Skip to main content

Βαλκανικό ημερολόγιο: Οι σημαντικότερες ειδήσεις από 6 έως 12 Μαΐου

Ο Μακεδών καταγράφει για τους αναγνώστες της Voria.gr τις σημαντικότερες ειδήσεις των τελευταίων ημερών στις βαλκανικές χώρες

10.5.2018: Η διαφωνία για το στάτους του Κοσσυφοπεδίου επισκιάζει τις προετοιμασίες της επικείμενης Συνόδου κορυφής ΕΕ - Δυτικών Βαλκανίων, την μεθεπόμενη Πέμπτη 17 Μαΐου στη Σόφια. Πέντε χώρες-μέλη, Ελλάδα, Κύπρος, Ισπανία, Ρουμανία και Σλοβακία, προτίθενται να καταστήσουν σαφές ότι η ανεξαρτησία του Κοσσυφοπεδίου παραμένει αμφιλεγόμενο ζήτημα. Από την πλευρά τους οι Βρυξέλλες καταβάλλουν κάθε δυνατή προσπάθεια, έτσι ώστε η Σύνοδος Κορυφής να μη καταλήξει σε φιάσκο. Γι' αυτό στην τελική διακήρυξη δεν θα γίνεται λόγος για κράτη των δυτικών Βαλκανίων, αλλά μόνο για εταίρους.

ΑΛΒΑΝΙΑ

6.5.2018: Η υπουργός Άμυνας, επανέλαβε ότι η Αλβανία ζητά επιμόνως τη δημιουργία αμερικανικής βάσης στο έδαφός της, λόγω απειλής από το νότο (Ελλάδα). Σε συνέντευξή της, η Όλτα Τζάσκα, στην Φωνή της Γερμανίας (DW), επεσήμανε ότι «Το αίτημα απευθύνθηκε στις ΗΠΑ, μια φιλική χώρα για όλους τους Αλβανούς, μια χώρα που είναι ο κύριος συνεισφέρων στο ΝΑΤΟ. Σαφώς, αυτό ήρθε, μετά από νηφάλια εκτίμηση των απειλών που προέρχονται από την Ανατολή και το Νότο» (την Ελλάδα).

6.5.2018: Στον κόλπο του Αυλώνα πραγματοποιήθηκε η άσκηση "Vlora Sarex 18". Συμμετείχαν σε αυτήν η πολεμική αεροπορία, οι ναυτικές δυνάμεις, το διοργανωτικό επιχειρησιακό κέντρο, το εθνικό κέντρο έρευνας και διάσωσης καθώς και όλες οι συναφείς δομές καθοδήγησης. Το σχέδιο της άσκησης είχε να κάνει με ένα υποτιθέμενο αεροπλάνο στο οποίο επέβαιναν 5-6 άτομα και λόγω βλάβης στον κινητήρα έπεσε στη θάλασσα. Ενεργοποιήθηκε η κρατική μηχανή για την εύρεση των αγνοουμένων και η παροχή βοήθειας σε αυτούς για τη διάσωσή τους από τον πνιγμό.

7.5.2018: Μόνο το Λευκό Πύργο δεν διεκδικούν οι Αλβανοί σε 30λεπτο ντοκιμαντέρ του παραλόγου. Μετά τη Θεσπρωτία, την Άρτα αλλά και την ίδια την Ακρόπολη, τώρα ήρθε η σειρά της Θεσσαλονίκης!  Σύμφωνα με Αλβανούς "ιστορικούς" οι γείτονές μας ήταν από τους πρώτους κατοίκους της πόλης και τα αρχαία μνημεία χτίστηκαν από εκείνους! Μάλιστα ο "ιστορικός" και ερευνητής Βάλτερ Στούλλα, ο οποίος αποκαλείται "ειδικός σε θέματα Αρχαίων" υποστηρίζει ότι «δεν τους συμφέρει (τους Έλληνες) να τα πουν για ιστορικούς λόγους»!

8.5.2018: Μετά από 47 χρόνια, η Πρεσβεία της Ελλάδος στα Τίρανα, μετακόμισε σε νέες εγκαταστάσεις, που βρίσκονται στην οδό Skenderbej, αρ. 88, ΤΚ.: 1023, σε πολύ κοντινή απόσταση από το παλαιό κτήριο της Πρεσβείας. Το νέο σύγχρονο και λειτουργικό κτήριο στεγάζει όλα τα τμήματα της Πρεσβείας (Πολιτικό τμήμα, Προξενικό Γραφείο, Γραφείο Εμπορικών και Οικονομικών Υποθέσεων, Γραφείο Ακολούθου Άμυνας, Γραφείο Τύπου και Επικοινωνίας, Γραφείο Αστυνομικών Συνδέσμων).

