Skip to main content

Βαλκανικό ημερολόγιο: Οι σημαντικότερες ειδήσεις από 10/2 έως 17/2

Ο Μακεδών καταγράφει για τους αναγνώστες της Voria.gr τις σημαντικότερες ειδήσεις των τελευταίων ημερών στις βαλκανικές χώρες.

15.2.2018: Η Ευρωπαϊκή Ένωση δήλωσε σε έξι χώρες των Δυτικών Βαλκανίων που επιδιώκουν την ένταξή τους πως θα πρέπει να εφαρμόσουν δύσκολες μεταρρυθμίσεις προτού να τους επιτραπεί να γίνουν μέλη της Ένωσης. Ανησυχώντας για τη ρωσική και την κινεζική επιρροή στα Βαλκάνια, η ΕΕ έχει ξεκινήσει μια νέα εκστρατεία ολοκλήρωσης. Η Γερμανία ηγείται του στρατοπέδου των σκεπτικιστών, υπογραμμίζοντας τα συνεχιζόμενα προβλήματα με τη διαφθορά και το κράτος δικαίου σε χώρες που έχουν γίνει μέλη της ΕΕ από το 2004, όπως η Πολωνία, η Ουγγαρία, η Ρουμανία και η Βουλγαρία.

ΑΛΒΑΝΙΑ

12.2.2018: Διακόσιοι απογοητευμένοι Μουτζαχεντίν που εγκατέλειψαν το στρατόπεδο του Δυρραχίου, ζουν τώρα χωρίς οικονομική βοήθεια και κοινωνικοοικονομική υποστήριξη, αφού δεν έχουν την ιδιότητα του μετανάστη, χωρίς ταυτότητα, χωρίς εισόδημα και δεν μπορούν να επιστρέψουν στη χώρα τους, ούτε θέλουν να παραμείνουν στο στρατόπεδο. Η αλβανική κυβέρνηση είχε δημιουργήσει προσφυγικό στρατόπεδο στην περιοχή Μάνζα του Δυρραχίου προκειμένου να φιλοξενήσει του Ιρανούς αντικαθεστωτικούς. Στο στρατόπεδο φιλοξενεί περίπου  3.000 Μουτζαχεντίν από τον Μάρτιο του 2013

14.2.2018: Ο Ν. Κοτζιάς απάντησε σε επερώτηση Έλληνα βουλευτή, ότι έχει καταστήσει σαφές στην κυβέρνηση των Τιράνων ότι οι όροι "αλβανικά εδάφη στην Ελλάδα" και το όνομα "Τσαμουριά" σε εδάφη που βρίσκονται στην ελληνική επικράτεια, θα πρέπει να διαγραφούν από τα σχολικά βιβλία της Ιστορίας και της Γεωγραφίας.

14.2.2018: Η υπουργός Άμυνας Όλτα Τζάσκα συμμετείχε στη συνάντηση των υπουργών Άμυνας των κρατών μελών του ΝΑΤΟ. Την πρώτη ημέρα της υπουργικής συνάντησης, είχε συνάντηση με το Γενικό Γραμματέα του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ. Η Τζάσκα ενημέρωσε τον Στόλτενμπεργκ για τη δέσμευση της Αλβανίας να ανεβάσει τις αμυντικές δαπάνες στο 2% του ΑΕΠ μέχρι το 2024.

15.2.2018: Ο υπουργός Εξωτερικών Ντιτμίρ Μπουσάτι, ζήτησε επίσημα από τον πρόεδρο της Δημοκρατίας, Ιλίρ Μέτα, την εντολή του για την έναρξη των διμερών διαπραγματεύσεων, Αλβανίας και Ελλάδας σε μια σειρά από ζητήματα, μεταξύ των οποίων είναι η οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας, των θαλάσσιων συνόρων, η κατάργηση  της εμπόλεμης κατάστασης. Στην επιστολή του Μπουσάτι, ζητήθηκε οι διαπραγματεύσεις να διεξάγονται από εκπροσώπους του Υπουργείου Εξωτερικών, του Υπουργείου Άμυνας, του Υπουργείου Εσωτερικών, του Υπουργείου Οικονομίας και του Ινστιτούτου Γεωγραφίας.

