Skip to main content

Το τέχνασμα της κυβέρνησης για την πληρωμή του ΔΝΤ

Με ποιον τρόπο η ελληνική κυβέρνηση εξασφάλισε τα χρήματα για την πληρωμή της δόσης του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου και η συμβολή της ΤτΕ.

Εντολή να πληρωθεί σήμερα η δόση των 750 εκατ. ευρώ στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο δόθηκε από το υπουργείο Οικονομικών, με την κυβέρνηση να βρίσκει τα χρήματα με ένα «τέχνασμα» και με εμπνευστή τον Γιάννη Στουρνάρα.

Συγκεκριμένα, η κυβέρνηση εξασφάλιστα τα 700 εκατ. ευρώ, χωρίς να αγγίξει τα ταμειακά διαθέσιμα, τα οποία θα κατευθυνθούν για την πληρωμή μισθών και συντάξεων.

Τα χρήματα αυτά υπήρχαν ήδη σαν εγγύηση στον λογαριασμό που τηρείται στην ΤτΕ με τελικό δικαιούχο το ΔΝΤ που εισπράττει από εκεί τις δόσεις του. Το ποσό είχε μπει εκεί από την προηγούμενη κυβέρνηση και πρέπει κάποια στιγμή και πάλι να αναπληρωθούν. Το Ταμείο δέχθηκε να γίνει συμψηφισμός της χρωστούμενης δόσης με τη συνδρομή της Ελλάδας που καταβάλλει ετησίως προς το Ταμείο. Σημειώνεται ότι η πληρωμή της συνδρομής προς το ΔΝΤ δεν έχει ημερομηνία καταβολής.

Οι κυβερνητικές πηγές ανέφεραν ότι με αυτόν τον τρόπο ο πρωθυπουργός τήρησε τον λόγο του πως δεν θα δώσει ούτε ευρώ από τα διαθέσιμα των ταμείων για να πληρώσει τις δόσεις.