Skip to main content

Βαλκανικό ημερολόγιο: Οι σημαντικότερες ειδήσεις από 4 έως 14/1

Ο Μακεδών καταγράφει για τους αναγνώστες της Voria.gr τις σημαντικότερες ειδήσεις των τελευταίων ημερών στις βαλκανικές χώρες

10.1.2017: Άλλοι οκτώ άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους την Τρίτη από το πολικό ψύχος και τις σφοδρές χιονοπτώσεις που πλήττουν τα Βαλκάνια, ενώ δεκάδες χιλιάδες παραμένουν αποκλεισμένοι σε απομονωμένες, ορεινές περιοχές, συχνά χωρίς ηλεκτρικό και θέρμανση, με θερμοκρασίες που έχουν φτάσει ακόμη και τους -20 βαθμούς Κελσίου.

Στη Σερβία, ένας πατέρας με τον γιο του πέθαναν από το κρύο, όπως μετέδωσε η δημόσια τηλεόραση RTS TV. Ένας άνδρας που έπεσε σε ένα πηγάδι επέζησε επί 52 ώρες υπό συνθήκες ακραίας παγωνιάς, μέχρι που τον εντόπισαν και τον έσωσαν οι γείτονές του.

Στην Βοσνία, τρεις άνθρωποι πέθαναν από το κρύο. Σχεδόν 50.000 έμειναν χωρίς θέρμανση στην Ζένιτσα λόγω μιας βλάβης στον λέβητα της χαλυβουργίας ArcelorMittal που τροφοδοτεί με θερμό ατμό το δίκτυο της πόλης.

Στην Αλβανία, τρεις άνδρες πέθαναν, ενώ οι αρχές έχουν μεταφέρει σε θερμαινόμενα καταφύγια εκατοντάδες άστεγους.

 

ΑΛΒΑΝΙΑ

9.1.2017: Ο πρωθυπουργός της Αλβανίας, Έντι Ράμα, απάντησε στις κατηγορίες της ιταλικής εφημερίδας «La Repubblica», η οποία έγραψε ότι σε ορισμένα χωριά της Αλβανίας, κυματίζουν τη σημαία του ISIS. «Έχουμε να κάνουμε με ένα μεγάλο ψέμα που διαδίδεται παντού, αυτοί που δεν διαβάζουν εφημερίδα δεν ενημερώνονται και αυτοί που διαβάζουν παραπληροφορούνται», σχολίασε ο Ράμα.

10.1.20178: Το Κόμμα Ένωσης Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων - ΚΕΑΔ και η οργάνωση «Ομόνοια» καταγγέλλουν την αφαίρεση της ελληνικής σημαίας από την έδρα τους στους Αγίους Σαράντα, γεγονός που συμβαίνει για τρίτη φορά μέσα σε ένα χρόνο. «H προσβολή του εθνικού μας συμβόλου, προκαλεί τα αισθήματα όλων των Ελλήνων και του κάθε υγιώς σκεπτόμενου πολίτη. Καλούμε τις αλβανικές αρχές να δείξουν την δέουσα ευαισθησία ώστε να οδηγηθούν οι υπαίτιοι στην δικαιοσύνη».

11.1.2017: Στο τέλος του 2016, ο Διαδριατικός Αγωγός Φυσικού Αερίου (TAP AG) ολοκλήρωσε την πρώτη φάση αποκατάστασης οδικών υποδομών στην Αλβανία, η οποία αφορούσε στην αναβάθμιση περίπου 58 χλμ. οδών πρόσβασης, την κατασκευή δύο νέων γεφυρών και την ανακαίνιση 40 γεφυρών. Η δεύτερη φάση οδικών αναβαθμίσεων, η οποία αφορά σε περίπου 120 χλμ. οδών, θα πραγματοποιηθεί από τον ανάδοχο του TAP για τη Μελέτη, Προμήθεια και Κατασκευή του Αγωγού Spiecapag.

12.1.2017: Ο ΥΠΕΞ Αλβανίας Ντ. Μπουσάτι, αναφερόμενος στις δηλώσεις του ΥΠΕΞ των Σκοπίων, Ν. Πόποσκι, που κατηγόρησε τα Τίρανα ότι παρεμβαίνουν στις εσωτερικές υποθέσεις των Σκοπίων, δήλωσε ότι η Αλβανία δεν εμπλέκεται στις εσωτερικές υποθέσεις μια φιλικής χώρας, αλλά έχει τη συνταγματική υποχρέωση για την προστασία και την προώθηση των δικαιωμάτων των Αλβανών, ανεξαρτήτως σε ποια χώρα διαβιούν. Στο κράτος των Σκοπίων, είπε, υπάρχει ισχυρή κοινότητα Αλβανών που απαιτεί την υποστήριξή μας και τις συστάσεις μας προκειμένου να προωθήσουν τα δικαιώματά τους.

