Skip to main content

Βαλκανικό Ημερολόγιο: Οι σημαντικότερες ειδήσεις από 7/3 έως 13/3

Ο Μακεδών καταγράφει για τους αναγνώστες της Voria.gr τις σημαντικότερες ειδήσεις των τελευταίων ημερών στις βαλκανικές χώρες.

ΑΛΒΑΝΙΑ

7.3.2016: Έκθεση του Πενταγώνου αποκαλύπτει ότι όλες οι επιθέσεις κατά των μουτζαχεντίν, αντιπάλων του ιρανικού καθεστώτος, που γίνονται από ορισμένα ΜΜΕ στα Τίρανα, προέρχονται από δύο πράκτορες της μυστικής υπηρεσίας του Ιράν. Ως γνωστόν οι Αμερικανοί επέβαλαν στοςυ Αλβανούς να έχουν στο έδαφός τους 3.000 Ιρανούς μουτζαχεντίν, που ζουν στο Ιράκ και αντιπολιτεύονται το καθεστώς του Ιράν.

7.3.2016: Εξωφρενική απαίτηση της Αλβανίας για τους άταφους πεσόντες του '40. Κωλυσιεργούν για να μη υλοποιήσουν την συμφωνία, με το Υπουργείο Εξωτερικών της Αλβανίας να υποστηρίζει, ότι για να προχωρήσουν οι εργασίες για τον ενταφιασμό των πεσόντων κατά το Έπος 1940-41, στα Στρατιωτικά Κοιμητήρια Κλεισούρας και Βουλιαρατών, απαραίτητη προϋπόθεση είναι η ύπαρξη μεταλλικής ταυτότητας ως αποδεικτικό στοιχείο ότι ήταν πράγματι Έλληνες μαχητές. Εκείνη την εποχή βεβαίως, και με τις συνθήκες που διεξαγόταν ο πόλεμος, κάτι τέτοιο είναι σχέδιο αδύνατο.

9.3.2016: Eκδίδεται στα αλβανικά το «Mein Kampf» του Χίτλερ, αν και ο Ποινικός Κώδικας της Αλβανίας απαγορεύει την έκδοση έργων που υποθάλπουν μίση ανάμεσα στους λαούς. Θα κυκλοφορήσει σε μετάφραση στην αλβανική γλώσσα.

10.3.2016: Η Τουρκική κυβέρνηση θα δωρίσει 2,5 εκατ. τουρκικές λίρες (σχεδόν 780.000 ευρώ) για τον εκσυγχρονισμό των Αλβανικών Ενόπλων Δυνάμεων στην επόμενη τριετία. Η σχετική συμφωνία πήρε την έγκριση της Αλβανικής Κυβέρνησης. Το ποσόν αυτό θα χρησιμοποιηθεί από τις αλβανικές ένοπλες δυνάμεις για τον εκσυχρονισμό και την αγορά εξοπλισμού από τουρκικές εταιρίες της αμυντικής βιομηχανίας.

11.3.2016: «Το θέμα δεν είναι αν οι πρόσφυγες έρθουν στην Αλβανία από την Ελλάδα ή όχι, αλλά πότε θα γίνει αυτό», δήλωσε ο Αλβανός υπουργός Εσωτερικών, Σαϊμίρ Ταχίρι, σε ιταλική εφημερίδα. «Από τη στιγμή που τα σύνορα είναι κλειστά και όσο συνεχίζονται οι αφίξεις στην Ελλάδα, πρόκειται μόνο για θέμα ημερών ή εβδομάδων», ανέφερε.

11.3.2016: Ένοπλοι Ιταλοί θα περιπολούν μαζί με ένοπλους Αλβανούς στην ελληνοαλβανική μεθόριο. Ακριβώς όπως έκαναν και το 1940, όταν από κοινού οι δύο χώρες επιτέθηκαν κατά της Ελλάδας. Πάντα βέβαια η Αλβανία ήταν προτεκτοράτο της Ιταλίας [με αναγραφή στον ιταλικό προϋπολογισμό κονδυλίου για την Αλβανία, ακόμη και τότε που κυβερνούσε ο στυγνός δικτάτορας και φίλος του Γλέζου, Ενβέρ Χότζα].

12.3.2016: Οι Αλβανοί υποστηρίζουν ότι δεν είναι μειονότητα στα Σκόπια, αλλά αποτελούν σχεδόν το μισό πληθυσμού. Αυτό είναι δύσκολο να διαπιστωθεί, από την στιγμή που ο Γκρούεφσκι δεν πραγματοποίησε Απογραφή το 2011, όπως έκαναν όλα τα κράτη του κόσμου.

