Skip to main content

Ξανθός: Δεν τεκμηριώνεται η εικόνα υγειονομικής βόμβας

Το επιδημιολογικό προφίλ των προσφύγων και μεταναστών που βρίσκονται στην Ελλάδα είναι αυτό του υγιούς μετανάστη, δήλωσε ο υπουργός Υγείας.

«Το επιδημιολογικό προφίλ των προσφύγων και μεταναστών που βρίσκονται στην Ελλάδα είναι αυτό του υγιούς μετανάστη. Δεν τεκμηριώνεται η εικόνα μίας υγειονομικής βόμβας», υπογράμμισε ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Ξανθός απαντώντας στη Βουλή σε ερώτηση του βουλευτή της Ν.Δ. Κώστα Κατσαφάδου.

«Είναι κατά βάση υγιέστατοι άνθρωποι. Βεβαίως είναι ταλαιπωρημένοι από την πορεία που είχαν και τις συνθήκες διαβίωσης», είπε ο υπουργός και ανέφερε ότι τα κρούσματα μεταδοτικών νοσημάτων είναι «σποραδικά». Το 40% είναι παιδιά και το 22% γυναίκες, επεσήμανε ο υπουργός Υγείας. Τα νοσήματα που εμφανίζουν είναι νοσήματα της κοινότητας (π.χ. λοιμώξεις αναπνευστικού), σημείωσε ο κ. Ξανθός και πρόσθεσε πως «το μεγάλο πρόβλημα είναι οι κακές συνθήκες, διαβίωσης, στέγης, διατροφής και κυρίως υγιεινής» και ειδικά σε καταυλισμούς όπως της Ειδομένης.

Σε ότι αφορά τα μεταδοτικά νοσήματα ο κ. Ξανθός υπενθύμισε ότι «υπάρχει ο μηχανισμός του ΚΕΕΛΠΝΟ για την παρακολούθησή τους». «Με τη συνδρομή του ΚΕΕΛΠΝΟ και του ιατρικού προσωπικού των νοσοκομείων, του ιατρικού δυναμικού των Ενόπλων Δυνάμεων, των πιστοποιημένων ΜΚΟ και των αλληλέγγυων πολιτών, των ιατρικών και φαρμακευτικών συλλόγων και όλης της κοινωνίας, θεωρώ ότι το πρόβλημα της υγειονομικής φροντίδας των προσφύγων είναι διαχειρίσιμο. Θέλουμε να πούμε ότι δεν υπάρχουν μείζονες κίνδυνοι για την δημόσια υγεία», τόνισε.

Από την πλευρά του ο βουλευτής της Ν.Δ. αναφέρθηκε στην κατάσταση στον Πειραιά όπου «γίνεται μάχη ποιος θα μπει στις τουαλέτες» και στο Σχιστό όπου «υπάρχουν καταγγελίες ότι το 40% των Αφγανών έχει ψώρα», ενώ η δομή είναι ανοικτή. Μάλιστα για τον Πειραιά ανέφερε ότι έως την περασμένη εβδομάδα υπήρχαν συνολικά 20 τουαλέτες και προ εβδομάδος πήγαν άλλες 30 χημικές τουαλέτες.

Ο κ. Ξανθός τόνισε ότι με έκτακτες προσλήψεις «ενισχύσαμε τις δημόσιες δομές υγείας στα νησιά πρώτης υποδοχής. Το ίδιο ετοιμάζουμε και για τις άλλες δομές φιλοξενίας σε όλη την Ελλάδα». Υπογράμμισε ότι «το ΕΚΑΒ έχει 24ωρη παρουσία παντού, σε όλα τα κέντρα», ενώ στάθηκε και στην παρουσία του ΚΕΕΛΠΝΟ, του ΕΚΕΠΥ και πολλών εθελοντών από όλους τους φορείς του υγειονομικού χώρου. «Με την συνέργεια όλων των επιμέρους χώρων και τον κεντρικό συντονισμό που επιβάλλεται μπορούμε να δώσουμε την συναίσθηση ότι η υγειονομική πλευρά του προβλήματος είναι η μικρότερη», κατέληξε ο κ. Ξανθός.