8.5.2018: «Οι Ηνωμένες Πολιτείες, το ΝΑΤΟ και η Ευρωπαϊκή Ένωση τονώνουν τα νέα επιθετικά σχέδια των Αλβανών για αύξηση των εντάσεων στην περιοχή των Βαλκανίων προωθώντας τον κίνδυνο για νέες συγκρούσεις», δήλωσε ο αναπληρωτής Γραμματέας της Ρωσικής Δούμα, Σεργκέιλ Ζελεζνίακ. Ο Ρώσος βουλευτής προέβη σε δηλώσεις με αφορμή την πρόταση της υπουργού Άμυνας της Αλβανίας για τη δημιουργία μια νατοϊκής ναυτικής Βάσης στις αλβανικές ακτές - στην Αδριατική Θάλασσα. Ο Ζελεζνίακ τόνισε ότι δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι η αλβανική πρόταση «είναι μια πλατφόρμα για τον σχηματισμό των Ενόπλων Δυνάμεων του Κοσσυφοπεδίου».

9.5.2018: Για πλαστογραφία εγγράφων ιδιοκτησίας και διαφθορά κατηγορείται ο βουλευτής του Σοσιαλιστικού κόμματος, Αλκέτ Χουσένι, ο οποίος είχε τοποθετηθεί από την κυβέρνηση του Έντι Ράμα, επικεφαλής της Επιτροπής Ελέγχου Τίτλων Ιδιοκτησίας σε τίτλους ιδιοκτησιών Ελλήνων στους Δρυμάδες. Η αναφορά υποβλήθηκε τον Δεκέμβριο του 2017 από την κάτοικο της περιοχής, Ειρήνη Μπούα στο γραφείο της Εισαγγελίας, κατηγορώντας τον βουλευτή Αλκέτ Χουσένι για τον τρόπο απόκτησης του ακινήτου της 11 χιλιάδων τετραγωνικών μέτρων.

9.5.2018: Ο ιστορικός με διδακτορικό δίπλωμα στην Φλωρεντία, για το αλβανικό έθνος, Όλσι Γιαζέτζι, έδωσε συνέντευξη σε τηλεόραση των Σκοπίων γεμάτη με αντι-αλβανικές δηλώσεις και σλαβικές θέσεις κατά της Αλβανίας και του Κοσσυφοπεδίου. Ο Γιαζέτζι δήλωσε ότι ο Γκιέργκι Καστριότ Σκεντέρμπεη δεν ήταν Αλβανός, αλλά Ελληνο-βούλγαρος. Μάλιστα δήλωσε ότι οι Αλβανοί είναι ένα έθνος που εφευρέθηκε από τους Τούρκους, ενώ στο Κοσσυφοπέδιο κατοικούσαν Σέρβοι Ορθόδοξοι, πριν έρθουν σε αυτό οι Οθωμανοί.

11.5.208: Ο υπουργός Νίκος Κοτζιάς αποκάλεσε την εμπόλεμη κατάσταση με την Αλβανία ως μια ιστορική σχιζοφρένεια: «Είμαστε πολύ αισιόδοξοι. Θέλουμε να έχουμε μια δίκαιη συμφωνία, βάσει του διεθνούς δικαίου. Με αυτές τις συμφωνίες θα έχουμε επίσης ένα προεδρικό διάταγμα για την εμπόλεμη κατάσταση, η οποία είναι μια ιστορική σχιζοφρένεια. Πιστεύω ότι οι πολιτικοί πρέπει να λύνουν τα προβλήματα και να αφαιρούν τα βάρη του παρελθόντος».

