Skip to main content

Μισέλ: Φόβοι για νέα προσφυγικά κύματα στην Ευρώπη

Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου υπογράμμισε ακόμη τον κίνδυνο να δυναμώσουν οι αντιμεταναστευτικές φωνές

Φόβους ότι ο πόλεμος ανάμεσα στο Ισραήλ και στη Χαμάς μπορεί να προκαλέσει προσφυγικά κύματα στην Ευρώπη, εκφράζει ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ.

Μιλώντας στο Associated Press, ο Σαρλ Μισέλ υπογράμμισε τον κίνδυνο να δυναμώσουν οι αντιμεταναστευτικές φωνές στην Ευρώπη αλλά και να πυροδοτηθεί ένταση μεταξύ των υποστηρικτών του Ισραήλ και των Παλαιστινίων.

«Ξέρουμε πώς μπορεί να χρησιμοποιηθεί από ορισμένες πολιτικές ομάδες εντός της Ε.Ε. για να τροφοδοτήσει αντιπαραθέσεις και να κατακερματίσει την Ενωση», σημείωσε, προσθέτοντας ότι ο πόλεμος στη Γάζα θα μπορούσε να αυξήσει την πόλωση σε ένα από τα πιο αμφιλεγόμενα ζητήματα, για πολλά ευρωπαϊκά έθνη. «Είναι πολύ σημαντικό να μην εισαγάγουμε στην Ε.Ε. την τραγική σύγκρουση», δήλωσε.

Παράλληλα, ο Σαρλ Μισέλ έκανε λόγο για ενίσχυση της στήριξης σε χώρες όπως η Αίγυπτος, η οποία θα αποτελούσε φυσικό σημείο υποδοχής όσων εγκαταλείπουν τη γειτονική Γάζα. «Μπορείτε να φανταστείτε τι σημαίνει για μια χώρα που βρίσκεται αντιμέτωπη με οικονομικές και χρηματοπιστωτικές προκλήσεις. Πρέπει να συνεργαστούμε για να δούμε τι μπορούμε να κάνουμε προκειμένου να υποστηρίξουμε τις πρωτοβουλίες που έχουν αναλάβει ορισμένοι ηγέτες για να επιτρέψουν κάποιο διάδρομο, ανθρωπιστικό διάδρομο», ανέφερε.

Σημειώνεται πως ο κ. Μισέλ και η πρόεδρος της Κομισιόν, Ούρσουλα φον Ντερ Λάιεν θα συζητήσουν τα συγκεκριμένα θέματα στη διατλαντική σύνοδο κορυφής στην Ουάσιγκτον την ερχόμενη Παρασκευή.