ΒΟΥΛΓΑΡΙΑ

10.2.2018: Σύμφωνα με έρευνα του Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Βουλγαρίας, η επιχειρηματική ελίτ στη Βουλγαρία γερνά. Η ραγδαία τεχνολογική ανάπτυξη ανοίγει ένα χάσμα μεταξύ των νέων και των μεγαλύτερων, σε ηλικία, διαχειριστών. «Αυτή η ρήξη μπορεί να δημιουργήσει εμπόδια στη διαδικασία ακολουθίας», σύμφωνα με την έκθεση του Τόμτσο Τόμοφ - διευθυντή του Εθνικού Κέντρου Αξιολόγησης Ικανοτήτων του Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Βουλγαρίας.

13.2.2018: Κατά την επίσκεψή του στα Σκόπια, ο πρόεδρος της Βουλγαρίας, Ρούμεν Ράντεφ, θα συνοδεύεται από τους μητροπολίτες Κυπριανού της Στάρα Ζάγκορα και τον Νικόλαο της Φιλιππούπολης. Η επίσκεψη των Βουλγάρων ιεραρχών χαρακτηρίσθηκε από τα βουλγαρικά μέσα ενημέρωσης ως ένα σημαντικό βήμα στις σχέσεις μεταξύ της βουλγαρικής εκκλησίας και της σχισματικής των Σκοπίων.

14.2.2018: Η αναπληρωτής πρωθυπουργός και υπουργός Εξωτερικών, Εκατερίνα Ζαχαρίεβα, και ο υπουργός Εξωτερικών των Σκοπίων Νίκολα Ντιμίτροφ, υπέγραψαν στο Συμβούλιο των Υπουργών και παρουσία του πρωθυπουργού Μπόικο Μπορίσοφ πρωτόκολλο για την ανταλλαγή των εγγράφων επικύρωσης, που θα θέσει σε ισχύ τη Συνθήκη Φιλίας, Σχέσεις Καλής Γειτονίας και Συνεργασίας, μεταξύ της Βουλγαρίας και των Σκοπίων. Την 15η Ιανουαρίου από το Κοινοβούλιο των Σκοπίων επικυρώθηκε η Συνθήκη Φιλίας, με 61 ψήφους υπέρ και μία αποχή. Τρεις ημέρες αργότερα, το ίδιο έγινε και από τους Βούλγαρους βουλευτές. Αποδέχθηκαν το έγγραφο ομόφωνα με 186 ψήφους υπέρ.

15.2.2018: Η Βουλγαρία είναι μεταξύ των χωρών που αναμένεται να επιτύχουν τον στόχο των αμυντικών δαπανών ώστε να φθάσουν στο 2% του ΑΕΠ έως το 2024.  Αυτό ανακοινώθηκε από τον Βούλγαρο αναπληρωτή πρωθυπουργό, Κρασιμίρ Καρακατσάνοφ, σε Βούλγαρους δημοσιογράφους στις Βρυξέλλες. Στις 3 Ιανουαρίου η βουλγαρική κυβέρνηση ενέκρινε το εθνικό σχέδιο αύξησης των δαπανών στο 2% του ΑΕΠ.