12.5.2018: Αλβανικό δικαστήριο αποφάσισε τον κατ’ οίκον περιορισμό με αστυνομική φύλαξη για τον υπό έρευνα πολίτη, π. υπουργό, Σαϊμίρ Ταχίρι, ως υπόπτου για διάπραξη ποινικών αδικημάτων διακίνησης ναρκωτικών σε συνεργασία με δομημένη εγκληματική ομάδα, «για παθητική δωροδοκία υψηλών κρατικών αξιωματούχων ή τοπικών αιρετών αρχόντων». Οι έρευνες κατά του πρώην υπουργού Εσωτερικών ξεκίνησαν πριν από 7 μήνες μετά τη σύλληψη στην Ιταλία Αλβανών μαφιόζων που διακινούσαν ναρκωτικά, ορισμένοι εκ των οποίων συγγενείς του πρώην υπουργού. Η υπόθεση Ταχίρι προκάλεσε και το μεγάλο ενδιαφέρον των αμερικανικών Αρχών.

12.5.2018: Αλβανοτσάμηδες προέβησαν σε διαμαρτυρία στην πόλη Φίερ της Αλβανίας. Οι διαδηλωτές που πραγματοποίησαν πορεία στους δρόμους τη πόλης φώναζαν συνθήματα «Τσαμουριά-Τσαμουριά», επιδιώκοντας τη δημιουργία μιας "ανεξάρτητης δημοκρατίας της Τσαμουριάς" στην… Θεσπρωτία.

ΒΟΣΝΙΑ

7.5.2018: Προεκλογική ομιλία σε υποστηρικτές του, στην πρωτεύουσα της Βοσνίας, θα απευθύνει ο πρόεδρος της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν. Ευρωπαϊκές κυβερνήσεις έχουν απαγορεύσει σε Τούρκους πολιτικούς να κάνουν προεκλογική εκστρατεία στο έδαφός τους και ο Ερντογάν εξ ανάγκης θα κάνει την πρώτη του μεγάλη προεκλογική συγκέντρωση στο Σαράγεβο. Ωστόσο, Βόσνιοι κυβερνητικοί αξιωματούχοι δήλωσαν ότι δεν είναι ενήμεροι όσον αφορά την επικείμενη επίσκεψη του Ερντογάν.

12.5.2018: Σύμφωνα με τον Bakir Izetbegovic, ηγέτη της Βοσνίας, «ο φίλος μας Tayyip Erdoğan δεν είναι δημοφιλής στην Δύση διότι είναι ο μεγάλος ηγέτης των Μουσουλμάνων που περιμέναμε εδώ και πολλά χρόνια». Και συνέχισε λέγοντας ότι «Η Δύση δεν ενοχλείται από τους πρωτόγονους και αγράμματους Μουσουλμάνους, όμως όταν βλέπουν την οικονομική ανάπτυξη της Τουρκίας ενοχλείται από τον ηγέτη που δέχεται στην χώρα του τρία εκατομμύρια πρόσφυγες, που κατασκευάζει το μεγαλύτερο αεροδρόμιο στον κόσμο, που πολεμά τους τρομοκράτες στα σύνορα της χώρας του».

ΒΟΥΛΓΑΡΙΑ

7.5.2018: Η Βουλγαρία και η Αυστρία τάσσονται υπέρ της επίλυσης της διαφωνίας του ονόματος των Σκοπίων το συντομότερο δυνατόν, αλλά δεν παρεμβαίνουν στη διαδικασία μεταξύ της Ελλάδας και των Σκοπίων, αυτό δήλωσαν οι πρέσβεις των δύο χωρών. Δεν θέλουν να βλάψουν τις διαπραγματεύσεις.

7.5.2018: Οι πρωθυπουργοί της Βουλγαρίας και των Σκοπίων, Μπόικο Μπορίσοφ και Ζόραν Ζάεφ θα πάνε μαζί στο Βατικανό κατά την Ημέρα του Σλαβικού Αλφαβήτου και Πολιτισμού», στις 24 Μαΐου. Πριν από την υπογραφή της Συμφωνίας Καλής Γειτονίας μεταξύ Βουλγαρίας και Σκοπίων, το 2015 όταν επισκέφθηκε η σκοπιανή αντιπροσωπεία το Βατικανό, έπρεπε να περιμένει το πέρας της επίσκεψης της βουλγαρικής αντιπροσωπείας, και αυτό έγινε θέμα στα ΜΜΕ τόσο της Βουλγαρίας όσο και των Σκοπίων.

