Skip to main content

Το προσφυγικό ζήτημα στη συνάντηση Μουζάλα - Ντε Μεζιέρ

Οι δύο υπουργοί στάθηκαν στην ανάγκη υποστήριξης της συμφωνίας Ε.Ε. - Τουρκίας και προώθησης της μετεγκατάστασης και της επανεγκατάστασης προσφύγων.

Η ευρωπαϊκή προσφυγική πολιτική και η εφαρμογή της συμφωνίας Ευρωπαϊκής Ένωσης - Τουρκίας βρέθηκαν στο επίκεντρο της συνάντησης που είχαν την Τρίτη ο Γερμανός υπουργός Εσωτερικών Τόμας Ντε Μεζιέρ και ο αναπληρωτής υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής Γιάννης Μουζάλας στο Βερολίνο.

Σύμφωνα με κοινή ανακοίνωση του ελληνικού και του γερμανικού υπουργείου Εσωτερικών, η γερμανική πλευρά αναγνώρισε τις προσπάθειες της Ελλάδας για την αντιμετώπιση της προσφυγικής κρίσης.

Οι δύο υπουργοί στάθηκαν στην ανάγκη υποστήριξης της συμφωνίας Ε.Ε. - Τουρκίας και προώθησης της μετεγκατάστασης και της επανεγκατάστασης προσφύγων, στη βάση των αποφάσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης

Ο κ. Μουζάλας παρουσίασε την κατάσταση των προσφύγων στην Ελλάδα, ενώ επεσήμανε ότι ο αριθμός των αιτημάτων πολιτικού ασύλου έχει αυξηθεί σημαντικά και ότι ο αριθμός προσφύγων αυξάνεται. Είπε επίσης ότι οι Επιτροπές Προσφυγών, υπό τη νέα σύνθεση τους, θα αναλάβουν το έργο τους από την ερχόμενη εβδομάδα. Με τον τρόπο αυτό, συνέχισε ο κ. Μουζάλας, θα αυξηθεί ο αριθμός των τελεσίδικων αποφάσεων.

Ο  Έλληνας υπουργός εξέφρασε τις ευχαριστίες του προς τη γερμανική κυβέρνηση για την βοήθεια προς την Ελλάδα στο προσφυγικό.

Από την πλευρά του, ο Γερμανός Ομοσπονδιακός υπουργός αποσαφήνισε ότι η Τουρκία είναι ασφαλής τρίτη χώρα και ότι, ως εκ τούτου, οι επιστροφές είναι εφικτές. Υποσχέθηκε συγχρόνως να συμβάλλει ο ίδιος, ούτως ώστε να ενισχυθεί η βοήθεια της Ε.Ε. προς την Ελλάδα.

Ο κ. Ντε Μεζιέρ κάλεσε επίσης όλα τα κράτη - μέλη της Ε.Ε. να ολοκληρώσουν χωρίς χρονοτριβή τις διαβουλεύσεις για τη μεταρρύθμιση του Συστήματος του Δουβλίνου, με στόχο τον δίκαιο καταμερισμό των βαρών. «Αν και προς το παρόν οι αριθμοί των προσφύγων είναι χαμηλοί, δεν πρέπει να μειώσουμε τις προσπάθειες μας για την μεταρρύθμιση του Συστήματος του Δουβλίνου και την επίτευξη ενός δίκαιου καταμερισμού των βαρών στην Ευρώπη. Οφείλουμε να αξιοποιήσουμε την επί του παρόντος μειωμένη προσφυγική πίεση, προκειμένου να επιτευχθούν συμφωνίες με μελλοντική προοπτική», τόνισε ο Γερμανός υπουργός Εσσωτερικών.