15.2.2018: Την έναρξη της εμπορικής λειτουργίας του αγωγού φυσικού αερίου IGB μέσα στο β’ εξάμηνο του 2020 ανακοίνωσε ο Διευθύνων Σύμβουλος της ΔΕΠΑ, Δημήτρης Τζώρτζης. «Ο IGB είναι το πιο ώριμο έργο μας και η κατασκευή του έχει προγραμματιστεί να ξεκινήσει εντός του γ’ τριμήνου του 2018», τόνισε. Μέσω της σύνδεσής του με τον ΤΑΡ και το δίκτυο του ΔΕΣΦΑ, ο αγωγός IGB θα επιτρέψει τη διαφοροποίηση πηγών και οδεύσεων παρέχοντας στην Νοτιο-Ανατολική Ευρώπη πρόσβαση στο αέριο της Κασπίας και άλλων πηγών, καθώς και σε υγροποιημένο φυσικό αέριο μέσω των ελληνικών τερματικών σταθμών ΥΦΑ.

15.2.2018: Ο Πρόεδρος της Βουλγαρίας Ρούμεν Ράντεφ, δήλωσε ότι η Σόφια στηρίζει λύση στο ζήτημα της ονομασίας μεταξύ Σκοπίων και Αθήνας, η οποία όμως δεν θα περιλαμβάνει εδαφικά τμήματα της Βουλγαρίας και δεν θα θίγει τρίτες πλευρές. «Η βουλγαρική θέση είναι σαφής: Η λύση για το θέμα του ονόματος να μη εμπεριέχει γεωγραφικό προσδιορισμό ο οποίος θα περιλαμβάνει εδαφικά τμήματα της Βουλγαρίας» [Λόγω του αιτήματος της Βουλγαρίας, συζητείται ο χρονικός προσδιορισμός].

17.2.2018: Εντάσεις στην πολιτική σκηνή της Βουλγαρίας πυροδότησε η πορεία μερικών εκατοντάδων ακροδεξιών, στη μνήμη του φιλοναζιστή Βούλγαρου στρατηγού και υπουργού Πολέμου, Χρίστο Λούκοφ, που ήταν επικεφαλής της Ένωσης Βουλγαρικών Εθνικών Λεγεώνων κατά την περίοδο του πολέμου. Την πορεία, που έγινε το βράδυ του Σαββάτου στη Σόφια, καταδίκασε με πολύ έντονο τρόπο το βουλγαρικό υπουργείο Εξωτερικών. Είχαν προηγηθεί εκκλήσεις από τα μεγαλύτερα κόμματα, την αμερικανική πρεσβεία και εβραϊκές οργανώσεις να μη επιτραπεί.

ΚΟΣΣΥΦΟΠΕΔΙΟ

13.2.2018: Κατηγορηματικά αντίθετος σε κάθε ιδέα διαίρεσης του Κοσσυφοπεδίου, τάχθηκε ο Πρόεδρος Χάσιμ Θάτσι, αναφερόμενος σε σχετικά δημοσιεύματα στον Τύπο της Πρίστινας. «Η ιδέα αυτή είναι νεκρή! Εκφράστηκε και στο παρελθόν και τότε ήμουν σαφής, ο σεβασμός της εδαφικής ακεραιότητας είναι υψίστης σημασίας», τόνισε χαρακτηριστικά ο Χάσιμ Θάτσι. Σύμφωνα με δημοσιεύματα των τελευταίων ημερών, η διαίρεση του Κοσσυφοπεδίου και η ανταλλαγή εδαφών με τη Σερβία εμφανίζεται ως πιθανή προοπτική.

16.2.2018: Συμφωνία Μαυροβουνίου- Κοσσυφοπεδίου για τα σύνορά τους. Η συμφωνία επιτεύχθηκε μεταξύ του προέδρου του Κοσσυφοπεδίου, Χασίμ Θάτσι και του Μαυροβούνιου ομολόγου του Φιλίπ Βουγιάνοβιτς, και χαιρετίστηκε από τον πρωθυπουργό του Κοσόβου, Ραμούς Χαραντινάι. Απεναντίας το «Κίνημα της Αυτοδιάθεσης», ανακοίνωσε ότι η συμφωνία αυτή είναι προδοτική γιατί παραχωρεί έδαφος του Κοσσυφοπεδίου στο Μαυροβούνιο.

