Skip to main content

Οι παγίδες στο deal Ελλάδας - Θεσμών για αξιολόγηση και προσφυγικό

Επικρατεί ένας περίεργος εφησυχασμός, ο οποίος αν συνεχιστεί για πολύ ακόμα, τελικά, μόνο κακό θα κάνει στα ελληνικά συμφέροντα.

Μέρκελ και Ολάντ στην τελευταία συνάντηση τους στο Παρίσι αποφάσισαν για το τι μέλλει γενέσθαι στην Ελλάδα, αναφορικά με το μεταναστευτικό. Απλώς, αυτές οι αποφάσεις τους επικυρώθηκαν στη Συνόδο Κορυφής της Δευτέρας, για το μεταναστευτικό. Η Αθήνα, όπως πληροφορούμαστε τώρα, είχε συμφωνήσει στην μετατροπή της Ειδομένης και άλλων περιοχών, εντός των ελληνικών συνόρων, σε hot spots, για όσο διάστημα χρειαστεί (τρία χρόνια). Σε αντάλλαγμα είχε εξασφαλίσει τη χαλάρωση της πρώτης αξιολόγησης για το τρίτο μνημόνιο.

Πρόκειται για μια συμφωνία, που έχει ένα προφανές όφελος, αλλά πολλές κρυφές παγίδες, όπως:

1. Η αξιολόγηση, κάποια στιγμή, εκεί γύρω στο Νοέμβριο, θα «αγριέψει» και πάλι, ωστόσο, τα hot spots θα παραμείνουν με «ανοικτή ημερομηνία».

2. Το ΔΝΤ δεν έχει ακόμα πεισθεί για την «υποχρέωση» των δανειστών να χαλαρώσουν και επιμένει στη σκληρή γραμμή, έως το παρά 5'. Η Κριστίν Λαγκάρντ, ωστόσο, δείχνει κάπως πιο ...ήρεμη.

3. Η οικονομική βοήθεια, που θα χρειαστεί η Ελλάδα, για να αντεπεξέλθει στις υποχρεώσεις της, έναντι των μεταναστών και των προσφύγων, θα είναι πολύ μεγαλύτερη των 300 εκατ ευρώ, της πρώτης δόσης, που θα της εγκριθούν άμεσα. Και όσο περισσότερα είναι τα χρήματα, τόσο μεγαλύτερο πρόβλημα αποκαλύπτουν

Το πρόβλημα είναι πως στην Αθήνα, μετά την τελευταία Σύνοδο, επικρατεί ένας περίεργος εφησυχασμός, ο οποίος αν συνεχιστεί για πολύ ακόμα, τελικά, μόνο κακό θα κάνει στα ελληνικά συμφέροντα.