13.3.2016: Έντι Ράμα σε Ντούλε: «Είσαι καλός Έλληνας, έλα να γίνεις μέλος του Σοσιαλιστικού Κόμματος». Αυτά είπε ο Αλβανός πρωθυπουργός στον επικεφαλής του Κόμματος της Ένωσης των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (ΚΕΑΔ), Βαγγέλη Ντούλε. Υπήρξε άρνηση φυσικά, επειδή η πρόσκληση συνοδευόταν από την προκλητική επιθυμία α συνεργαστεί ο Ντούλε με τον αρχηγό του κόμματος του Αλβανοτσάμηδων.

13.3.2016: Η Υπουργός Ένταξης της Αλβανίας Klaida Gjosha δήλωσε προ ημερών ότι αναμένεται η άφιξη πολλών Σύρων μεταναστών από τα σύνορα με την Ελλάδα που μπορεί να φτάσουν τους 10.000 πρόσφυγες. Στην συνέχεια βουλευτές της αντιπολίτευσης στην Αλβανική Βουλή μίλησαν για κρυφή συμφωνία μεταξύ της Ελλάδας και της Αλβανίας για αυτό το θέμα. Με όλα αυτά οι Βορειοηπειρώτες ανησυχούν ότι οι λαθρομετανάστες θα παραμείνουν στην περιοχή τους και θα αλλοιωθεί περισσότερο η σύσταση του πληθυσμού σε βάρος των Ελλήνων.

ΒΟΥΛΓΑΡΙΑ

7.3.2016: Ο Βούλγαρος πρωθυπουργός χλευάζει τον Τσίπρα. Μετά την εκδήλωση της πρόθεσής του να δώσει στην Ελλάδα Δυνάμεις Ασφαλείας για να αντιμετωπίσει το προσφυγικό κύμα, ανέβασε την καθιερωμένη φωτογραφία των ηγετών της ΕΕ στο twitter, με σχόλιο: «Η Βουλγαρία απέδειξε την ικανότητά της να προστατεύσει τα εξωτερικά σύνορα της ΕΕ ως χώρα έξω από την ζώνη Σένγκεν». Προσπάθησε μάλιστα και πήρε καλύτερη θέση στη φωτογραφία από ό,τι ο Αλέξης Τσίπρας.

8.3.2016: Μετά από έλεγχο που διενήργησε ο Οργανισμός για την Ασφάλεια των Τροφίμων της Βουλγαρίας, δεν έκρινε κατάλληλα για την χώρα τους 22 τόνους φρούτων και λαχανικών, ελληνικής παραγωγής. Το εμπόρευμα, ανώνυμου παραγωγού (!) ήταν τοποθετημένα σε βρώμικες συσκευασίες και δεν πληρούσαν τις στοιχειώδεις απαιτήσεις ποιότητας των νωπών φρούτων κα λαχανικών. Υπάρχει η υπόνοια πως τα νωπά προϊόντα χάλασαν λόγω του αποκλεισμού των συνόρων από τους αγρότες.

9.3.2016: Ο αυτοαποκαλούμενος κυνηγός μεταναστών έχει οργανώσει συμμορίες για να περιπολούν και να κυνηγούν μετανάστες στη Βουλγαρία. Ο 29χρονος Βούλγαρος έχει καταφέρει να αποκτήσει δύο τεθωρακισμένα οχήματα για να μπορεί να διασχίζει δύσβατα εδάφη κοντά στα σύνορα με την Τουρκία.

10.2.2016: Έτοιμη για την κατασκευή φράχτη με συρματόπλεγμα στα σύνορα με την Ελλάδα, δηλώνει η Βουλγαρία, με στόχο να περιορίσει πιθανή αύξηση στις ροές μεταναστών, καθώς ο βαλκανικός διάδρομος είναι στην ουσία κλειστός. «Η παρούσα κατάσταση στα σύνορα δεν απαιτεί την τοποθέτηση φράχτη, αλλά η Βουλγαρία είναι έτοιμη να τον κατασκευάσει», δήλωσε ο υπουργός Άμυνας της χώρας, Νικολάι Νέντσεφ.

12.3.2016: Η Αυστρία θέλει να επαναφέρει την Αυστρουγγαρική Αυτοκρατορία; Ανέλαβε τον ρόλο προστάτη των χωρών της π. ΕΣΣΔ, και μεταξύ αυτών και της Βουλγαρίας, την οποία επισκέφθηκε η υπουργός Εσωτερικών της Αυστρίας. Δήλωσε: «Το πρώτο είναι η διαφύλαξη της ασφάλειας των συνόρων. Δεύτερον, θα εμβαθύνουμε τη συνεχή συνεργασία μας και θα βοηθήσουμε στην καταπολέμηση των πλαστών εγγράφων ταυτότητας των ατόμων που διασχίζουν τα σύνορα».

