Skip to main content

Βαλκανικό ημερολόγιο: Οι σημαντικότερες ειδήσεις 12/6 - 18/6

Ο Μακεδών καταγράφει για τους αναγνώστες της Voria.gr τις σημαντικότερες ειδήσεις των τελευταίων ημερών στις βαλκανικές χώρες.

Αλβανία

12.6.2016: Ο εκπρόσωπος του αλβανικού ΥΠΕΞ υποστήριξε πως η συμπεριφορά των Αλβανών φιλάθλων (που ανάρτησαν ανθελληνικό πανό σε στάδιο της Γαλλίας) ήταν άψογη και απέσπασαν θετικά σχόλια από την διεθνή κοινότητα, προσθέτοντας πως το "τσάμικο" είναι ουσιώδες ζήτημα στις διμερείς σχέσεις Αλβανίας - Ελλάδας.

13.6.2016: Η Washington Post δημοσίευσε άρθρο αναδεικνύοντας το πρόβλημα του ισλαμικού εξτρεμισμού στην Αλβανία, παραθέτοντας απόψεις και του κατάδικου για προσηλυτισμό στον ISIS, ιμάμη Μπουγιάρ Χίσα, ότι οι Αλβανοί θα εγκαταλείψουν τον δυτικό τρόπο ζωής και διακυβέρνησης, υιοθετώντας την Σαρία.

13.6.2016: Ο αλβανικός Τύπος σχολιάζει το γεγονός της αναφοράς από το ελληνικό ΥΠΕΞ, ότι πίσω από την ανάρτηση ανθελληνικού πανό από Αλβανούς φιλάθλους στην Γαλλία, βρίσκονται οι Μυστικές Υπηρεσίες (ΜΙΤ) της Τουρκίας, που έχουν άριστες σχέσεις με τον Έντι Ράμα και με ακραία στοιχεία στην Αλβανία. Το ελληνικό ΥΠΕΞ υποστηρίζει πως ο Ερντογάν προωθεί θέματα της δήθεν γενοκτονίας των Αλβανοτσάμηδων Ναζί, για να διασκεδάσει τις εντυπώσεις από την αναγνώριση από την γερμανική Βουλή της Γενοκτονίας των Αρμενίων.

14.6.2015: Μετά από καταγγελία της ΕΠΟ, η UEFA ενημέρωσε πως ξεκίνησε να ερευνά την κατηγορία κατά της Ομοσπονδίας Ποδοσφαίρου της Αλβανίας, για την ανάρτηση του προσβλητικού πανό, που είχε πολιτικό μήνυμα, παραβιάζοντας το άρθρο 16 του πειθαρχικού κώδικα. Το θέμα θα εξεταστεί από την επιτροπή ηθικής και το πειθαρχικό όργανο της ευρωπαϊκής ομοσπονδίας, στην επόμενη τακτική συνεδρίαση, στις 21 Ιουλίου.

15.6.2016: Στο αντίποδα των αλβανικών εθνικιστικών ζητημάτων περί Τσάμηδων, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος των ΑΝΕΛ, Δημήτρης Καμμένος, με επιστολή του στον πρόεδρο της Βουλής Νίκο Βούτση ζητά την σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής της Βουλής για τις αλβανικές αποζημιώσεις από τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο.

18.6.2016: Εμφανίστηκαν και Αλβανοί "Ανώνυμοι", οι οποίοι -με βίντεο που ανάρτησαν στο διαδίκτυο- απειλούν τους Σέρβους για τα εγκλήματα που υποστηρίζουν πως διέπραξαν εις βάρος τους. «Δεν ξεχνούμε, δεν συγχωρούμε»,  είναι η προειδοποίηση προς τους Σέρβους.

Βοσνία

15.6.2016: Περισσότερα από 80 παιδιά από τη Βοσνία βρίσκονται σε εδάφη που ελέγχονται από το Ισλαμικό Κράτος στη Συρία και το Ιράκ και συνιστούν μια «ωρολογιακή βόμβα» που θα μπορούσε να αποτελέσει σημαντικό κίνδυνο της ασφάλειας της χώρας όταν επιστρέψουν, σύμφωνα με μια μελέτη που δόθηκε στη δημοσιότητα.

15.6.2016: Οι μουσουλμάνοι της Βοσνίας αποτελούν τη μεγαλύτερη ομάδα μαχητών από τα δυτικά Βαλκάνια που πολεμούν στο πλευρό του Ισλαμικού Κράτους, μαζί με άλλους μαχητές από το Κόσοβο, την Αλβανία, τα Σκόπια, το Μαυροβούνιο και τη Σερβία.
Η έρευνα της μη κερδοσκοπικής Atlantic Initiative που εδρεύει στο Σαράγεβο, διαπιστώνει ότι ο αριθμός των ενηλίκων ανδρών που πολεμούν στο Ιράκ και τη Συρία είχε μειωθεί από τους 188 στους 91 στα τέλη του 2015, αφού 47 από αυτούς επέστρεψαν στη Βοσνία και άλλοι 50 σκοτώθηκαν.

