Skip to main content

Θεσσαλονίκη:Aισιόδοξος ο υπ. Οικονομίας, απαισιόδοξοι οι επαγγελματίες

Προβλέπει ότι η αποκρατικοποίηση του ΟΛΘ θα δώσει νέες αναπτυξιακές προοπτικές στη Θεσσαλονίκη και την Κεντρική Μακεδονία.

Ο υπουργός Οικονομίας κ. Δημήτρης Παπαδημητρίου, βλέπει έξοδο από την ύφεση εκεί που ο επιχειρηματικός κόσμος βλέπει επιδείνωση της οικονομίας, με το 2017 να ανοίγει με «17 νέες πληγές» για τους επαγγελματίες, όπως πολύ χαρακτηριστικά είπε ο πρόεδρος του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης κ. Μιχάλης Ζορπίδης, προσφωνώντας τον Υπουργό που ήταν και ο επίσημος προσκεκλημένος στο ετήσιο δείπνο του ΕΕΘ με την ευκαιρία του Νέου Έτους.

Ο κ. Παπαδημητρίου, έκανε μία μακροσκελή αναφορά στα «10 σημεία» που αποδεικνύουν κατ΄ αυτόν, με στοιχεία που παρέθεσε, ότι η «έξοδος από την ύφεση δεν είναι πρόβλεψη, αλλά γεγονός που διαψεύδει όσους καταστροφολογούν».

Η ελληνική οικονομία εξέρχεται από την κρίση και στο νέο περιβάλλον που διαμορφώνεται η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, με την προνομιακή γεωγραφική της θέση, έχει μεγάλες προοπτικές ανάπτυξης, όπως τόνισε ο Θεσσαλονικιός υπουργός Οικονομίας.

Σε αυτό το νέο περιβάλλον, κρίσιμο ρόλο θα παίξει η αποκρατικοποίηση του ΟΛΘ που θα συμβάλλει να αναδειχθεί η Θεσσαλονίκη σε διαμετακομιστικό κόμβο, με την αξιοποίηση οριζόντιων τεχνολογιών μεταφορών, εφοδιαστικής αλυσίδας και πληροφορικής.

Ο κ. Παπαδημητρίου επιβεβαίωσε ότι τέλος Ιανουαρίου θα αναρτηθεί η σύμβαση Παραχώρησης του 67% της ΟΛΘ Α.Ε., ενώ τοποθέτησε την υποβολή των δεσμευτικών προσφορών από τους επενδυτές στο τέλος Φεβρουαρίου, παρότι ήδη έχουν διαρρεύσει πληροφορίες που θέλουν την ολοκλήρωση του διαγωνισμού να ¨πηγαίνει¨ τον Μάρτιο.

Δίνοντας έμφαση στα θέματα της πόλης που έχουν απασχολήσει επί μήνες φορείς και κοινή γνώμη, έκανε αναφορά και στην 1η προβλήτα του λιμανιού, μιλώντας για ¨απόδοση στο λαό¨ προσθέτοντας ότι ακόμη δεν έχει αποφασιστεί το καθεστώς που θα διέπει την απόδοση.

Να τονιστεί ότι ο κ. Παπαδημητρίου αναφέρθηκε στα γενικότερα θέματα της οικονομίας, με έμφαση στα στοιχεία που θεωρεί ότι επιβεβαιώνουν την μετάβαση, μετά από επτα χρόνια κρίσης, στη νέα εποχή της ανάπτυξης.

Επίσης, επέλεξε να αναφερθεί αναλυτικά στα εργαλεία, θεσμικά και χρηματοδοτικά που θα βοηθήσουν να υλοποιηθεί ο στόχος της ανάπτυξης με τον τουρισμό, τις μεταφορές, τον αγροτοδιατροφικό κλάδο και την ενέργεια να ανοίγουν δρόμο στην επόμενη ημέρα για την εθνική οικονομία.

Τέλος ο κ. Παπαδημητρίου προέβλεψε ότι οι ρυθμοί ανάκαμψης για το 2017 και το 2018 θα επιταχυνθούν σημαντικά και, οι δημοσιονομικοί στόχοι θα επιτευχθούνε χωρίς πρόσθετα μέτρα, με την ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης και την ένταξη των ελληνικών ομολόγων στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ.

Την αισιοδοξία του Υπουργού δεν συμμερίσθηκε ο πρόεδρος του ΕΕΘ κ. Ζορπίδης που είπε ότι το 2017- που ήρθε με αυξήσεις φόρων, με την αναδρομική φορολόγηση των αδιανέμητων κερδών, με κούρεμα επιδομάτων και εισοδημάτων και, βεβαίως, τον ΕΝΦΙΑ παρόντα- δημιουργεία ένα περιβάλλον που δεν θα μπορέσει να αντέξει ο επαγγελματίας.

Ο κ. Ζορπίδης άσκησε κριτική στο έκτακτο επίδομα που δόθηκε στους συνταξιούχους, γιατί δεν προήλθε από υγιή ανάπτυξη αλλά από την υπερφορολόγηση της ιδιωτικής οικονομίας, για αύξηση του αριθμού των δημοσίων υπαλλήλων όταν ο ιδιωτικός τομέας αιμορραγεί, κομμάτια ενός παζλ που συνθέτει ένα «σκούρο σκηνικό».

Σύντομο χαιρετισμό απηύθυνε ο Δήμαρχος Θεσσαλονίκης κ. Γιαννης Μπουτάρης, ο οποίος μάλιστα κέρδισε το φλουρί της πρωτοχρονιάτικης πίτας επειδή , όπως είπε, «δεν πάγωσε». Το λόγο πήρε στη συνέχεια ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας κ. Τζιτζικώστας, που κι αυτός, δήλωσε μάλλον απαισιόδοξος για το 2017, ενώ τόνισε τη σημασία συνεργασίας κυβέρνησης και αυτοδιοίκησης με τα Επιμελητήρια.

Παρόντες στην εκδήλωση ήταν οι υπουργοί κ.κ. Αμανατίδης και Ζουράρις, ο βουλευτής της ΝΔ Κώστας Γκιουλέκας, της Ένωσης Κεντρώων Αριστείδης Φωκάς, δήμαρχοι του πολεοδομικού συγκροτήματος και εκπρόσωποι του επιχειρηματικού κόσμου.