Skip to main content

Τι είναι η «εσωτερική κατάρρευση» που διέλυσε το υποβρύχιο «Titan»

Η αμερικανική ακτοφυλακή δήλωσε ότι τα συντρίμμια που βρέθηκαν στον βυθό της θάλασσας υποδηλώνουν «καταστροφική απώλεια του θαλάμου πίεσης»

Το υποβρύχιο Τιτάνας, που κατευθυνόταν προς το ναυάγιο του Τιτανικού, εξαφανίστηκε την Κυριακή με πέντε επιβαίνοντες μετά από μια «εσωτερική κατάρρευση», δήλωσε την Πέμπτη ο υποναύαρχος Τζον Μάουγκερ της ακτοφυλακής των ΗΠΑ.

Ο κώνος της ουράς και άλλα υπολείμματα από το εξαφανισμένο υποβρύχιο βρέθηκαν από ένα τηλεχειριζόμενο όχημα 1.600 μέτρα από την πλώρη του Τιτανικού, που είναι σχεδόν σε 4.000 μέτρα βάθος στον Βόρειο Ατλαντικό Ωκεανό, σύμφωνα με το News.ro.

Η αμερικανική ακτοφυλακή δήλωσε ότι τα συντρίμμια που βρέθηκαν στον βυθό της θάλασσας υποδηλώνουν «καταστροφική απώλεια του θαλάμου πίεσης».

Τι είναι εσωτερική κατάρρευση (implosion);

Το αντίθετο από μια έκρηξη (explosion), δηλαδή μια έκρηξη όταν ένα αντικείμενο ξαφνικά και βίαια καταρρέει μέσα του. Σε αυτά τα βάθη, το υποβρύχιο βρίσκεται υπό τεράστια πίεση και ακόμη και το μικρότερο δομικό ελάττωμα θα μπορούσε να είναι καταστροφικό, λένε ειδικοί που επικαλείται το CNN.

“Έτσι, σε αυτό το βάθος, η πίεση είναι πιθανώς πάνω από 2 τόνους ανά τετραγωνικό εκατοστό, πάνω από 350 φορές την πίεση στη Γη. Κάθε μικρή ρωγμή θα μπορούσε να προκαλέσει άμεση έκρηξη, η οποία θα κατέστρεφε το σκάφος“, είπε ο Tom Maddox, εκτελεστικός διευθυντής του Υποβρύχιοι Εγκληματολόγοι, οι οποίοι συμμετείχαν σε μια αποστολή στον Τιτανικό το 2005.

Η επιφανειακή πίεση μετριέται ως 1 ατμόσφαιρα, που είναι περίπου 7 κιλά ανά τετραγωνικό εκατοστό. Καθώς πηγαίνετε πιο βαθιά κάτω από το νερό, αυτή η πίεση αυξάνεται προοδευτικά. Στο βάθος στο οποίο βρίσκεται το ναυάγιο του Τιτανικού, η πίεση είναι σχεδόν 2,7 τόνοι ανά τετραγωνικό εκατοστό.

Πολλοί αναρωτιούνται αν το πλήρωμα γνώριζε τι συνέβαινε. Με τόσο υψηλή πίεση στο υποβρύχιο, η έκρηξη θα είχε συμβεί σε ένα κλάσμα του χιλιοστού του δευτερολέπτου. Μια καταστροφική έκρηξη συμβαίνει με ταχύτητα άνω των 2.400 χιλιομέτρων την ώρα, δήλωσε στο CNN η Άιλεν Μάρτι, πρώην αξιωματικός του ναυτικού και καθηγήτρια στο Διεθνές Πανεπιστήμιο της Φλόριντα.

Λέει ότι ολόκληρη η δομή κατέρρευσε προτού τα άτομα που ήταν μέσα συνειδητοποιήσουν ότι υπήρχε πρόβλημα. “Πέθαναν με τρόπο που δεν κατάλαβαν καν ότι επρόκειτο να πεθάνουν. Τέλος, ανάμεσα στους πολλούς τρόπους με τους οποίους μπορούμε να πεθάνουμε, αυτό είναι ανώδυνο”, διαβεβαιώνει ο ειδικός.

Ερωτηθείς για τις πιθανότητες εντοπισμού των μελών του πληρώματος του Τιτάνα, ο Μάουγκερ, της ακτοφυλακής των ΗΠΑ, είπε ότι δεν έχει «απάντηση αυτή τη στιγμή», αλλά ότι η έρευνα θα συνεχιστεί. «Είναι ένα απίστευτα αδυσώπητο περιβάλλον εκεί κάτω στον πυθμένα της θάλασσας».

Πηγή: digi24.ro