9.5.2018: «Αν η Βουλγαρία δεν φτάσει τα υπόλοιπα κράτη μέλη, μπορεί σύντομα να μην είναι σε θέση να εκτελεί κοινές επιχειρήσεις με τις δυνάμεις του ΝΑΤΟ και γι’ αυτό είναι κρίσιμης σημασίας οι Βούλγαροι να πειστούν πως ο εκσυγχρονισμός των ενόπλων δυνάμεων είναι αναγκαίος και πως αυτό δε σημαίνει σπατάλη πόρων που θα μπορούσαν ή θα ήταν καλύτερο να επενδυθούν στο υγειονομικό σύστημα και σε άλλους τομείς κοινωνικού οφέλους», δήλωσε ο ειδικός στον τομέα της Ασφάλειας της Σόφιας, Γιορντάν Μποζίλοφ.

10.5.2018: Η China National Nuclear Corporation (CNNC) επιβεβαίωσε το επενδυτικό της ενδιαφέρον για το έργο κατασκευής του πυρηνικού σταθμού Belene στη Βουλγαρία. Σύμφωνα με τη Βουλγαρική Ραδιοφωνία, από τη βουλγαρική πλευρά υπογραμμίστηκε ότι η τελική υλοποίηση του έργου θα διεξαχθεί μέσω διαγωνισμού για την επιλογή στρατηγικού επενδυτή. Εκπρόσωποι της CNNC επιβεβαίωσαν την πρόθεσή τους να συμμετάσχουν σε ενδεχόμενο διαγωνισμό για την επιλογή επενδυτή για την κατασκευή του Π.Σ. Belene.

11.5.2018: Σύμφωνα με την Αντιπρόεδρο της Δημοκρατίας Ιλιάνα Γιότοβα, η γνώση της βουλγαρικής γλώσσας θα πρέπει να είναι υποχρεωτικό κριτήριο για την απόκτηση της βουλγαρικής υπηκοότητας. «Πρέπει να υπάρχουν σαφή και ακριβή κριτήρια για να μη υπάρχουν υποψίες ότι εκδίδονται βουλγαρικά διαβατήρια σε άτομα τα οποία δεν έχουν καμία σχέση με τη χώρα μας», δήλωσε.

ΚΟΣΣΥΦΟΠΕΔΙΟ

«Διαβεβαίωσα τον φίλο μου Μπόικο Μπορίσοφ ότι το Κοσσυφοπέδιο είναι έτοιμο να κλείσει τη σελίδα με τις συγκρούσεις με τη Σερβία», έγραψε στο προφίλ του ο Πρόεδρος του Κοσσυφοπεδίου Χασίμ Θάτσι. «Σε αυτό το πλαίσιο, το Κοσσυφοπέδιο και η Σερβία είναι σημαντικό να επιτύχουν μια νομικά δεσμευτική σύμβαση με στόχο την εξομάλυνση και τη συμφιλίωση. Διαβεβαίωσα τον καλό μου φίλο, ότι στο Κοσσυφοπέδιο είναι έτοιμο να κλείσει τη σελίδα με τις συγκρούσεις με τη Σερβία και να έχουμε ειρήνη».

ΜΑΥΡΟΒΟΥΝΙΟ

10.5.2018: Άγνωστοι πυροβόλησαν και τραυμάτισαν ανεξάρτητη δημοσιογράφο, η οποία έγραφε για το έγκλημα και τη διαφθορά στο Μαυροβούνιο. Η 49χρονη Ολιβέρα Λάκιτς, δημοσιογράφος από την εφημερίδα Vijesti, τραυματίστηκε στα πόδια μπροστά στο σπίτι της στην Ποντγκόριτσα. Η Ολιβέρα Λάκιτς μεταφέρθηκε σε νοσοκομείο, όπου νοσηλεύεται χωρίς κίνδυνο για τη ζωή της. Πριν από έξι χρόνια είχε ήδη ξυλοκοπηθεί μετά από τη δημοσίευση σειράς άρθρων σχετικά με, εικαζόμενες, σκοτεινές συμφωνίες γύρω από ένα εργοστάσιο καπνού.

ΣΕΡΒΙΑ

6.5.2018: Ο πρόεδρος της Σερβίας, Αλεξάνταρ Βούτσιτς, δήλωσε στην Κωνσταντινούπολη, ότι οι σχέσεις με την Τουρκία βρίσκονται, πλέον, σε υψηλό επίπεδο και παρέχεται η δυνατότητα για περαιτέρω ανάπτυξη των οικονομικών σχέσεων, καλώντας τους Τούρκους επενδυτές να συνεχίσουν να επενδύουν στη Σερβία. Παράλληλα, ο πρόεδρος της Τουρκίας, Ταγίπ Ερντογάν, επεσήμανε ότι ο στόχος των εμπορικών ανταλλαγών με την Σερβία είναι να φθάσει τα τρία δισ. δολάρια.