Βουλγαρία

13.6.016: Το ΝΑΤΟ ιδρύει πολυεθνική ταξιαρχία στην Ρουμανία, με συμμετοχή δυνάμεων από Πολωνία και Βαλτικές χώρες, όπως δήλωσε ο γ.γ. Γενς Στόλτενμπεργκ, τονίζοντας ότι το  ΝΑΤΟ δεν επιδιώκει αντιπαράθεση με τη Ρωσία, αλλά δεν είπε για ποιους σχηματίζεται η ταξιαρχία.
Ο  Βούλγαρος υπουργός Άμυνας, Ν. Νέντσεφκαι ανακοίνωσε ότι η χώρα του θα συμβάλλει στην πολυεθνική ταξιαρχία με 400 στρατιώτες, δηλώνοντας πως κατά τις συνομιλίες που είχε με τον Ρουμάνο ομόλογό του, διαπιστώθηκε πως οι δύο χώρες έχουν "ένα κοινό όραμα", εννοώντας προφανώς την απόφαση για μόνιμη παρουσία του ΝΑΤΟ στον Εύξεινο Πόντο.

14.6.2016: Η Βουλγαρία είναι από τις κορυφαίες χώρες, στην κατασκευή φορητών όπλων, σύμφωνα με τον βουλγαρικό Τύπο. Οι ένοπλες συγκρούσεις σε Μ. Ανατολή και Αφρική προκάλεσαν σημαντική αύξηση στην παραγωγή όπλων των βουλγαρικών βιομηχανιών.
Τονίζεται πάντως, πως ενώ φέρονται ως πελάτες οι κυβερνήσεις Αφγανιστάν και Ιράκ, βουλγαρικά όπλα έχουν βρεθεί στα χέρια τόσο των ανδρών συριακής αντιπολίτευσης και των τζιχαντιστών συμμάχων της (Αλ Νούσρα - Αλ Κάιντα) όσο και των τζιχαντιστών του ISIS.

15.6.2016: Υπό την στήριξη της ΤΙΚΑ, οργάνου της τουρκικής ΜΙΤ, συναντήθηκαν στο Βέλινγκραντ της Βουλγαρίας εκπρόσωποι των κλάδων Δασικών προϊόντων, Επίπλων και Κατασκευών από Βουλγαρία, Τουρκία και Ελλάδα.
Μαζί με  τους 30 περίπου επιχειρηματίες από Δυτική Θράκη ήταν και ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Χουσείν Ζεϊμπέκ, όπως και ο Μουσά Γιουρτ, εκπρόσωπος του ανθελληνικού Συλλόγου Αλληλεγγύης Τούρκων Δυτικής Θράκης.

16.6.2016: Προφανώς και θα υπήρξαν πιέσεις από τους πολιτικούς του αντιπάλους, αλλά και σκεπτόμενος τις επιπτώσεις στον βουλγαρικό τουρισμό, ο πρωθυπουργός της Βουλγαρίας Μπόικο Μπορίσοφ, στην συνάντηση που είχε με τον πρόεδρο της Ρουμανίας, Κλάους Γιόχανες, διαφοροποιήθηκε από την θέση του υπουργού Άμυνας.
Στην πρόταση του Ρουμάνου πρωθυπουργού για κοινό μέτωπο κατά της Ρωσίας, ο Μπορίσοφ απάντησε ότι «η χώρα μας δεν θα γίνει μέρος του μετώπου της Μαύρης Θάλασσας κατά της Ρωσίας, επειδή η Μαύρη Θάλασσα θα πρέπει να είναι ένα μέρος για διακοπές και τουρίστες, όχι για πόλεμο». Έτσι, οι βουλγαρικές δυνάμεις δεν θα ενταχθούν στο στόλο του ΝΑΤΟ στη Μαύρη Θάλασσα.

28.6.2016: Βούλγαροι πολιτικοί της αντιπολίτευσης κατήγγειλαν ότι επί δύο μήνες ο ελληνικός βιομηχανικός όμιλος "Βιοχάλκο", ο οποίος έχει επενδύσει στον χάλυβα και στη μεταλλουργική βιομηχανία στη Βουλγαρία, έχει προσλάβει 200 ιδιωτικούς φρουρούς για την ασφάλεια του εργοστασίου "Στόμανα"/"Χάλυβας", στο Πέρνικ, για να καταστείλει τη δυσαρέσκεια των εργαζομένων οι οποίοι είναι αναγκασμένοι να εργάζονται συνεχώς πολλές ώρες, χωρίς υπερωρίες. Ο μηνιαίος μισθός τους βρίσκεται μεταξύ των 400 και 600 λέβα (205 με 310 ευρώ).