13.3.2016: Η Βουλγαρία παρέχει βοήθεια στους πρόσφυγες στα σύνορα Ελλάδας. Με διαταγή του πρωθυπουργού Μπόικο Μπορίσοφ, η Βουλγαρία απέστειλε ανθρωπιστική βοήθεια στους πρόσφυγες και μετανάστες στα ελληνοσκοπιανά σύνορα. Πρόκειται για σκηνές, κρεβάτια, κουβέρτες και υλικά θέρμανσης, σύμφωνα με τις ανάγκες που ανακοινώθηκαν από την Ελλάδα, όπως ανακοίνωσε η Βουλγαρική Ραδιοφωνία.


ΡΟΥΜΑΝΙΑ

11.3.2016: Παρά τα όσα προβλήματα αντιμετωπίζει η Ρουμανία, δεν σταμάτησε ποτέ την επεκτατική πολιτική της. Τώρα «ανακάλυψε» πως και οι Ρομά της Βουλγαρίας είναι… Βλάχοι και πρέπει η Βουλγαρία να ιδρύσει σχολεία γι’ αυτούς στην ρουμανική γλώσσα.


ΣΕΡΒΙΑ

7.3.2016: «Η Σερβία δεν πρόκειται να ενταχθεί ούτε στο ΝΑΤΟ, ούτε στην Ε.Ε., δήλωσε η επικεφαλής του Δημοκρατικού Κόμματος της Σερβίας, Σάντα Ράσοβιτς: «Δεν θα πουλήσουμε στους ξένους τη γη μας για να πάρουμε γλάστρες. Η πλήρης αυτοδυναμία της χώρας θα γίνει μόνο με πολιτική ανάπτυξης».

9.3.2016: Ο Σέρβος Πρόεδρος, Τόμισλαβ Νίκολιτς, μια μέρα πριν επισκεφθεί την Μόσχα, δήλωσε ότι η Συρία θα βρισκόταν υπό τον έλεγχο των τζιχαντιστών, αν δεν παρενέβαινε η Ρωσία.

11.3.2016: Ευρισκόμενος δε στο Κρεμλίνο, όπου τον υποδέχθηκε ο κ. Πούτιν διαβεβαίωσε ότι η Σερβία δεν πρόκειται να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ (η θέση όμως του Σέρβου πρωθυπουργού κ. Βούσιτς, είναι αντίθετη). Ο κ. Νίκολιτς διαβεβαίωσε επίσης τους Ρώσους ότι η χώρα του θα παραμένει αξιόπιστος εταίρος της Ρωσίας. Αναμένεται ο ορισμός της ημερομηνίας για την επίσκεψη του κ. Μεντβέντεφ στο Βελιγράδι.

ΣΚΟΠΙΑ

7.3.2016: Οι Γιατροί του Κόσμου καταγγέλλουν ότι πολλοί μετανάστες επιστρέφουν από τα Σκόπια χτυπημένοι. Θεωρούν ότι τα χαρτιά τους είναι πλαστά και τους επαναπροωθούν στην χώρα μας, όπου διαπιστώνεται ότι έχουν πέσει θύματα ξυλοδαρμού.

8.2.2016: Έγινε εθισμός στους Σκοπιανούς η κλοπή της ιστορίας των γειτόνων για να φτιάξουν δική τους, επειδή ντρέπονται που είναι Σλάβοι. Μετά την υιοθέτηση Ελλήνων και Βουλγάρων προσωπικοτήτων, ήλθε και η σειρά να υποστηρίξουν ότι και ο Σκεντέρμπεης, που τον έχουν ήρωα οι Αλβανοί, είναι κι αυτός… Σλάβος [τώρα, ότι τον έλεγαν Γεώργιο Καστριώτη και δεν ήταν ούτε Αλβανός, μάλλον είναι μικρή λεπτομέρεια].

9.3.2016: Οι Σκοπιανοί ζητούν από την Ε.Ε. πρόσθετο εξοπλισμό για την αντιμετώπιση των λαθρομεταναστών. Δεν ζητούν τανκς και αεροπλάνα, απλώς όπλα και σφαίρες από καουτσούκ, βόμβες και χειροβομβίδες αναισθητοποίησης, και άλλα σχετικά για καταστολή διαδηλώσεων. Σκυλιά για να δαγκώνουν έχουν, το κατάλαβαν άλλωστε στο νοσοκομείο της Γουμένισσας, από αυτούς που επέστρεφαν τρέχοντας με δαγκωματιές.