12.1.2017: Κατά κανόνα στις υποθέσεις καταπάτησης περιουσιών που ανήκουν στα μέλη της Εθνικής Ελληνικής Μειονότητας και στην Ορθόδοξη εκκλησία εμπλέκονται άνθρωποι οι οποίοι έχουν θέσεις και διασυνδέσεις στην Αλβανική κυβέρνηση. Γίνεται λόγος για πρώην μέλη των δυνάμεων ασφαλείας της Αλβανίας και έναν πρώην αρχηγό της Αλβανικής Αστυνομίας. Όλοι τους έχουν ένα κοινό: την θητεία τους ως υψηλόβαθμοι αξιωματικοί στο Αλβανικό στρατό.

13.1.2017: Επερώτηση από βουλευτές και ιθύνοντες κομμάτων που κατά βάση εκπροσωπούν χριστιανικούς πληθυσμούς της Αλβανίας, προκειμένου να καταγγελθεί η αδιαφορία της κυβέρνησης για ένταξη στην Ε.Ε. και η προσκόλλησή της στο τουρκικό άρμα..

Πρόκειται για τον Βαγγέλη Ντούλε εξ ονόματος του ΚΕΑΔ που κατά βάση εκφέρει πολιτικά τους προβληματισμούς Ορθόδοξων πληθυσμών της Β. Ηπείρου, τον Ναρντ Ντόκα, εξ ονόματος του Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος που κατά βάση εκφράζει τους Καθολικούς του Βορρά, ενώ το βάρος της αντιπαράθεσης κατόπιν εξουσιοδότησης, σήκωσε ο βουλευτής Μπεν Μπλούσι, Ορθόδοξος απ’ την περιοχή της Κορυτσάς, ηγέτης του νεοϊδρυθέντος Κόμματος LIBRA.

Έχει σημασία να αναφερθεί ότι ο Μπλούσι είναι απ’ τις πλέον πρώιμες και σταθερές φωνές που προειδοποιούσαν ευθαρσώς τους κινδύνους για την Αλβανία απ’ τον προσανατολισμό της στα συμφέροντα της Τουρκίας, γι’ αυτό και βρίσκεται υπό προστασία κατόπιν απειλών ισλαμιστών.

14.1.2017: Το Τσάμικο κόμμα (Δικαιοσύνης, Ενσωμάτωσης και Ενότητας - PDIU), κατέθεσε αίτημα στο αλβανικό Κοινοβούλιο για την ίδρυση Επιτροπής, η οποία «θα αναδείξει τα γεγονότα και τις συνθήκες της σφαγής που πραγματοποιήθηκε στους Αλβανοτσάμηδες κατά το 1944, από τους Έλληνες».

14.1.2017: Η Αλβανία και κυρίως το Κοσσυφοπέδιο συνήψαν μυστική συμφωνία, με την «Δύναμη Ασφάλειας του Κοσσυφοπεδίου» (KSF), που διοικεί ο Ραχμάν Ράμα και τον επικεφαλής της αμερικανικής διοίκησης ειδικών επιχειρήσεων στην Ευρώπη. Οι δύο άνδρες συμφώνησαν στην διοχέτευση μεγάλου αριθμού αμερικανικών όπλων στο Κοσσυφοπέδιο αλλά και στρατιωτών, με αντάλλαγμα τις διαβαλκανικές καταδρομικές επιχειρήσεις, όπου αυτές χρειάζονται. Σε μικρό χρονικό διάστημα θα δημιουργηθεί ο πρώτος τακτικός και καλά εξοπλισμένος στρατός που θα αποτελείται ως επί το πλείστον από αλβανόφωνους εθνικιστές.

 

ΒΟΣΝΙΑ

10.1.2017: Η Βοσνία-Ερζεγοβίνη δε θα επιβιώσει και η μόνη λύση του προβλήματος είναι η ειρηνική διαίρεσή της, δήλωσε ο Μίλοραντ Ντόντικ, πρόεδρος της Σερβικής Δημοκρατίας, που είναι μέρος της Βοσνίας-Ερζεγοβίνης. Τη δήλωση αυτή ο Ντόντικ έκανε στη σερβική κρατική τηλεόραση στις παραμονές της κρατικής γιορτής της Σερβικής Δημοκρατίας.

