Skip to main content

Titan: Εντείνονται οι έρευνες για το υποβρύχιο - Στις 14:08 εξαντλείται το οξυγόνο

Μάχη με τον χρόνο συνεχίζουν να δίνουν οι ομάδες διάσωσης των ΗΠΑ, Καναδά και Γαλλίας προκειμένου να εντοπίσουν το υποβρύχιο Titan το οποίο εξαφανίστηκε την Κυριακή

Στην τέταρτη μέρα της βρίσκεται η γιγαντιαία επιχείρηση έρευνας για τον εντοπισμό του εξαφανισμένου από το πρωί της Κυριακής υποβρυχίου Titan που μετέφερε πέντε άτομα στο ναυάγιο του Τιτανικού, σε μια πραγματική μάχη με τον χρόνο, καθώς πλησιάζει η ώρα εξάντλησης του διαθέσιμου οξυγόνου, που τοποθετείται περίπου στις 13:00 – 14:00 ώρα Ελλάδος.

Όπως γνωστοποίησε ο επικεφαλής της αμερικανικής Ακτοφυλακής, Τζέιμι Φρέντερικ, μετά την αρχική ανίχνευση υποθαλάσσιων θορύβων την Τρίτη από τα σόναρ που ανέπτυξε στην περιοχή εξαφάνισης του σκάφους καναδικό ερευνητικό αεροσκάφος, ακούστηκαν περαιτέρω «ήχοι» την Τετάρτη κι από άλλα καναδικά αεροπλάνα που πετούσαν πάνω από την περιοχή. Συγκεκριμένα, η αμερικανική ακτοφυλακή προβλέπει ότι η παροχή οξυγόνου μέσα στο υποβρύχιο θα εξαντληθεί στις 7:08 π.μ. ET Πέμπτης (14:08 ώρα Ελλάδας), δήλωσε εκπρόσωπος της χθες το απόγευμα.

Οι ήχοι αυτοί οδήγησαν στην μετατόπιση του πεδίου των ερευνών από τις αρχές, αλλά και την αναπτέρωση των ελπίδων πως το πενταμελές πλήρωμα του υποβρυχίου είναι ζωντανό και ενδεχομένως προσπαθεί να επικοινωνήσει με τους επίδοξους σωτήρες του.

«Πρόκειται 100% για αποστολή έρευνας και διάσωσης. Όταν βρίσκεσαι εν τω μέσω μιας τέτοιας αποστολής, εξακολουθείς να έχεις ελπίδα» διεμήνυσε ο Φρέντερικ.

Εντατικοποίηση ερευνών

Καθώς η επιχείρηση μπαίνει σε κρίσιμη φάση, τα μέσα και η έρευνα των εμπλεκόμενων αρχών εντατικοποιείται.

Ειδικός εξοπλισμός από Ηνωμένες Πολιτείες, Καναδά, Γαλλία, Ηνωμένο Βασίλειο αποστέλλεται στην περιοχή εξαφάνισης του βαθυσκάφους, περί τα 640 χιλιόμετρα νοτίως του Σεν Τζον της Νέας Γης, συνδράμοντας την ήδη μεγάλη διεθνή επιχείρηση ομάδων διάσωσης που εδώ και σχεδόν τέσσερις ημέρες σαρώνουν μια τεράστια έκταση στο βόρειο Ατλαντικό.

Δέκα πλοία, αεροσκάφη και πολλά άλλα τηλεχειριζόμενα σκάφη συμμετέχουν στην αποστολή.

Το μικρό βαθυσκάφος της ιδιωτικής εταιρείας OceanGate διέθετε αποθέματα οξυγόνου που θα μπορούσαν να συντηρήσουν στη ζωή τους πέντε επιβαίνοντες του «Titan» το πολύ για 96 ώρες.

Βάσει των εκτιμήσεων της αμερικανικής Ακτοφυλακής, αυτό σημαίνει ότι τα χρονικά περιθώρια για ανεύρεση και διάσωση επιζώντων εξαντλούνται.

Η περιοχή του ναυαγίου, όπου χάθηκαν τα ίχνη του «Titan», απέχει περίπου 900 ναυτικά μίλια από το Κέιπ Κοντ της Μασαχουσέτης (ΗΠΑ) και 400 μίλια από το Σεντ Τζον της Νέας Γης (Καναδάς).

