Skip to main content

Βαλκανικό ημερολόγιο:Οι σημαντικότερες ειδήσεις από 1 έως 7 Ιανουαρίου

Ο Μακεδών καταγράφει για τους αναγνώστες της Voria.gr τις σημαντικότερες ειδήσεις των τελευταίων ημερών στις βαλκανικές χώρες

ΑΛΒΑΝΙΑ

3.1.2016: Η DW επανέρχεται με ρεπορτάζ στην αδυναμία (;) της αλβανικής κυβέρνησης να εξαρθρώσει τις χασισοφυτείες. Δεν προσθέτει ούτε αφαιρεί κάτι από την γνωστή κατάσταση που υπάρχει εδώ και δεκαετίες στην Αλβανία. Ενδιαφέρον ίσως παρουσιάζει η εξήγηση που δίνει o επικεφαλής του αντιπολιτευόμενου Δημοκρατικού Κόμματος, Λουζλίμ Μπάσα.

«Παρά τις εξαγγελίες η κυβέρνηση του Έντι Ράμα δεν έχει καταφέρει να μειώσει το ποσοστό φτώχειας στην Αλβανία. Η ανεργία είναι υψηλή, τα κοινωνικά επιδόματα χαμηλά. Μια οικογένεια ζει με 75 ευρώ το μήνα. Ίσως γι’ αυτό πολλοί αγρότες αναγκάζονται να καλλιεργήσουν κάνναβη. Χιλιάδες Αλβανοί δεν έχουν άλλη επιλογή επειδή δεν λαμβάνονται κοινωνικά και οικονομικά μέτρα για τη στήριξη της υπαίθρου».

6.1.2017: Ο αρχηγός της αντιπολίτευσης Λουλζίμ Μπάσα δήλωσε ότι οι φυτείες κάνναβης στη χώρα, κατά το 2016, ήταν πέντε φορές περισσότερες σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος και κατηγόρησε τον πρωθυπουργό Έντι Ράμα ότι εμπλέκεται σε εγκληματικές δραστηριότητες.

6.1.2017: Η ιταλική «La Repubblica» σε άρθρο με τίτλο: «Τρομοκρατία, σημαίες του ISIS σε αλβανικά χωριά», αποκαλύπτει ότι, ιδιαίτερα η ιταλική επαρχία της Απουλίας γέμισε από Αλβανούς τζιχαντιστές, τονίζοντας ότι ο αριθμός των ατόμων που έχουν ριζοσπαστικοποιηθεί  στην Αλβανία έχει αυξηθεί σημαντικά.

7.1.2017: Το αλβανικό κόμμα DUI των Σκοπίων υιοθέτησε τα κοινά αιτήματα που θα αποτελέσουν την βάση για τις διαπραγματεύσεις για τον σχηματισμό της νέας κυβέρνησης, με σκοπό να καθιερωθεί πλήρης ισότητα των Αλβανών σύμφωνα με τη Συμφωνία της Αχρίδας και το Σύνταγμα. Ζητούν, πλήρη γλωσσική ισότητα, με την αλβανική ως επίσημη γλώσσα της χώρας, επίτευξη της οικονομικής ισότητας, επίλυση της ονομασίας σύμφωνα με τις ευρωπαϊκές αξίες και τις αρχές του διεθνούς δικαίου.

 

ΒΟΣΝΙΑ

5.1.2017: Σύμφωνα με πληροφορία του ειδησεογραφικού πρακτορείου Tanjug, ο Πρόεδρος της βοσνιακής προεδρίας Μλάντεν Ιβάνιτς σχολίασε ότι οι σχέσεις της Βοσνίας-Ερζεγοβίνης με τις γειτονικές χώρες, ποτέ δεν βρίσκονταν σε χειρότερο επίπεδο. Ο Μλάντεν Ιβάνιτς τόνισε, ότι είναι απολύτως απαραίτητη η πραγματοποίηση τριμερούς συνάντησης των εκπροσώπων της Βοσνίας, της Σερβίας και της Κροατίας, με στόχο την χαλάρωση των μεταξύ τους σχέσεων.