9.3.2016: Οι Αρχές των Σκοπίων αναφέρουν ότι θα οριστικοποιήσουν το κλείσιμο των συνόρων με την Ελλάδα, απαγορεύοντας την διέλευση προσφύγων, μετά τις αποφάσεις Σλοβενίας, Κροατίας και Σερβίας που σφράγισαν στην ουσία τον βαλκανικό διάδρομο.

10.3.2016: Εκμετάλλευση της κατάστασης γίνεται από τα Σκόπια. Η τουλάχιστον, επιχειρείται. Ελπίζει το κράτος των Σκοπίων πως το γεγονός ότι σταμάτησε τους μετανάστες στα σύνορά του με την Ελλάδα, ενέργεια που ουσιαστικά έκλεισε την οδό των Βαλκανίων προς τη βόρεια Ευρώπη, θα το βοηθήσει να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ. Αυτό δήλωσε εχθές ο υπουργός Άμυνας κ. Ζόραν Γιόλεφσκι.

11.3.2016: Υπερφίαλη δήλωση του Σκοπιανού Προέδρου: «Ήμασταν πάντοτε θύματα των θεσμών της ΕΕ, για 25 χρόνια μας λένε ψέματα και μας κοροϊδεύουν (…) Εάν είχαμε επαναπαυτεί στις Βρυξέλλες και δεν είχαμε δράσει μόνοι μας, θα είχαμε εδώ και καιρό πλημμυρίσει με τζιχαντιστές», είπε, υποστηρίζοντας πως έχουν διαπιστώσει χιλιάδες πλαστά έγγραφα, ενώ δεν το έπραξαν οι Έλληνες.
Κατηγόρησε επίσης την Γερμανία ότι, αν και χειρίστηκε από ανθρωπιστική σκοπιά καλά το προσφυγικό, απέτυχε στο θέμα ασφάλειας. Μάλιστα, υποστήριξε ότι η χώρα του διέθετε πληροφορίες για υπόπτους ως τζιχαντιστές τις οποίες θέλησε να διαβιβάσει στην ευρωπαϊκή πλευρά, αλλά κανείς δεν ήθελε τα στοιχεία, επειδή ως τρίτη χώρα δεν επιτρέπεται η ανταλλαγή πληροφοριών.

12.3.2016: Η απάντηση της Γερμανίας ήλθε την επομένη: «Από τη διάλυση της πρώην Γιουγκοσλαβίας η γερμανική κυβέρνηση εργάστηκε σθεναρά για τη σταθερότητα της περιοχής. Στηρίζουμε ρητά, ενεργά και συγκεκριμένα τις μεταρρυθμιστικές προσπάθειες στις χώρες των Δυτικών Βαλκανίων.
» Αυτή η αλληλεγγύη που έχουμε με αυτές τις χώρες και τους ανθρώπους τους δεν αντικατοπτρίζεται μόνο σε περιεκτικά προγράμματα, μέσω των οποίων φέρνουμε τις χώρες των Δ. Βαλκανικών κοντά στην ΕΕ - διότι είναι απολύτως σαφές ότι αυτή η σταθεροποίηση και υπέρβαση της εύθραυστης κατάστασης αυτής της περιοχής έχει σχέση με την ευρωπαϊκή προοπτική», δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέφεν Ζάιμπερτ.

13.3.2016: Συνελήφθη στην Ρώμη, σε ειδική επιχείρηση των καραμπινιέρων, ο Καρλίτο Μπριγκάντε, 41 ετών, από τους γνωστότερους καταζητούμενους των Σκοπίων. Από τα στοιχεία που έχουν στα χέρια τους οι ιταλικές αρχές, "εκτιμούν" ότι ο Μπριγκάντε είχε στρατολογηθεί από τον ISIS. Πρόκειται για αλβανικής καταγωγής πρώην μισθοφόρου στον UCK

ΣΛΟΒΕΝΙΑ

9.2.2016: Σλοβενία και Σερβία θα δέχονται μόνο όσους ζητούν άσυλο στις χώρες τους (δηλαδή, κανέναν). Αυτό δήλωσε ο υπουργός Εσωτερικών της Σλοβενίας, ότι δηλαδή θα επιτρέπεται η είσοδος σε σλοβενικό έδαφος μόνο όσων προσφύγων έχουν σκοπό να ζητήσουν άσυλο στη Σλοβενία ή φτάνουν στη χώρα για ανθρωπιστικούς λόγους. Κάθε υπόθεση θα εξετάζεται ξεχωριστά, αναφέρει η ανακοίνωση του υπουργείου.