμης Φωτόπουλος είχε πρόσφατα προχωρήσει στη σχετική ενημέρωση των εισαγγελικών αρχών ζητώντας την παρέμβασή τους για την αντιμετώπιση της απαράδεκτης κατάστασης που έχει δημιουργηθεί στην περιοχή.

Ωστόσο, όπως καταγγέλουν περίοικοι στη Voria.gr, εκτός από ιδιώτες, στερεά απόβλητα απορρίπτουν στους -σχεδόν συγκοινωνούντες- χώρους και συνεργεία καθαριότητας του δήμου Δέλτα. Όπως λένε, πρόκειται για ξερά χόρτα, προρχόμενα από αποκλαδώσεις, απόβλητα που συνιστούν σοβαρότατο κίνδυνο πρόκλησης φωτιάς, αφού τους θερινούς μήνες, με τις πολύ υψηλές θερμοκρασίες, μπορούν να αναφλεγούν.

Προς επίρρωση των ανωτέρω, το τελευταίο διάστημα, λόγω και του κύματος καύσωνα που έπληξε την περιοχή, στις δύο χωματερές προκλήθηκαν, άγνωστο επισήμως πώς, δύο πυρκαγιές. Η πρώτη τη Δευτέρα στις 3 Ιουλίου και η δεύτερη, μόλις τέσσερις ημέρες μετά, την Παρασκευή 7 Ιουλίου. Η Πυροσβεστική, και τις δύο φορές, έσπευσε στο σημείο και κατέσβεσε άμεσα τις πυρκαγιές, πριν αυτές επεκταθούν προς τις κατοικίες. Ο κίνδυνος, βέβαια, ελλοχεύει ανά πάσα ώρα και στιγμή, αφού τα εύφλεκτα υλικά, όπως φαίνεται και από τις φωτογραφίες που δημοσιεύει η Voria.gr, «καπνίζουν» αδιάλειπτα, ιδίως όταν ο υδράργυρος σκαρφαλώνει.

«Η τραγική αυτή κατάσταση υφίσταται εδώ και τουλάχιστον τρία χρόνια. Η αδιαφορία και όχι μόνο των θεσμικών οργάνων του δήμου, αλλά και της τοπικής κοινωνίας, είναι εμφανέστατη», λέει στη Voria.gr ο Πασχάλης Αραμπατζής, υποψήφιος Δημοτικός Σύμβουλος Εκλογικής Περιφέρειας Εχεδώρου και ένας εκ των κατοίκων της περιοχής που έχουν ευαισθητοποιηθεί από την περιβαλλοντική υποβάθμιση του τόπου τους, κάνοντας λόγο για εικόνες ντροπής.

Τι απαντά ο δήμος

Μιλώντας στη Voria.gr και απαντώντας στις καταγγελίες ότι οχήματα του δήμου απορρίπτουν απόβλητα στα δύο επίμαχα σημεία, o αντιδήμαρχος Καθαριότητας, Περιβάλλοντος, Πρασίνου και Οχημάτων του δήμου Δέλτα, Δημήτρης Καμανάς, επισήμανε: «Στη συγκεκριμένη φωτογραφία το φορτηγό της Δημοτικής Κοινότητας Καλοχωρίου αποθέτει προσωρινά κλαδιά και όχι απόβλητα, τα οποία κλαδιά συλλέγονται από τα διάφορα σημεία του οικισμού και αποτίθενται σε άλλο σημείο από εκεί όπου ξέσπασε η πυρκαγιά».

Όπως εξήγησε, η απόθεση γίνεται για λόγους λειτουργικούς της Υπηρεσίας Καθαριότητας, καθώς στη συνέχεια, σύμφωνα με τον ίδιο, περισυλλέγονται από τα φορτηγά της Αντιδημαρχίας Καθαριότητας για να μεταφερθούν σε αδειοδοτημένους χώρους ή τεμαχίζονται με τον σπαστήρα για να γίνουν κομπόστ.

«Όσο για τα μπαζοαπορρίμματα», συνέχισε ο κ. Καμανάς, «αυτά είναι αυτονόητο ότι δεν ρίπτονται από την υπηρεσία Καθαριότητας του Δήμου αλλά από ιδιώτες, έχουν, δε, συσσωρευθεί στο συγκεκριμένο σημείο εδώ και πολλά χρόνια». Μάλιστα, σύμφωνα με τον αντιδήμαρχο, πριν από μερικούς μήνες έγινε προσπάθεια καθαρισμού της περιοχής, η οποία, όμως, όπως τόνισε, δεν κατέστη δυνατόν να ολοκληρωθεί λόγω του υπερβολικού όγκου.

«Βέβαια, το θέμα της παράνομης απόθεσης μπαζοαπορριμμάτων σε διάφορες περιοχές του Δήμου μας είναι πλέον ευρύτερα γνωστό. Δυστυχώς, εδώ αποτίθενται καθημερινά μπάζα και απορρίμματα από όλη τη Θεσσαλονίκη. Για τον λόγο αυτό έχουμε κάνει δημόσιες παρεμβάσεις, ενώ έχουμε προσφύγει και στη Δικαιοσύνη», τόνισε.

Καταλήγοντας, ο αντιδήμαρχος υπογράμμισε ότι στο τελευταίο Συντονιστικό Τοπικό Όργανο, πριν από δέκα μέρες, η δημοτική αρχή έθεσε το θέμα ενώπιον των εκπροσώπων των υπολοίπων φορέων (Περιφέρειας, Πυροσβεστικής, Αστυνομίας κ.ά.), «μιας και η αντιμετώπιση του θέματος εκφεύγει των δυνάμεών μας καθώς δεν υπάρχει μόνο μία εστία αλλά περισσότερες». «Ήδη, όλοι μαζί, εξετάζουμε τον τρόπο αντιμετώπισης του φαινομένου», κατέληξε ο κ. Καμανάς.