8.5.2018: Ο αναπληρωτής Γραμματέας της Ρωσικής Δούμα, Σεργκέιλ Ζελεζνίακ, δήλωσε σχετικά με τον εξοπλισμό της Αλβανίας: «Η Σερβία, δεν έχει ισχυρές δυνατότητες να αντέξει και να υπερασπισθεί με επιτυχία την επικράτειά της, συμπεριλαμβανομένου του Κοσσυφοπεδίου. Αλλά το επίπεδο της στρατιωτικής- τεχνικής συνεργασίας μεταξύ της Σερβίας και της Ρωσίας εντός των χωρών του CSTO (σημ. Οργανισμός της Συνθήκης Συλλογικής Ασφαλείας), θα δημιουργήσει μια αξιόπιστη βάση για τη δημιουργία του δυναμικού της άμυνας της Σερβίας, η οποία θα είναι σε θέση να προστατεύσει αξιόπιστα την εδαφική ακεραιότητα της χώρας, υπερασπίζοντας τον σερβικό λαό στην περιοχή», δήλωσε ο Ζελεζνίακ.

9.5.2018: Ο ΥΠΕΞ της Σερβίας Ίβιτσα Ντάτσιτς, προειδοποίησε τα ταξιδιωτικά γραφεία που προσφέρουν τουριστικά πακέτα για τα Κατεχόμενα στην Κύπρο ότι θα υποστούν κυρώσεις. Ο ΥΠΕΞ της Σερβίας μετά την συνάντηση που είχε στο Βελιγράδι με τον ομόλογό του της Κύπρου Νίκο Χριστοδουλίδη, ο οποίος συνοδεύει τον πρόεδρο της κυπριακής Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη, χαρακτήρισε προβοκάτσια την προσφορά ταξιδιωτικών πακέτων για τα Κατεχόμενα.

10.5.2018: Ο Αλεξάνταρ Βούτσιτς είναι ο πρώτος πρόεδρος χώρας που δέχθηκε ο Πούτιν μετά την ορκωμοσία του. Αποκάλυψε στην σερβική τηλεόραση: «Κατά την διάρκεια της παρέλασης ο Πούτιν απευθυνόταν συνεχώς σ' εμένα και μου εξηγούσε για τι όπλο πρόκειται. Όταν περνούσαν τα συστήματα SMERCH και PANTSIR-S1 μου είπε: "Αυτά τα συστήματα αποδείχθηκαν πολύ καλά στη Συρία. Την απόκτηση αυτών θα πρέπει να εξετάσετε γιατί όπως αποδείχθηκε έχουν την μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα"», ανέφερε.

ΣΚΟΠΙΑ

6.5.2018: Στρατός Σκοπίων: Σεξ, κατασκοπεία, βιασμοί, αποκαλύπτονται σε τηλεοπτικό ρεπορτάζ. «Ο διευθυντής πληροφόρησης με δημόσιες σεξιστικές προσβολές απευθύνεται στις στρατιωτίνες. Ένας άλλος αξιωματικός επέστρεψε από την αποστολή στο Αφγανιστάν για απόπειρα βιασμού στρατιωτίνας». Παρουσιάζονται απελπιστικές εικόνες από τους στρατώνες. Ενώ οι στρατιώτες ζουν σε συνθήκες πλήρους φτώχειας, οι υπάλληλοι του υπουργείου κοιμούνται στα πιο ακριβά ξενοδοχεία στην Αμερική, όπου πηγαίνουν σωρηδόν, γράφει ο σκοπιανός Τύπος.

