Skip to main content

Την επόμενη Τρίτη η εκλογή του νέου επικεφαλής της ΝΕ ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ Α' Θεσσαλονίκης

Τι ειπώθηκε στη χτεσινή συνεδρίαση του κομματικού οργάνου της Θεσσαλονίκης υπό τον Βασιλειάδη - Η παραίτηση και παραμονή του Μίλτου Οικονόμου και η αντικατάσταση των 12 που αποχώρησαν

Με μια παραίτηση, αλλά και με συγκράτηση δυνάμεων, εξελίχθηκε η χτεσινή συνεδρίαση του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ Θεσσαλονίκης, παρουσία του αναπληρωτή γραμματέα του κόμματος, Γιώργου Βασιλειάδη, στα κεντρικά γραφεία επί της οδού Εγνατία.

Η παραίτηση ήταν αναμενόμενη. Ο Μίλτος Οικονόμου παραιτήθηκε από αναπληρωτής συντονιστής της Νομαρχιακής Επιτροπής Α' Θεσσαλονίκης, η οποία πλέον είναι ακέφαλη, αφού είχε προηγηθεί η παραίτηση (και από τη Νομαρχιακή και από το κόμμα) του συντονιστή, Κώστα Αμπατζά.

Σύμφωνα με πληροφορίες, έγινε καταμέτρηση των δυνάμεων της Νομαρχιακής, καθώς από τα 41 μέλη έχουν παραιτηθεί πλέον τα 12, τα οποία όμως έχουν αναπληρωθεί σχεδόν στο σύνολό τους. Έτσι, την επόμενη Τρίτη, στη συνεδρίαση του οργάνου θα εκλεγεί ο νέος συντονιστής και ο αναπληρωτής του. Εφόσον δε, υπάρξει ομοφωνία, θα γίνει ορισμός. Εφόσον ο συντονιστής είναι γυναίκα, τότε ο αναπληρωτής θα είναι άνδρας και το ανάποδο υποχρεωτικά.

Το ίδιο αναμένεται να ισχύσει και για τη Νομαρχιακή Επιτροπή Β' Θεσσαλονίκης, όπου μετά την παραίτηση του συντονιστή, Χρήστου Μαϊκίδη, τον αντικαθιστά ο αναπληρωτής του, Γρηγόρης Εδιρνέλης. Οπότε τα τοπικά κομματικά όργανα δεν θα μείνουν για πολύ ακόμα ακέφαλα. Εξάλλου, επείγει το τελικό σχήμα τους, διότι όλοι έχουν μπροστά τους το στοίχημα του Συνεδρίου στα τέλη Φεβρουαρίου και ο χρόνος πολύ απλά δεν φτάνει...

Βασιλειάδης

Ο κ. Βασιλειάδης ανέλαβε το δύσκολο καθήκον να μιλήσει στα στελέχη της Νομαρχιακής Α' Θεσσαλονίκης του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ, σε ένα δυσάρεστο κλίμα, όπως αυτό έχει διαμορφωθεί μετά τις αποχωρήσεις στελεχών και εν όψει των ανακοινώσεων του νέου κόμματος από όσους έφυγαν, την ερχόμενη Δευτέρα.

Σύμφωνα με πληροφορίες της Voria.gr, ο κ. Βασιλειάδης ήταν ενωτικός στην τοποθέτησή του, εξειδίκευσε την πολιτική απόφαση του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ, μίλησε για το επικείμενο Συνέδριο, τη σημασία και την οργάνωσή του, όπως και το σημαίνοντα ρόλο των κομματικών οργανώσεων και αναφέρθηκε εκτενώς στις χρονικές (κυρίως) δυσκολίες, διότι πρέπει να γίνει όπως είπε σημαντική προετοιμασία σε τοπικό επίπεδο, να οργανωθούν οι αναπτυξιακές συνδιασκέψεις, να ενημερωθούν και να ζυμωθούν οι οργανώσεις και να γίνει βέβαια και η εκλογή των μελών του Συνεδρίου, που είναι το ανώτατο κομματικό όργανο.

Τα προβλήματα στο κόμμα και ειδικότερα στη λειτουργία των Νομαρχιακών Επιτροπών συζητήθηκαν στη χτεσινή σύσκεψη και δεν είναι μικρά. Κυρίως τα λειτουργικά. Στελέχη της Νομαρχιακής, επισήμαναν στη Voria.gr ότι η σημερινή κατάσταση δεν θυμίζει όσα βίωσε το κόμμα στη Θεσσαλονίκη με την αποχώρηση της ομάδας Κορωνάκη το 2015, που είχε ελάχιστα στελέχη (και τον επικεφαλής της τότε Νομαρχιακής, Νίκο Σαμανίδη). "Τότε έμεινε πολύς κόσμος. Τώρα έχουμε μεγάλη φυγή", τόνισε στέλεχος της Νομαρχιακής, σημειώνοντας πως προκύπτουν σημαντικές λειτουργικές δυσκολίες, παρά το γεγονός ότι οι αποχωρήσαντες ήδη αντικαταστάθηκαν.

Οικονόμου

Η παραίτηση του κ. Μίλτου Οικονόμου από τη θέση του αναπληρωτή συντονιστή, αλλά η παραμονή του στο κόμμα, σχολιάστηκε ποικιλοτρόπως, καθώς ο κ. Οικονόμου είναι από τα πιο γνωστά στελέχη της "Ομπρέλας" στη Θεσσαλονίκη, αλλά επέλεξε να παραμείνει στον ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ, έστω και χωρίς κομματική ιδιότητα αυξημένης ευθύνης.

Στη σύντομη τοποθέτησή του ο κ. Οικονόμου τόνισε μεταξύ άλλων ότι ο ίδιος ούτε άλλαξε, ούτε μετακινήθηκε από τις αρχές του κόμματος, πλην όμως αυτό μεταλλάσσεται και μεταλλάσσεται με στρεβλό τρόπο. "Βίαια", όπως είπε χαρακτηριστικά, "χωρίς μάλιστα απόφαση Συνεδρίου". Παρά το γεγονός ότι όποια αλλαγή, όποια ουσιαστική μετακίνηση, μπορεί να προκύψει αποκλειστικά και μόνο μέσα από το Συνέδριο.

Θέση, με την οποία πληροφορούμαστε, συμφώνησε και ο κ. Βασιλειάδης.

Ο κ. Οικονόμου ζήτησε επίσης το Συνέδριο να είναι ουσίας κι όχι μια φιέστα, ώστε τα στελέχη και τα μέλη του κόμματος να ζυμωθούν γόνιμα, με προτάσεις, διαφωνίες, πολιτικό διάλογο σε βάθος, προκειμένου να βρουν κοινό βηματισμό.