 

ΒΟΥΛΓΑΡΙΑ

12.1.2017: Το ποσόν των 3.100.700 ευρώ έδωσε για την αγορά τεσσάρων αγροτεμαχίων στο Νέο Μαρμαρά Σιθωνίας Ν. Χαλκιδικής, η βουλγαρική κατασκευαστική εταιρεία «Ultrastroy Eood», η οποία αναδείχτηκε πλειοδότης κατά την διαγωνιστική διαδικασία από το ΤΑΙΠΕΔ. Τα αγροτεμάχια βρίσκονται κοντά στη βραβευμένη με γαλάζια σημαία ακτή του Νέου Μαρμαρά και παραπλεύρως της επαρχιακής οδού Νικήτης-Σάρτης. Η πλειοδότρια εταιρεία, με έδρα τη Σόφια, δραστηριοποιείται στον κλάδο των κατασκευών, με κύριο αντικείμενο την έρευνα, τον σχεδιασμό και την ανέγερση κτηρίων οικιστικού και διοικητικού χαρακτήρα. Στο χαρτοφυλάκιό της περιλαμβάνονται -μεταξύ άλλων- έργα για τη βουλγαρική κυβέρνηση, αλλά και για την τοπική αυτοδιοίκηση στη γείτονα.

12.1.2017: Το ελληνικό κράτος για να αντιμετωπίσει την πλημμυρίδα των αυτοκινήτων με βουλγαρικές πινακίδες, που κινούνται χωρίς να πληρώνουν τέλη ταξινόμησης και κυκλοφορίας ή άλλους φόρους και χαράτσια (τεκμήρια) στην Ελλάδα, ανακοινώθηκε υπό της υφυπουργού Οικονομικών Αικατερίνης Παπανάτσιου ότι, η Απόφαση Πέτσου από το 1988 προβλέπει πως στις περιπτώσεις κατά τις οποίες διαπιστώνεται κυκλοφορία οχήματος με ξένες πινακίδες στη χώρα, χωρίς να πληρούνται οι προϋποθέσεις που θέτει ο Εθνικός Τελωνειακός Κώδικας, προβλέπει βαριές κυρώσεις, οι οποίες, για κοινοτικά επιβατικά οχήματα (πχ Βουλγαρίας) κυμαίνονται από 2.500 έως 10.000 ευρώ.

 

ΚΟΣΣΥΦΟΠΕΔΙΟ

4.1.2016: Η γαλλική αστυνομία συνέλαβε τον πρώην πρωθυπουργό του Κοσσυφοπεδίου Ραμούς Χαραντινάι, διοικητή του αυτοαποκαλούμενου Απελευθερωτικού Στρατού του Κοσσυφοπεδίου (UCK) στον πόλεμο του 1998-1999, βάσει εντάλματος της Σερβίας. Ο Χαραντινάι θεωρείται εγκληματίας πολέμου, αλλά δικάστηκε και αθωώθηκε δύο φορές από το δικαστήριο της Χάγης. Είχε συλληφθεί και από την σλοβενική αστυνομία, αλλά απελευθερώθηκε δύο μέρες αργότερα ύστερα από διπλωματική πίεση.

6.1.2017: Ο πρωθυπουργός του Κοσσυφοπεδίου, Ίσα Μουσταφά εξέφρασε την ανησυχία του για τη σύλληψη του Ραμούς Χαραντινάι, και υποστηρίζει ότι η διεθνής δίωξη του Κοσοβάρου δεν έχει «νομική βάση αλλά μόνο πολιτική, προκειμένου να προκληθούν εντάσεις και συγκρούσεις». Ο Μουσταφά είπε, ότι η Πρίστινα θα απαιτήσει από τη διεθνή κοινότητα να αποτρέψει την πιθανή έκδοση του Χαραντινάι στη Σερβία και ότι το Κοσσυφοπέδιο θα εξετάσει τη δυνατότητα να λάβει μέτρα, αμοιβαίου χαρακτήρα, κατά της Σερβίας.