Ρουμανία

13.6.2016: Η αποστρατικοποίηση των υδάτων στη Μαύρη Θάλασσα, τα δικαιώματα των μειονοτήτων και η προοπτική της ένταξης των δύο χωρών στο χώρο Σένγκεν, ήταν τα σημαντικά θέματα των συζητήσεων κατά την επίσημη επίσκεψη του αρχηγού του ρουμανικού κράτους, Κλάους Γιόχανες στη βουλγαρική πρωτεύουσα.
Ο Γιόχανες έκανε έκκληση από τη Σόφια για την προστασία των δικαιωμάτων των Ρουμάνων στη Βουλγαρία, όσον αφορά την εκπαίδευση στη μητρική τους γλώσσα. Το περίεργο της υπόθεσης είναι ότι ο Ρουμάνος πρόεδρος, ως "Ρουμάνους" θεωρεί τους Βουλγάρους Ρομμά.

13.6.2016: Ο Πρόεδρος της Ρουμανίας, Κλάους Γιόχανες, δήλωσε ότι το συμφέρον του Βουκουρεστίου είναι η ένταξη στη ζώνη Σένγκεν και η θέση αυτή παραμένει αμετάβλητη, η δε Ρουμανία είναι έτοιμη να συμβάλλει στην ενίσχυση των εξωτερικών συνόρων της ΕΕ.

16.6.2016: Για εξυπηρέτηση τουριστών του Σαββατοκύριακου κυρίως, οι ρουμανικοί σιδηρόδρομοι ξεκίνησαν το νέο θερινό πρόγραμμα σύνδεσης Ρουμανίας- Ελλάδας, που θα διαρκέσει μέχρι τις 4 Σεπτεμβρίου. Το ρουμανικό τρένο θα διαθέτει τέσσερα βαγόνια και θα εκτελεί δρομολόγιο Βουκουρέστι - Θεσσαλονίκη, μια φορά την εβδομάδα, την Παρασκευή, με επιστροφή την Κυριακή.

Σερβία

12.6.2016: Ο Ρώσος πρέσβης στο Βελιγράδι, Αλεξάντερ Τσεπούριν υποστήριξε πως οι καλές σχέσεις Ρωσίας-Σερβίας αποτελούν θετικό παράγοντα για να κατανοήσει ο Δυτικός κόσμος, ότι η προσέγγιση Δύσης-Ρωσίας θα είναι προς το συμφέρον όλων. Τόνισε παραλλήλως πως η Ρωσία υποστηρίζει την εδαφική ακεραιότητα της Σερβίας (δεν αναγνωρίζει δηλαδή την απόσχιση του Κοσσυφοπεδίου), και τον σεβασμό στο ψήφισμα 1244 του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ.

13.6.2016: Απρόσμενη εξέλιξη από τον φιλοδυτικό πρωθυπουργό της Σερβίας, Αλεξάνταρ Βούτσιτς, ο οποίος ακύρωσε επίσκεψή του στις Βρυξέλλες για συνομιλίες με αξιωματούχους των ΗΠΑ, επειδή -σύμφωνα με την κρατική τηλεόραση- οι πρέσβεις της ΕΕ και των ΗΠΑ υποκινούν διαδηλώσεις κατά της κυβέρνησής του.
Στις Βρυξέλλες θα παρευρισκόταν για την επίσημη έναρξη των διαπραγματεύσεων για ένταξη της Σερβίας στην ΕΕ και παράλληλα θα συζητούσε με Αμερικανούς για την έναρξη πτήσεων της Air Serbia στη Νέα Υόρκη. Δεν υπήρξε διάψευση για την ακύρωση του ταξιδιού του.

14.6.2016: Κατά την διάρκεια συνέντευξης Τύπου, ο Σέρβος πρωθυπουργός δήλωσε ότι η Σερβία δεν αλλάζει τη στρατηγική της και θα συνεχίσει την ευρωπαϊκή πορεία της, αλλά θα διατηρήσει ταυτόχρονα την άριστη συνεργασία με τη Ρωσία και την Κίνα. Είπε επίσης, πως «η πολιτική της Σερβίας δεν αλλάζει ανάλογα με τις πολιτικές συνθήκες ή προσωπικές σχέσεις, αλλά είναι προσανατολισμένη στην κατεύθυνση που θα αποφέρει τα καλύτερα αποτελέσματα για τον λαό.
Ωστόσο, απέφυγε να εξηγήσει για ποιο λόγο ακυρώθηκε η προγραμματισμένη επίσκεψή του στις Βρυξέλλες και στην Ουάσιγκτον.