ΣΚΟΠΙΑ

11.2.2018: «Ο Μέγας Αλέξανδρος δεν ήταν ποτέ κομμάτι της κανονικής ιστορίας μας. Εντάχθηκε στην ιστορία μας τα τελευταία δέκα χρόνια», τονίζει ο δήμαρχος των Σκοπίων και στενός συνεργάτης και φίλος του πρωθυπουργού των Σκοπίων, Πέτρε Σιλέγκοφ. Σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Documento, ο Σιλέγκοφ εξηγώντας την άποψή του, λέει πως όταν μιλά κάποιος για τέτοιου είδους εθνότητες, κράτη και λαούς, αναφέρεται στα τελευταία τριακόσια χρόνια, ενώ ο Μέγας Αλέξανδρος υπήρξε δυο χιλιάδες τριακόσια πριν, και υπογραμμίζει πως ο ίδιος προτιμά να τον βλέπει περισσότερο ως τον ηγέτη που εκπολίτισε όλο τον κόσμο.

11.2.2018: Ως έναν από τους μεγαλύτερους φίλους, της "Μακεδονίας", και έναν από τους μεγαλύτερους δωρητές οπλικών συστημάτων της χώρας του, χαρακτήρισε την Τουρκία ο Ζόραν Ζάεφ, ο οποίος πραγματοποιεί επίσημη επίσκεψη στην Τουρκία.  «Η Τουρκία είναι μεγαλύτερος υποστηρικτής της ένταξης της "Μακεδονίας" στην ΕΕ και το ΝΑΤΟ» τόνισε σε συνέντευξή του, σημειώνοντας «Δυστυχώς η Ελλάδα συντηρεί αυτό πρόβλημα εις βάρος μας εδώ και 25 χρόνια».

12.2.2018: Οι εθνομηδενιστές στην Ελλάδα ζητούν να καταργήσουμε εμείς τον όρο "Μακεδονία"! Ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης Γιάννης Μπουτάρης, επιμένει στον "προβληματισμό", όπως τον χαρακτηρίζει ο ίδιος, που έθεσε κατά την συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου Θεσσαλονίκης το βράδυ της Δευτέρας, σχετικά με το ενδεχόμενο αλλαγής του ονόματος του αεροδρομίου "Μακεδονία" αλλά και των ΚΤΕΛ της πόλης, στο πλαίσιο της διαπραγμάτευσης με τα Σκόπια.

12.2.2018: «Οι διαπραγματεύσεις για την επίλυση της διαφωνίας για το όνομα μεταξύ της ΠΓΔΜ και της Ελλάδας δεν θα πρέπει να αποβούν σε βάρος της Βουλγαρίας», διεμήνυσε ο πρώην πρόεδρος Γκεόργκι Παρβάνοφ. Είπε ότι «Αναγνωρίζουμε τη "Μακεδονία" με το συνταγματικό της όνομα, αλλά θεωρούμε ότι προτάσεις όπως "Άνω Μακεδονία" ή "Βόρεια Μακεδονία", είναι λύσεις υπέρ της Ελλάδας, αλλά εις βάρος του βουλγαρικού συμφέροντος. Η ονομασία "Βόρεια" ή "Άνω Μακεδονία" περιλαμβάνει την περιοχή του Πιρίν (σ.σ οροσειρά της Μακεδονίας που ξεκινά από τη νοτιοδυτική Βουλγαρία και καταλήγει στην Ελλάδα ανάμεσα στις περιφερειακές ενότητες Σερρών και Δράμας).

13.2.2018: Το πολιτικό κόμμα "Συμμαχία για τους Αλβανούς" στα Σκόπια του οποίου επικεφαλής είναι ο Ζιαντίν Σέλα, ζήτησε  από τα αντιπολιτευόμενα αλβανικά κόμματα να συμμετάσχουν στις διαπραγματεύσεις για το νέο όνομα της χώρας, επισημαίνοντας ότι η Συμμαχία για τους Αλβανούς είναι αντίθετη με την τάση να εκσλαβισθεί το όνομα της χώρας αυτής.