12.1.2017: Ο πρόεδρος του Κοσσυφοπεδίου, Χασίμ Θάτσι, βρίσκεται σε επίσκεψη  στις Ηνωμένες Πολιτείες προκειμένου να ευχαριστήσει την κυβέρνηση Ομπάμα για την ύπαρξη και τη διατήρηση του Κοσσυφοπεδίου. «Αυτές τις ημέρες είχα την ευκαιρία να πραγματοποιήσω τις πρώτες επαφές με ανθρώπους που θα καθοδηγούν το Στέιτ Ντιπάρτμεντ, το υπουργείο Άμυνας και τα τμήματα ασφαλείας που ασχολούνται άμεσα με την Ευρώπη, το Κοσσυφοπέδιο και τα Βαλκάνια. Δεν μπορώ να πω ότι η προσοχή τους είναι στραμμένη στο Κοσσυφοπέδιο, γιατί δεν αποτελεί χώρα κρίσης, αλλά είμαι πεπεισμένος ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες θα συνεχίσουν την ισχυρή υποστήριξη τους», είπε μεταξύ άλλων.

12.1.2017: Το υπουργείο Εξωτερικών της Σερβίας ζήτησε, από αρκετές χώρες, την ενίσχυση της ασφάλειας των σερβικών διπλωματικών αποστολών, οι οποίες, σύμφωνα με πληροφορίες από τις υπηρεσίες ασφαλείας, είναι πιθανοί στόχοι Αλβανών τρομοκρατών. Η ενίσχυση των μέτρων ασφάλειας ζητήθηκε από τις αρχές της Ελβετίας, της Τουρκίας, της Γερμανίας, της Ιταλίας και του Βελγίου. Οι Σέρβοι διπλωμάτες, στις χώρες αυτές, έχουν λάβει οδηγίες για την αύξηση των μέτρων ασφαλείας από το Βελιγράδι. Μέχρι στιγμής, δεν εξετάζεται η πιθανότητα απόσυρσης του προσωπικού των διπλωματικών αποστολών.

 

ΡΟΥΜΑΝΙΑ

12.1.2017: Το Ανώτατο Δικαστήριο της Ρουμανίας εξέδωσε ευρωπαϊκό ένταλμα συλλήψεως για τον πρώην βουλευτή Σεμπάστιαν Γκίτσα, ο οποίος είναι κατηγορούμενος σε υποθέσεις διαφθοράς. Μετά την έκδοση του εντάλματος, ο Γκίτσα καταζητείται, σε διεθνές επίπεδο, από την Ιντερπόλ. Ο πρώην βουλευτής του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος καταζητείται, στην Ρουμανία, από την 5η Ιανουαρίου, λόγω του ότι δεν εμφανίστηκε για ανάκριση στην Εθνική Διεύθυνση Καταπολέμησης της Διαφθοράς.

 

ΣΕΡΒΙΑ

11.1.2017: Πρόγραμμα στρατιωτικής συνεργασίας για το 2017 μεταξύ της Ελλάδας και της Σερβίας υπεγράφη στο Βελιγράδι.  Την ελληνική πλευρά εκπροσώπησε ο διευθυντής της Διεύθυνσης Διεθνών Σχέσεων του ΓΕΕΘΑ, ταξίαρχος Μιλτιάδης Γρυλλάκης και τη Σερβία ο επικεφαλής του Τμήματος Διεθνούς Στρατιωτικής Συνεργασίας του υπουργείου Άμυνας της Σερβίας, πλοίαρχος Milan Konjikovac. Το πρόγραμμα περιλαμβάνει δράσεις που αφορούν ασκήσεις ειδικών δυνάμεων και συμμετοχή σε εκπαιδεύσεις εκτέλεσης επιχειρήσεων υποστήριξης ειρήνης.

13.1.2017: Ο πρωθυπουργός της Σερβίας, Αλεξαντάρ Βούτσιτς κάλεσε έκτακτη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου, μετά την απόφαση της Γαλλίας να προβεί...  σε απελευθέρωση  του Κοσοβάρου UCK, Ραμούς Χαραντινάι, για τον οποίον η Σερβία ζήτησε επίσημα από τη Γαλλία την έκδοσή του.

14.1.2017: Η Αστυνομία του Κοσσυφοπεδίου, δεν επέτρεψε την είσοδο τραίνου της Σερβίας στην Μιτρόβιτσα, τον σερβικό θύλακα στο Κοσσυφοπέδιο, επειδή δεν είχε άδεια να εισέλθει στη χώρα. Το τραίνο έφερε την επιγραφή «Το Κόσοβο είναι Σερβία», σύνθημα που καθορίστηκε ως πρόκληση του Βελιγραδίου. Δεκάδες Αλβανοί συγκεντρώθηκαν στο κυβερνητικό κτήριο στην Πρίστινα για να διαμαρτυρηθούν για το σερβικό τραίνο, το οποίο ήταν βαμμένο στα χρώματα της σερβικής σημαίας.