 

ΒΟΥΛΓΑΡΙΑ

3.1.2017: Σομαλιανή γυναίκα, μέλος μιας ομάδας μεταναστών που μπήκαν στη Βουλγαρία από παράνομες οδούς έχασε τη ζωή της από το κρύο. Ανακοινώθηκε επίσης, πως ένα αγόρι 16 ετών και ένα κορίτσι 14 ετών που υπέστησαν κρυοπαγήματα στα άκρα διακομίστηκαν στο νοσοκομείο.

Εν τω μεταξύ 48 Ιρακινοί μετανάστες οι οποίοι έπρεπε να βρίσκονται σε έναν προσφυγικό καταυλισμό στην Σόφια, συνελήφθησαν σε ένα φορτηγό στο Ρούσε στα βόρεια της χώρας στα σύνορα με τη Ρουμανία.

3.1.2017: Συναγερμός στα σύνορα Τουρκίας - Βουλγαρίας, καθώς υπάρχει η πιθανότητα ο τρομοκράτης του Reina να διαφύγει στο εξωτερικό, αν δεν το έχει ήδη κάνει. Οι αρχές υποψιάζονται ότι μπορεί να προσπαθήσει να διαφύγει προς τη Βουλγαρία μέσω των συνόρων της Τουρκίας στην Αδριανούπολη και γι’ αυτό αύξησε το προσωπικό και τους στρατιώτες στο συνοριακό πέρασμα Ντερέκιοι (επαρχία Σαράντα Εκκλησιές). Οι δυνάμεις ασφαλείας ελέγχουν κάθε αυτοκίνητο που περνάει προς Βουλγαρία.

4.1.2017: Με αφορμή την 10ετή επέτειο από την ένταξη της Βουλγαρίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, σύμφωνα με τα στοιχεία της Eurostat, δεν υπάρχει καμία χώρα στην Ε.Ε. με χαμηλότερο κατά κεφαλήν ΑΕΠ, χαμηλότερη παραγωγικότητα, χαμηλότερη ανταγωνιστικότητα και ανεπαρκείς κοινωνικούς, περιβαλλοντικούς, δημογραφικούς, θεσμικούς, υγειονομικούς, ή άλλους δείκτες. Δέκα χρόνια μετά την ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ένωση, η Βουλγαρία εξακολουθεί να παρακολουθείται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή στον τομέα της δικαιοσύνης και των εσωτερικών υποθέσεων.

5.1.2017: Η Εισαγγελία της Σόφιας απηύθυνε κατηγορία για κατάχρηση εξουσίας κατά του υπό παραίτηση υπουργού Άμυνας Νικολάι Νέντσεφ. Ο υπουργός κατηγορείται ότι στην περίοδο από 7 Νοεμβρίου 2014 έως την 29 Μαρτίου του 2016 δεν εκπλήρωσε τα καθήκοντά του, παραβιάζοντας, με τον τρόπο αυτόν, τον Νόμο περί Άμυνας και Ενόπλων Δυνάμεων μην επικυρώνοντας σχέδιο επενδύσεων για την επισκευή των κινητήρων και ανταλλακτικών των μαχητικών αεροπλάνων MiG-29, καθώς και ότι δεν φρόντισε για την ασφάλεια της αεροπορίας και την αξιοπλοΐα των στρατιωτικών αεροσκαφών των καταδιωκτικών αεροσκαφών της Πολεμικής αεροπορίας. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα την πρόκληση σημαντικών συνεπειών στις Ένοπλες Δυνάμεις της Βουλγαρίας και η υπόθεση είναι ιδιαίτερα σοβαρή, αναφέρεται στο κατηγορητήριο.