16.6.2016: Ο Πατριάρχης Σερβίας, Ειρηναίος, μετέβη στη συνάντηση των Ορθόδοξων Εκκλησιών που πραγματοποιείται στην Κρήτη, συνοδευόμενος από 24 μητροπολίτες. Η Σερβική Ορθόδοξη Εκκλησία θα συμμετάσχει μεν στην Οικουμενική Σύνοδο, αλλά απαίτησε να συζητηθούν τα θέματα που υποβλήθηκαν από τις εκκλησίες, οι οποίες ακύρωσαν τη συμμετοχή τους σε αυτήν. Σε αντίθετη περίπτωση, θα αποχωρήσει.

18.6.2016: Ο Κινέζος πρόεδρος Σι Τσινπίνγκ επισκέφθηκε επίσημα το Βελιγράδι.  Οι δυο χώρες ανακοίνωσαν, ότι συμφωνούν για την εμβάθυνση των σχέσεών τους στους τομείς της αναπτυξιακής στρατηγικής, των υποδομών, της βιομηχανικής παραγωγής, των επενδύσεων, των χρηματοοικονομικών σχέσεων, του πολιτισμού, της εκπαίδευσης, της υγείας, των επιστημών, αλλά και της τεχνολογίας.
Τελευταία φορά που επισκέφθηκε τη χώρα Κινέζος Πρόεδρος, ήταν πριν 32 χρόνια. Οι δύο πλευρές, ανακοίνωσαν τη δέσμευσή τους για τη λειτουργία της σιδηροδρομικής γραμμής Ουγγαρίας-Σερβίας.

Σκόπια

14.6.2016: Οι πρέσβεις της Ε.Ε. και των ΗΠΑ, Άιβο Όραβ και Τζες Μπέιλι, είχαν ξεχωριστές συναντήσεις με εκπροσώπους των μεγάλων κομμάτων, τα οποία είχαν υπογράψει την περυσινή συμφωνία για την πολιτική διευθέτηση της χώρας. Μετά τις συναντήσεις εξέφρασαν την αισιοδοξία τους, ότι σύντομα θα λάβει τέλος η πολιτική κρίση.

15.6.2016: Ο Ρώσος πρέσβης στα Σκόπια,  Όλεγκ Στσέρμπακ, κατά την ομιλία του στην εκδήλωση που έγινε για την εορτή της Ημέρας της Ρωσίας, υπαινίχθηκε παρεμβάσεις των ΗΠΑ και Ε.Ε. και τόνισε πως η πολιτική κρίση στα Σκόπια πρέπει να επιλυθεί από τους πολίτες και με δημοκρατικές μεθόδους. «Η ενίσχυση της ειρήνης και της σταθερότητας στην περιοχή είναι αδύνατη χωρίς ένα ανεξάρτητο και κυρίαρχο κράτος», είπε.

16.6.2016: Ο Στρατός των Σκοπίων θα προσλάβει ιμάμηδες και χριστιανούς ιερείς, οι οποίοι θα κηρύττουν τα της θρησκείας τους στρατιώτες που το επιθυμούν. Τονίστηκε ιδιαιτέρως, ότι οι προσλήψεις, ιδιαίτερα με των ιμάμηδων, θα γίνουν με συνεργασία των υπηρεσιών κατασκοπείας, για να αποφευχθούν περιπτώσεις ιμάμηδων που έχουν ριζοσπαστικές ιδέες για το Ισλάμ.

17.6.2016: Ο Γερμανός Γιόχανες Χάιντλ, με ειδική αποστολή την εξεύρεση λύσης στην πολιτική κρίση των Σκοπίων, επισκέφθηκε το ελληνικό ΥΠΕΞ. Πληροφορίες φέρουν να γίνεται συζήτηση στα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης (ΜΟΕ), και σε συγκεκριμένα έργα, όπως η σύνδεση του σκοπιανού με το ελληνικό δίκτυο φυσικού αερίου και η επαναλειτουργία της σιδηροδρομικής γραμμής μεταξύ Μοναστηρίου και Φλώρινας. Άξιον απορίας είναι, ποια σχέση μπορεί αυτά με την πολιτική κρίση των Σκοπίων.

17.6.2016: Ο σκοπιανός Τύπος κάνει αναφορά στη διαφωνία που προέκυψε μεταξύ κυβέρνησης και αξιωματικής αντιπολίτευσης στην Ελλάδα, σχετικά με την πρόθεση της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ να αποσύρει τον όρο Μακεδονικό από το επίσημο πρακτορείο ειδήσεων της Ελλάδας και να μείνει μόνον το "ΑΠΕ" αντί "ΑΠΕ-ΜΠΕ" (Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων- Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων), όπου υπήρχε και ο Ήλιος της Βεργίνας.