Skip to main content

Προαπαιτούμενα και δόση στο EWG

Το ελληνικό ζήτημα αναμένεται να κυριαρχήσει στη συνεδρίαση της Ομάδας Εργασίας της Ευρωζώνης, ενώ εντείνονται οι διεργασίες ενόψει του Eurogroup

Στη συνεδρίαση του ΕWG που θα ξεκινήσει το απόγευμα, οι τεχνοκράτες των κρατών-μελών θα εξετάσουν καταρχήν την πορεία υλοποίησης από ελληνικής πλευράς των προαπαιτούμενων στο πλαίσιο της δεύτερης αξιολόγησης. Η κυβέρνηση είχε δεσμευθεί στην προηγούμενη συνεδρίαση του Εurogroup ότι θα έχουν υλοποιηθεί όλα τα προαπαιτούμενα μέχρι τις 15 Ιουνίου. Σήμερα, θα συζητηθεί επίσης το ύψος της δόσης που θα πάρει η Ελλάδα, η οποία θα είναι μεγαλύτερη από 7 δισ. ευρώ και θα περιλαμβάνει και εξόφληση ληξιπρόθεσμων οφειλών του δημοσίου.

Σε ό,τι αφορά το θέμα της ελάφρυνσης του χρέους, θα γίνει μια επικαιροποίηση της συζήτησης του Εurogroup του Μαίου, ωστόσο σε τεχνοκρατικό επίπεδο η συζήτηση έχει εξαντληθεί και πλέον τη συνέχεια έχουν αναλάβει οι πολικοί.

Για μια ακόμα φορά συγκρατημένη αισιοδοξία

Στη βελγική πρωτεύουσα επικρατεί συγκρατημένη αισιοδοξία ενόψει της 15ης Ιουνίου προς την κατεύθυνση μιας συμφωνίας, η οποία θα περιλαμβάνει την ολοκλήρωση της αξιολόγησης, την εκταμίευση της δόσης και θα διασφαλίζει τη συμμετοχή του ΔΝΤ στο πρόγραμμα, αλλά όχι με χρηματοδότηση πριν εξειδικευθούν τα μεσοπρόθεσμα μέτρα για το χρέος. Προς αυτήν την κατεύθυνση κινείται ο Πρόεδρος του Εurogrpoup Γερούν Ντάισελμπλουμ, ο οποίος χθες συναντήθηκε στο Παρίσι με το Γάλλο Υπουργό Οικονομικών Μπρούνο Λεμέρ με τον οποίο συζήτησε το ελληνικό ζήτημα.

Όσον αφορά το ζήτημα ένταξης της Ελλάδας στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης, στις Βρυξέλλες παραπέμπουν στην ΕΚΤ, που είναι η αρμόδια να λάβει αυτή την απόφαση. Πάντως, χωρίς ελάφρυνση του χρέους κάτι τέτοιο θα είναι δύσκολο, εκτός κι αν η απόφαση του Εurogroup της 15ης Ιουνίου θεωρηθεί από την ΕΚΤ ικανοποιητική.

Nίκος Μπέλλος, Βρυξέλλες

Πηγή: Deutsche Welle