 

ΚΟΣΣΥΦΟΠΕΔΙΟ

4.1.2016: Η γαλλική αστυνομία συνέλαβε τον πρώην πρωθυπουργό του Κοσσυφοπεδίου Ραμούς Χαραντινάι, διοικητή του αυτοαποκαλούμενου Απελευθερωτικού Στρατού του Κοσσυφοπεδίου (UCK) στον πόλεμο του 1998-1999, βάσει εντάλματος της Σερβίας. Ο Χαραντινάι θεωρείται εγκληματίας πολέμου, αλλά δικάστηκε και αθωώθηκε δύο φορές από το δικαστήριο της Χάγης. Είχε συλληφθεί και από την σλοβενική αστυνομία, αλλά απελευθερώθηκε δύο μέρες αργότερα ύστερα από διπλωματική πίεση. (Η Νέα Τάξη προστατεύει τα παιδιά της)

6.1.2017: Ο πρωθυπουργός του Κοσσυφοπεδίου, Ίσα Μουσταφά, εξέφρασε την ανησυχία του για τη σύλληψη του Ραμούς Χαραντινάι, και υποστηρίζει ότι η διεθνής δίωξη του Κοσοβάρου δεν έχει «νομική βάση αλλά μόνο πολιτική, προκειμένου να προκληθούν εντάσεις και συγκρούσεις». Ο Μουσταφά είπε ότι η Πρίστινα θα απαιτήσει από τη διεθνή κοινότητα να αποτρέψει την πιθανή έκδοση του Χαραντινάι στη Σερβία και ότι το Κοσσυφοπέδιο θα εξετάσει τη δυνατότητα να λάβει μέτρα, αμοιβαίου χαρακτήρα, κατά της Σερβίας.

 

ΡΟΥΜΑΝΙΑ

3.1.2017: Δημοσίευμα του τουρκικού ΤRΤ πληροφορεί, ότι η μουσουλμάνα Τατάρα Τούρκισσα, Σεβίλ Σαϊντέχ, η οποία ήταν το πρώτο όνομα που πρότεινε για τον πρωθυπουργικό θώκο το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα της Ρουμανίας αλλά το αίτημα απορρίφθηκε από τον πρόεδρο της χώρας Κλάους Γιοχάνις, ανέλαβε αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης και υπουργός Περιφερειακής Ανάπτυξης στο νέο κυβερνητικό σχήμα.

Ο Ρουμάνος πρόεδρος Γιοχάνις, αφού όρισε νέο πρωθυπουργό τον Σορίν Γκριντεάνου από το κόμμα PSD, νικητή των εκλογών της 11ης Δεκεμβρίου, ανακοίνωσε τα νέα μέλη του υπουργικού συμβουλίου. Απομένει το νέο κυβερνητικό σχήμα με 26 υπουργούς να λάβει έγκριση από το κοινοβούλιο που αποτελείται κατά πλειοψηφία από στελέχη του PSD και της Ένωσης Φιλελευθέρων και Δημοκρατών (ALDE). Στον εταίρο συνασπισμού το ALDE, παραχωρήθηκαν 4 υπουργεία.

4.1.2016: Ο Τεοντόρ Μελεσκάνου, επικεφαλής του υπουργείου Εξωτερικών της Ρουμανίας, της νέας κυβέρνησης, δήλωσε ότι στην πρώτη σειρά των προτεραιοτήτων είναι η επανένωση της Ρουμανίας και της Μολδαβίας, όχι με την έννοια των συνόρων, αλλά μέσα στην Ε.Ε. Πρόσθεσε ότι το Βουκουρέστι οφείλει να βοηθήσει στην φιλο-ευρωπαϊκή πορεία της Μολδαβίας μέσω οικονομικής βοήθειας. «Οι πολίτες της Μολδαβίας πρέπει να δουν στην πράξη ότι η Ρουμανία ενδιαφέρεται για την ανάπτυξη των σχέσεων με την Μολδαβία και προσπαθεί να βελτιώσει το βιοτικό επίπεδο των πολιτών της».

Δεν έγινε όμως καμία αναφορά στο γεγονός ότι ο νέος πρόεδρος της Μολδαβίας, χαρακτηριζόμενος ως φιλορώσος, αφαίρεσε αμέσως την σημαία της Ε.Ε. από το Κυβερνείο, ένδειξη ότι μάλλον δεν υπάρχει πρόθεση ένταξης της Μολδαβίας στην Ε.Ε.

