Skip to main content

Έρευνα από ΗΠΑ και Καναδά για τα αίτια της ενδόρρηξης του Titan

Προτεραιότητα η ανάκτηση των συντριμμιών από τον πυθμένα της θάλασσας

Έρευνες ξεκίνησαν ΗΠΑ και Καναδάς προκειμένου να διαπιστωθούν τα αίτια που οδήγησαν στην ενδόρρηξη του Titan και είχε ως αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους οι πέντε επιβάτες, την ώρα που το βαθυσκάφος κατευθύνονταν προς το ναυάγιο του Τιτανικού.

Το λιμενικό των ΗΠΑ ανακοίνωσε χθες Κυριακή ότι συμμετέχει και εκείνο στις έρευνες, αφού συγκάλεσε το Ερευνητικό Συμβούλιο Πεζοναυτών για να διερευνήσει την έκρηξη στο βαθυσκάφος. Πρόκειται για το «υψηλότερο επίπεδο έρευνας που διεξάγει η ακτοφυλακή», δήλωσε ο επικεφαλής ερευνητής της ακτοφυλακής των ΗΠΑ, Τζέισον Νιούμπαουερ.

Την ίδια ώρα, σύμφωνα με το CNN, ένα ρομπότ χτενίζει τον πυθμένα της θάλασσας για να εντοπίσει όλα τα συντρίμμια από τη μοιραία κατάρρευση του υποβρυχίου.

Το συμβούλιο θα εργαστεί για να προσδιορίσει την αιτία της καταστροφικής έκρηξης και των θανάτων, καθώς και να κάνει συστάσεις «για την επιδίωξη αστικών ή ποινικών κυρώσεων όπως είναι απαραίτητο», είπε ο Τζέισον Νιούμπαουερ.

Προς το παρόν, οι ερευνητές δίνουν προτεραιότητα στην ανάκτηση των συντριμμιών από τον πυθμένα της θάλασσας. Στρατιωτικοί εμπειρογνώμονες βρήκαν συντρίμμια από το άτυχο υποβρύχιο περίπου 1.600 πόδια από την πλώρη του Τιτανικού την Πέμπτη, δήλωσε προηγουμένως η Αμερικανική Ακτοφυλακή.

«Ο πρωταρχικός μου στόχος είναι να αποτρέψω ένα παρόμοιο περιστατικό κάνοντας τις απαραίτητες συστάσεις για την ενίσχυση της ασφάλειας του θαλάσσιου τομέα παγκοσμίως», δήλωσε ο Neubauer την Κυριακή.

Η επιχείρηση διάσωσης έρχεται καθώς παραμένουν ερωτήματα σχετικά με το σχέδιο του υποβρυχίου , τα υλικά που χρησιμοποιήθηκαν στην κατασκευή του, τι προκάλεσε την έκρηξή του και πότε ακριβώς συνέβη η έκρηξη.

Μετά την έρευνά του το λιμενικό των ΗΠΑ ενδέχεται, «να κριθεί απαραίτητο», να συστήσει να ασκηθούν ποινικές διώξεις.

Το Titan, ένα βαθυσκάφους περίπου 6,5 μέτρων, καταδύθηκε στις 18 Ιουνίου με προορισμό το ναυάγιο του Τιτανικού στον βόρειο Ατλαντικό, και θα έπρεπε να αναδυθεί επτά ώρες αργότερα. Όμως έχασε την επαφή με το πλοίο Polar Prince λιγότερες από δύο ώρες μετά την αναχώρησή του.