8.5.2018: Το υπουργείο Εξωτερικών των Σκοπίων θα διερευνήσει τους λόγους για τη συμπεριφορά του πρεσβευτή των Σκοπίων στην Ουάσιγκτον, Βάσκο Ναουμόφσκι, ο οποίος δεν εμφανίσθηκε κατά τη διάρκεια της πρόσφατης επίσκεψης της υπουργού Άμυνας Ραντμίλα Σεκερίνσκα στο Πεντάγωνο. Ο πρέσβης Βάσκο Ναουμόφσκι (σημ. φανατικός υποστηρικτής του Νίκολα Γκρούεφσκι) όχι μόνο δεν ανταποκρίθηκε, αλλά ούτε καν ήρθε σε επαφή με την αντιπροσωπεία των Σκοπίων στην αμερικανική πρωτεύουσα.

9.5.2018: Ο πρόεδρος του ιδρύματος της Ακαδημίας Επιστημών των Σκοπίων, Τάκι Φίτι, πιστεύει ότι στις διαπραγματεύσεις που γίνονται με την Ελλάδα για το όνομα της χώρας, δεν πρέπει να συζητείται μια λύση με όνομα για κάθε χρήση (erga omnes). Ο Φίτι, επεσήμανε ότι εάν αλλάξει το συνταγματικό όνομα της χώρας, η Ακαδημία δεν θα έχει πλέον το ίδιο όνομα, δηλαδή "Μακεδονική", όπως και άλλα ιδρύματα που έχουν τον όρο "Μακεδονικός/ή" στο όνομά τους. «Είναι απαράδεκτο το αίτημα της Ελλάδας για ένα όνομα με γεωγραφικό προσδιορισμό ενωμένο σε μία λέξη», είπε.

10.5.2018: Ο υφυπουργός  Εξωτερικών, Ντιμόφσκι, δήλωσε ότι ο πρέσβης των Σκοπίων στην Ουάσιγκτον θα ανακληθεί για διαβουλεύσεις εξαιτίας όλων των στοιχείων εκείνων που σχετίζονται με την συμπεριφορά του κατά τη διάρκεια της επίσκεψης της υπουργού Άμυνας, Ραντμίλα Σεκερίνσκα στις ΗΠΑ. Ο πρέσβης Ναουμόφσκι κατά τη θητεία του τηρεί τις θέσεις της προηγούμενης κυβέρνησης του Ν. Γκρούεφσκι σε θέματα εσωτερικής αλλά και εξωτερικής πολιτικής.

10.5.2018: «Η κυβέρνηση παραμένει με τη μέγιστη δέσμευση της διαδικασίας ως η πιο υπεύθυνη οντότητα, αλλά αναμένει στήριξη από την αντιπολίτευση», τόνισε ο Ζόραν Ζάεφ. Όσον αφορά τα σχόλια της αντιπολίτευσης ότι δεν ενημερώθηκε για την πορεία των διαπραγματεύσεων με την Ελλάδα, ο πρωθυπουργός: «Ζητήσαμε επανειλημμένα μια συνάντηση ηγεσίας, θέλουμε να ενημερώσουμε, αλλά αυτό αποφεύγεται. Χρησιμοποιώ κάθε δυνατή ευκαιρία για ενημέρωση».

11.5.2018: Ο πρόεδρος των Σκοπίων, Γκιόργκε Ιβάνοφ έλαβε τον τίτλο του επίτιμου διδάκτορα στο γνωστό πανεπιστήμιο Τζουμχουριέτ της Σεβάστειας, στην Τουρκία. Η αναγνώριση του προέδρου του γειτονικού κράτους παρουσιάσθηκε από τον Πρύτανη του πανεπιστημίου Δρ. Αλίμ Γιλντίζ. Ο Ιβάνοφ έδωσε διάλεξη με θέμα «Ατατούρκ και η "Μακεδονία"».

12.5.2018: Στρατιώτες από τα Σκόπια εκπαιδεύθηκαν στη χρήση τεθωρακισμένων αρμάτων μάχης στο Κέντρο Εκπαίδευσης στο Σλίβεν της Βουλγαρίας. Από κοινού με εννέα στρατιώτες των Χερσαίων Δυνάμεων του Βουλγαρικού Στρατού έγινε η κατάρτιση και οι εξετάσεις στο άρμα T-72 στο πεδίο ασκήσεων ‘Κάμεν’. Οι στρατιώτες των Σκοπίων έλαβαν πιστοποιητικά  μηχανικών-οδηγών των αρμάτων T-72 (σοβιετικού τύπου).

Πηγές: viadiplomacy / pontos-news / bnr.bg / echedoros / voria / kanal5.com.mk / maknews.com / ΑΠΕ / tribune / Ria Novosti / apenadi