13.2.2018: Αλβανοί διανοούμενοι της χώρας προετοιμάζουν ένα μνημόνιο για προσθήκη αλβανικής ονομασίας στο τελικό όνομα του κράτους. Οι Αλβανοί ζητούν να συμμετέχουν ενεργά στις διαπραγματεύσεις για το όνομα και εάν Σκόπια και Ελλάδα καταλήξουν σε συμφωνία, αυτή δεν πρέπει να είναι ένα όνομα που θα αναγνωρίζει μόνο τους Σλάβους. Αυτή είναι μια βασική απαίτηση των Αλβανών διανοουμένων των Σκοπίων.

14.2.2018: Ο πρωθυπουργός των Σκοπίων, Ζόραν Ζάεφ, δήλωσε ότι «η αξιοπρέπεια και η ταυτότητα είναι πολύ σημαντικές στις διαπραγματεύσεις με την Ελλάδα». Όσον αφορά τον γεωγραφικό προσδιορισμό, επιβεβαίωσε ότι είναι μια αποδεκτή επιλογή από την πλευρά των Σκοπίων και υπενθύμισε ότι αναφέρονται πολλά ονόματα. «Αυτό σημαίνει ότι ένα αποδεκτό όνομα για εμάς είναι ένας γεωγραφικός καθοριστικός παράγοντας, δηλαδή απορρίπτουμε όλους τους άλλους που ήταν καθοριστικοί παράγοντες χρόνου ή κάποιες άλλες προτάσεις».

15.2.2018: Στο κέντρο των Σκοπίων είναι το μουσείο του Μακεδονικού αγώνα. Το μουσείο αυτό βρίθει χαρτών, όπου όλα τα μακεδονικά εδάφη και φυσικά η Θεσσαλονίκη και οι γύρω περιοχές, ανήκουν στο κράτος των Σκοπίων. Και όχι μόνον. Οι τουρίστες μπορούν να δουν χάρτες όπου το κράτος των Σκοπίων εμφανίζεται να φτάνει μέχρι την Κρήτη.

16.2.2018: Ο πρόεδρος της κυβέρνησης των Σκοπίων, Ζόραν Ζάεφ, επισκέφθηκε την Ακαδημία Επιστημών και Τεχνών των Σκοπίων (MANU). Κατά τη συνάντησή του με τον πρόεδρο της Ακαδημαϊκής Κοινότητας, Τάκι Φίτι, και τους πανεπιστημιακούς, ενημέρωσε για τη διαδικασία επίλυσης του προβλήματος που έχει η Ελληνική Δημοκρατία με το συνταγματικό όνομα της "Δημοκρατίας της Μακεδονίας".

16.2.2028: Ο Πρόεδρος των Σκοπίων Γκεόργκε Ιβάνοφ, κατά την συνάντησή του με τον Πρόεδρο της Βουλγαρίας, Ρούμεν Ράντεφ, στα Σκόπια, δήλωσε ότι η Βουλγαρία και τα Σκόπια πρέπει να συνάψουν σύμβαση στρατηγικής εταιρικής σχέσης.  Σύμφωνα με τον Γκεόργκε Ιβάνοφ, τα Σκόπια επιθυμούν οι σχέσεις τους με τη Βουλγαρία να αποτελέσουν παράδειγμα για τις άλλες χώρες των Βαλκανίων. Ο Ρούμεν Ράντεφ περιέγραψε την πρόταση ως μια πολύ σημαντική πρωτοβουλία και ανέλαβε να την μεταφέρει στη βουλγαρική κυβέρνηση.