 

ΣΕΡΒΙΑ

2.1.2017: «Όλη η Ευρώπη και ο κόσμος χρησιμοποιούν το όνομα πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας (FYROM), ενώ εμείς δώσαμε ένα χαστούκι στους αδελφούς μας, τους Έλληνες, και τώρα περιμένουμε να μην αναγνωρίσουν το Κόσοβο - ενώ εμείς αναγνωρίσαμε τη «Μακεδονία» προσβάλλοντας τους Έλληνες και αυτοί (τα Σκόπια) ψηφίζουν πάντα υπέρ του Κοσόβου. Θα πρέπει να πω ότι υπήρξαμε ανόητοι. Για να χρησιμοποιήσω έναν μη διπλωματικό όρο», δήλωσε ο Σέρβος υπουργός Εξωτερικών, Ίβιτσα Ντάτσιτς.

4.1.2016: Ο Υπουργός Άμυνας της Ρωσίας, Σεργκέι Σόινγκου, με αφορμή την εγκατάσταση ενός αμυντικού υπερυπολογιστή στην Σερβία αναφέρθηκε στους βομβαρδισμούς της Σερβίας από το ΝΑΤΟ:

«Ήταν μια μεγάλη επιχείρηση του ΝΑΤΟ. Για να την εκτελέσει, είχε προκαλέσει την συγκέντρωση πολεμικών πλοίων, πυραύλων σε καθορισμένες περιοχές και καθορισμένες αποστάσεις. Αν αύριο από μια τέτοια ζώνη αρχίσουν να έρχονται παρόμοιες πληροφορίες, ο υπερυπολογιστής θα προειδοποιήσει. Δεν πρόκειται να αφήσουμε σε Σερβία και Κοσσυφοπέδιο να γίνουν ξανά τα ίδια ποτέ και το εννοούμε αυτό».

5.1.2017: Ο πρωθυπουργός της Σερβίας, Αλεξάνταρ Βούτσιτς, δήλωσε, ότι η Σερβία θα επιδιώξει την έκδοση από τη Γαλλία του Ραμούς Χαραντινάι, ηγέτη του UCK, ο οποίος συνελήφθη με διεθνές ένταλμα σύλληψης και ελπίζει η Γαλλία να συναινέσει σε αυτό και να μη το αποτρέψουν πολιτικοί λόγοι.

5.1.20178: Ο Σέρβος υπουργός Εξωτερικών Ίβιτσα Ντάτσιτς κατά την επίσκεψή του στην Παλαιστίνη, κατέθεσε στεφάνι στον τάφο του Γιασέρ Αραφάτ, και συζήτησε με κορυφαίους Παλαιστίνιους αξιωματούχους για τις διμερείς σχέσεις μεταξύ της Σερβίας και της Παλαιστίνης, την οικονομική συνεργασία καθώς και τρέχοντα διεθνή ζητήματα. Στο Ισραήλ, επισκέφθηκε το Μνημείο του Ολοκαυτώματος «Yad Vashem» στην Ιερουσαλήμ.

 

ΣΚΟΠΙΑ

1.1.2017: Αντιπροσωπεία του κόμματος της Σοσιαλδημοκρατικής Ένωσης απέτισαν φόρο τιμής στον πρώτο πρόεδρο των Σκοπίων, Κίρο Γκλιγκόροφ (1917-2012) εναποθέτοντας λουλούδια στον τάφο του. Σε ανακοίνωσή του το SDSM αναφέρει ότι όλοι οι πολίτες  με σεβασμό εκτιμούν τις προσπάθειες και τη συμβολή του προέδρου Κίρο Γκλιγκόροφ στην καθιέρωση της δημοκρατίας στη χώρα.

2.1.2016: Ο σκοπιανός Τύπος δίνει έκταση στην συνέντευξη του Ν. Κοτζιά στο ΑΠΕ, όπου ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών σημειώνει πως η Ελλάδα έχει αρκετές προτάσεις για την επίλυση της διαφωνίας του ονόματος με τον γείτονά της. Γίνεται μάλιστα αναφορά ότι ο Ν. Κοτζιάς -πριν από ενάμιση χρόνο- με τον υπουργό των Σκοπίων συμφώνησαν τα μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης που περιλαμβάνουν 11 σημεία για την πρακτική συνεργασία μεταξύ των δύο χωρών, στον τομέα της εκπαίδευσης, του πολιτισμού, της δικαιοσύνης, των εσωτερικών υποθέσεων, του πολιτισμού, της δικαιοσύνης, της οικονομίας, των υποδομών, της ενέργειας και της υγείας.