14.1.2017: Ο σερβικός Τύπος δείχνει σοκαρισμένος από το γεγονός ότι η Γαλλία άφησε ελεύθερο τον καταζητούμενο πρώην αρχηγό του UCK και πρώην πρωθυπουργό του Κοσσυφοπεδίου, Ραμούς Χαραντινάι. Οι Αμερικανοί κάνουν ένα πολύτιμο δώρο στον Χαραντινάι, σημειώνεται και τονίζεται ιδιαίτερα η απόφαση της αμερικανικής κυβέρνησης να δώσει άδεια επίσκεψης στις ΗΠΑ στον Χαραντινάι, ενώ έχει αρνηθεί  το ίδιο αίτημα του προέδρου της Σερβικής Δημοκρατίας στη Βοσνία, Μίλοραντ Ντόντικ.

 

ΣΚΟΠΙΑ

9.1.2017: Ο Τύπος των Σκοπίων αναφέρεται στη συνάντηση που είχε ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Κοτζιάς, με τον μεσολαβητή του ΟΗΕ στις συνομιλίες για το όνομα, Μάθιου Νίμιτς, σημειώνοντας ότι δεν έγιναν ανακοινώσεις, αλλά με ένα σύντομο μήνυμα στο Twitter το ελληνικό υπουργείο των Εξωτερικών επιβεβαίωσε μόνο την συνάντηση, δίχως να αναφερθεί στο περιεχόμενο της.

9.1.2017: Ο Νίκολα Γκρούεφκι δήλωσε ότι θα προσπαθήσει να σχηματίσει κυβέρνηση, αλλά όχι με οποιαδήποτε τίμημα και αναφερόμενος στα αιτήματα των αλβανικών κομμάτων υποστήριξε ότι δημιουργείται κλίμα το οποίο υπήρξε και στο παρελθόν, αλλά τώρα προωθείται με μεγάλη δημοσιότητα καθώς χρηματοδοτείται  από ΜΚΟ στη χώρα, που επιβιώνουν από την οργάνωση του Τζορτζ Σόρος, την «Open Society Institute». Πρόσθεσε, ότι ορισμένοι πολιτικοί και διπλωμάτες καθοδηγούνται από την οργάνωση αυτή.

9.1.2017: Συνεχίζει η ελληνική πλευρά να μην δίνει τη δέουσα σημασία στο θέμα της ονομασίας. Κατά τη διάρκεια επίσκεψής του στο Βελιγράδι, ο αναπληρωτής Υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Κατρούγκαλος τόνισε πως για τα Σκόπια απαιτείται μία πολυδιάστατη πολιτική από την Ελλάδα, δίνοντας πάτημα στους Σκοπιανούς να συνεχίσουν τις προκλήσεις τους.

Συγκεκριμένα ο ίδιος μιλώντας στην novamakedonija είχε πει: «… Στο πολιτικό επίπεδο, θέλουμε να υποστηρίξουμε πλήρως τις προσπάθειες για τη λήψη μέτρων οικοδόμησης εμπιστοσύνης. Νομίζω ότι το θέμα της ονομασίας δεν είναι αρκετό για να αποτρέψει τις παραδοσιακά φιλικές σχέσεις που είχαμε σε αυτή την περιοχή».

Δηλώσεις που ούτως ή άλλως μαρτυρούν μία αδικαιολόγητη χαλαρότητα της Αθήνας πάνω στο ζήτημα της ονομασίας, αγνοώντας τις προκλήσεις και θέτοντας σε δεύτερη μοίρα τον όρο «Μακεδονία» που παρανόμως χρησιμοποιείται διεθνώς.

9.1.2017: Δεν θα συμμετάσχουν σε κυβέρνηση τρία αλβανικά κόμματα των Σκοπίων, αν δεν εγκριθεί ψήφισμα για εγκλήματα κατά των Αλβανών το… 1912 έως το 1956! Η γραφικότητα του αιτήματος, από την στιγμή που δεν διευκρινίζεται σε ποιες περιπτώσεις αναφέρεται αυτή η γενοκτονία, και από ποιους διαπράχθηκε, ίσως είναι μέτρο για την παρεμπόδιση σχηματισμού κυβέρνησης.