17.2.2018: Ο Μίροσλάβα Γκάρτσεφ, μέλος της Επιτροπής αξιολόγησης των έργων που στήθηκαν σε δημόσιους χώρους από την κυβέρνηση του Νίκολα Γκρούεφσκι, δήλωσε: «Δεν είναι σπουδαία δουλειά να κατέβει ο "Έφιππος Πολεμιστής" [σ.σ. Μέγας Αλέξανδρος] από την πλατεία. Χρειάζεται μόνο ένα φορτηγό  με έναν γερανό και τέσσερις εργάτες, να φορτωθεί στο φορτηγό και οδηγηθεί έξω από την πόλη. Θα το πληρώσω εγώ, ας είναι αυτή η δωρεά μου στην ανάκαμψη της κοινωνίας, για να προετοιμάσουμε το δρόμο από μια κοινωνία των κρετίνων σε μια δημοκρατική κοινωνία».

17.2.2018: Όπως μετέδωσαν τα τουρκικά ΜΜΕ, ο πρόεδρος των Σκοπίων, Γκεόργκι Ιβάνωφ, μεταβαίνει εκτάκτως την Τρίτη, 20 Φεβρουαρίου, στην Άγκυρα για να συναντηθεί με τον Ερντογάν. Όπως αναφέρεται, ο ίδιος ο Ερντογάν προσκάλεσε τον Ιβάνωφ στην Άγκυρα και αυτονόητο είναι ότι η πρόσκληση αυτή έχει άμεση σχέση με τις κρίσιμες συνομιλίες που διεξάγουν αυτό τον καιρό τα Σκόπια με την Ελλάδα για το θέμα του ονόματος. Με λίγα λόγια η Άγκυρα δεν χάνει την ευκαιρία να προκαλέσει και άλλο μέτωπο με την Ελλάδα από τον βορρά. Αυτά για όσους υποστηρίζουν ότι δεν έχουμε να φοβηθούμε τίποτα από τα Σκόπια.

ΣΛΟΒΕΝΙΑ

11.2.2018: Η Πρωτοβουλία Φιλελεύθερη Κοινωνίας Σλοβενίας-Σκοπίων, πραγματοποίησε μαζική ειρηνική διαδήλωση και συμμετείχαν σε αυτήν αρκετές εκατοντάδες Σλάβοι των Σκοπίων. Οι συγκεντρωμένοι ζήτησαν την απελευθέρωση των "πατριωτών" (που ξυλοκόπησαν μέσα στο κοινοβούλιο τον νυν πρωθυπουργό καθώς και επικεφαλής αλβανικών κομμάτων). Κυριάρχησαν τα συνθήματα: "Το μόνο έγκλημά τους είναι η αγάπη για τη Μακεδονία", "Ελευθερία στον Βλάντο και τους άλλους πατριώτες", "Ελευθερία στους πολιτικούς κρατούμενους στη Μακεδονία", έγραφαν τα πανό που έφεραν οι διαδηλωτές.

15.2.2018: Τα περισσότερα σχολεία στη Σλοβενία έκλεισαν λόγω της απεργίας 38 χιλιάδων εκπαιδευτικών, οι οποίοι ζητούν αύξηση των αποδοχών τους. «Απαιτούμε, ο μέσος μισθός των εκπαιδευτικών να προσεγγίσει τους μισθούς των εργαζομένων σε άλλους τομείς που απαιτούν παρόμοια εκπαίδευση - για παράδειγμα, τους μισθούς των γιατρών και των εργαζόμενων στη δημόσια διοίκηση», δήλωσε ο εκπρόσωπος της Ένωσης SVIZ Σάντι Μοντριάν. Τον περασμένο μήνα, ζητώντας υψηλότερους μισθούς κατέβηκαν σε απεργία 30 χιλιάδες εργαζόμενοι στο δημόσιο τομέα, τη Δευτέρα διαδήλωσαν οι αστυνομικοί και την Τρίτη οι νοσοκόμες έκαναν δίωρη στάση εργασίας με το ίδιο αίτημα.

Πηγές: viadiplomacy / pontos-news / bnr.bg / echedoros / voria / kanal5.com.mk / maknews.com / ΑΠΕ / tribune / Ria Novosti / apenadi