Αναζητείται η πηγή των ήχων

Παρότι η έρευνα εστιάζει στην περιοχή όπου καταγράφηκαν οι υποθαλάσσιοι ήχοι, η προέλευσή τους παραμένει μυστήριο – με κάποιους να εγείρουν σοβαρές αμφιβολίες πως προέρχονται από το χαμένο υποβρύχιο σκάφος.

Όπως σημειώνει ο Καρλ Χάρτσφιλντ του Ωκεαογραφικού Ινστιτούτου Woods Hole, «είναι εξαιρετικά δύσκολο να διακρίνουμε ποια είναι η προέλευση των ήχων που καταγράφηκαν από το καναδικό αεροσκάφος».

«Υπήρξαν διάφορες αναφορές ήχων και καθένας από αυτούς τους ήχους αναλύεται, παρακολουθείται, τοποθετείται σε ένα πιο συγκεκριμένο πλαίσιο επανάληψης και μοτίβου» εξηγεί ο ίδιος.

Όπως περιγράφει, «παρότι οι ήχοι αυτοί χαρακτηρίζονται σαν χτυπήματα, οι ειδικοί ακουστικής ανάλυσης πρέπει να συνθέσουν ολόκληρη την εικόνα, αποκλείοντας άλλες πιθανές ανθρωπογενείς πηγές».

«Αν οι ήχοι αυτοί επαναλαμβάνονταν ανά τριάντα λεπτά, είναι απίθανο να πρόκειται για κάτι άλλο πέραν του ανθρωπογενούς» λέει από την πλευρά του ο Φρανκ Όουεν, από το Submarine Institute της Αυστραλίας που θεωρεί πως οι ήχοι προέρχονται μέσα από το αγνοούμενο σκάφος.

Μάλιστα, ο ίδιος υποστηρίζει πως οι γδούποι αυτοί «παραπέμπουν σε συμβουλές» που έχει διατυπώσει στο παρελθόν ο 77χρονος Πολ Ανρί Ναρζολέ, πρώην δύτης του γαλλικού πολεμικού ναυτικού και διάσημος εξερευνητής.

«Γνώριζε το πρωτόκολλο για το πώς να ειδοποιήσει τις δυνάμεις έρευνας… Κάθε μισή και μία ώρα, χτυπάς ξέφρενα για τρία λεπτά» ανέφερε ο ίδιος.

Σενάρια εντοπισμού

Καθώς ο χρόνος για την επάρκεια οξυγόνου στην καμπίνα του υποβρυχίου εξαντλείται, το ενδιαφέρον των αρχών μετατοπίζεται και στην επιχείρηση ανάσυρσης του σκάφους στην περίπτωση εντοπισμού του την ύστατη ώρα.

Αν το Titan εντοπιστεί στο βυθό του ωκεανού, σε βάθη δηλαδή που δεν μπορούν να επιχειρήσουν δύτες, παρά μόνο τηλεχειριζόμενα οχήματα, η επιχείρηση διάσωσης καθίσταται εξαιρετικά δύσκολη έως ανέφικτη.

Δεδομένου ότι το ναυάγιο του «Τιτανικού» βρίσκεται σε βάθος 3.810 μέτρων, όπου η υδροστατική πίεση είναι συντριπτική και το σκοτάδι απόλυτο, ειδικοί που μίλησαν σε διεθνή Μέσα εκτιμούσαν ότι είναι σχεδόν αδύνατον να οργανωθεί επιχείρηση διάσωσης με χρήση υποβρυχίων. Το μόνο που θα μπορούσε να γίνει είναι να επιχειρηθεί ο απεγκλωβισμός του σκάφους με τη βοήθεια ειδικά κατασκευασμένων ρομπότ.

Το κρατικό ωκεανογραφικό ινστιτούτο της Γαλλίας Ifremer έστειλε χθες στην περιοχή το ρομπότ Victor 6000, το οποίο μπορεί να φθάσει σε μεγαλύτερα βάθη από κάθε άλλη παρόμοια διάταξη και διαθέτει βραχίονες που θα μπορούσαν να απελευθερώσουν το «Titan» εάν έχει εγκλωβιστεί είτε στο ναυάγιο του «Τιτανικού» είτε στον βυθό του ωκεανού.

Πηγή: Guardian/New York Times/BBC