9.1.2017: Το VMRO-DPMNE έλαβε την εντολή σχηματισμού κυβέρνησης και έχει διορία 20 ημερών. Ήδη όμως, το κόμμα της «Συμμαχίας των Αλβανών» και το «Besa» έχουν καταστήσει σαφές ότι δεν πρόκειται να συνεργασθούν με το κόμμα του Νίκολα Γκρούεφσκι, επειδή εκτός των άλλων, ο Γκρούεφσκι «ακολούθησε μια προεκλογική εκστρατεία σοβινιστική και κατά του αλβανικού στοιχείου», και επειδή «ο Νίκολα Γκρούεφσκι είναι ύποπτος στο Ειδικό Δικαστήριο».

10.1.2017: Διαμαρτυρήθηκαν με οργή οι Σλάβοι της Αλβανίας, επειδή ο υπουργός Εξωτερικών, Ντιτμίρ Μπουσάτι, τους αποκάλεσε «Σλαβομακεδόνες», και με ανακοίνωση της Ένωσής τους απαιτούν επανόρθωση.

10.1.2017: Ο επικεφαλής του αλβανικού κόμματος «Δημοκρατική Ένωση για Ενσωμάτωση» - DUI, Αλί Αχμέτι, δήλωσε ότι η χώρα θα κινηθεί σε νέες εκλογές εάν δεν γίνει αποδεκτή από τα σλαβικά κόμματα η κοινή πλατφόρμα των αλβανικών κομμάτων. Λόγω του ότι τα αιτήματα των Αλβανών των Σκοπίων, υπαγορευθέντα από τον Έντι Ράμα, θεωρούνται υπερβολικά από τα δύο σλαβικά κόμματα εξουσίας, δεν αποκλείεται το ενδεχόμενο προκήρυξης νέων εκλογών.

11.1.20178: Ο ΥΠΕΞ των Σκοπίων Ν. Ποπόσκι, κατηγόρησε τα Τίρανα και την Πρισρένη για επέμβαση στις εσωτερικές υποθέσεις των Σκοπίων, με αφορμή τις συναντήσεις που πραγματοποιήθηκαν στην Αλβανία με τους επικεφαλής των αλβανικών κομμάτων των Σκοπίων: «Μια τέτοια προσέγγιση, σε μια χώρα με πολυπολιτισμική παράδοση, είναι επικίνδυνη και βλάπτει την πρακτική των σχέσεων καλής γειτονίας», είπε.

11.1.2017: Το αμερικανικό Ινστιτούτο για την Ειρήνη, αναφέρει ότι στο Κοσσυφοπέδιο και τα Σκόπια, υπάρχει άνθιση της ριζοσπαστικοποίησης των μουσουλμάνων από τους οποίους προσλαμβάνονται άτομα προκειμένου να ενταχθούν στο ISIS. Το επίπεδο κινητοποίησης στο Κοσσυφοπέδιο, αλλά και στη Βοσνία-Ερζεγοβίνη και στα Σκόπια είναι από υψηλότερα από αυτά της Ευρώπης.

12.1.2017: Ο Κρασιμίρ Ουζούνοφ, πρόεδρος του βουλγαρικού πρακτορείου ειδήσεων Fokus, επεσήμανε ότι τα αιτήματα των Αλβανών για τη χρήση της αλβανικής γλώσσας, ως δεύτερης επίσημης σε όλη τη χώρα, η ίση οικονομική κατανομή στις ανατολικές και δυτικές επαρχίες - θα χωρίσουν τη χώρα σε καντόνια, όπου ανατολικά κυριαρχεί ο σλαβικός πληθυσμός και δυτικά ο αλβανικός.

Το κύριο, όμως, κατά τον Ουζούνοφ, είναι το αίτημα των Αλβανών να συμμετάσχουν στις διαπραγματεύσεις με την Ελλάδα, για λύση στο θέμα της ονομασίας. Αυτό σημαίνει άρνηση του συνταγματικού ονόματος, ταχεία ενσωμάτωση στο ΝΑΤΟ, πορεία προς την ΕΕ, αλλαγή του εθνικού ύμνου, της σημαίας και των εθνοσήμων.

 

Πηγές: viadiplomacy / pontos-news / bnr.bg / echedoros / voria / kanal5.com.mk / maknews.com / ΑΠΕ