Πιο συγκεκριμένα προβλέπεται η σύνδεση των Σκοπίων με αγωγό φυσικού αερίου, η σιδηροδρομική σύνδεση Μοναστηρίου-Φλώρινας, κοινά ερευνητικά προγράμματα μέσω πανεπιστημίων.

3.1.2017: Στη δήλωση-απολογία του Σέρβου ΥΠΕΞ, ότι η ώρα του αδίκησε την Ελλάδα, αναγνωρίζοντας τα Σκόπια ως Μακεδονία, από το υπουργείο Εξωτερικών των Σκοπίων εκδόθηκε η ανακοίνωση. «Μεταξύ της Σερβίας και της χώρας μας υπάρχουν κοινοί δεσμοί και βαθιά φιλία. Δεν είναι τυχαίο ότι οι πολίτες των δύο χωρών έχουν πολύ θετικά συναισθήματα για τους γείτονες της άλλης πλευράς. Οι πολιτικοί πρέπει μόνο να εμβαθύνουν σε αυτές τις ιστορικές σχέσεις. Εάν αυτό δεν είναι δυνατό, τότε θα πρέπει να είναι υπεύθυνοι ή τουλάχιστον να μην καταστρέφουν τη φιλία που υπάρχει μεταξύ των Σκοπίων και της Σερβίας, προς τις δύο κατευθύνσεις».

4.1.2017: Ο Νίκολα Γκρούεφσκι σε συνέντευξή του αναλώθηκε, σχεδόν αποκλειστικά, με κατηγορίες κατά του πρώην προστάτη του Τζορτζ Σόρος, ο οποίος στράφηκε προς το αντίπαλο σοσιαλδημοκρατικό κόμμα: «Ο Σόρος στα Σκόπια έχει κάνει έναν σύγχρονο στρατό. Πέρα από τον κλασικό στρατό. Οι ΜΚΟ του Σόρος έχουν δημιουργήσει έναν στρατό χωρίς τουφέκια και πιστόλια, όπως ήταν πριν από 100 χρόνια, τώρα ο στρατός αποτελείται από ιδεολογική διάβρωση που ελέγχει ΜΚΟ, μέσα ενημέρωσης με διεφθαρμένους δημοσιογράφους και επιρροή των ισχυρών ξένων μέσων μαζικής ενημέρωσης σε θέματα της χώρας μας καθώς και κατευθύνσεις ξένων κυβερνήσεων με τις πολιτικές τους στη χώρα μας».

5.1.2017: «Δεν μπορεί να εφαρμοσθεί διγλωσσία στη (ψευδο)Μακεδονία», δήλωσε ο Γκρούεφσκι, απαντώντας στην  προσφορά που έκανε το Σοσιαλδημοκρατικό κόμμα στους Αλβανούς, επειδή δεν υπάρχει πληθυσμιακή ισότητα, αφού οι Αλβανοί αντιστοιχούν στο 25 % του πληθυσμού. (σημ.: Οι Αλβανοί έχουν ξεπεράσει το 40%)

6.1.2017: Συγχαρητήρια για τη νίκη του VMRO-DPMNE και στον Νίκολα Γκρούεφσκι, απέστειλε το Παγκόσμιο Εβραϊκό Κογκρέσο. «Το Κογκρέσο αναμένει από τον Νίκολα Γκρούεφσκι να έχει καλή συνεργασία της χώρας του με το Ισραήλ. Ελπίζει ότι ο πρωθυπουργός και το κόμμα του θα συνεχίσουν τη συνεργασία με την εβραϊκή κοινότητα, καθώς και με τους Εβραίους σε όλον τον κόσμο. Επίσης, ελπίζουμε να διατηρηθούν οι άριστες σχέσεις μεταξύ της (ψευδο)Μακεδονίας και του Ισραήλ στην οικονομία, την πολιτική, τη διπλωματία και σε θέματα ασφαλείας», αναφέρει.

 

Πηγές: viadiplomacy / pontos-news / bnr.bg / echedoros / voria / kanal5.com.mk / maknews.com / ΑΠΕ