Skip to main content

Θεσσαλονίκη: Ντεμπούτο των χειμερινών εκπτώσεων από Δευτέρα - Διευκρινίσεις από τον Εμπορικό Σύλλογο

Τι πρέπει να γνωρίζουν οι καταναλωτές για την περίοδο που ξεκινά την ερχόμενη εβδομάδα - Καμπάνες από 20.000 ευρώ και πάνω για ανακριβείς ή παραπλανητικές εκπτώσεις

Την εκκίνηση των χειμερινών εκπτώσεων τη Δευτέρα 8 Ιανουαρίου ανακοίνωσε ο Εμπορικός Σύλλογος Θεσσαλονίκης, οι οποίες θα διαρκέσουν έως τις 29 Φεβρουαρίου.

Όπως τονίζεται χαρακτηριστικά σύμφωνα με την παράγραφο 2α άρθρου 15 ν. 4177/2013, όπως τροποποιήθηκε από το ν. 5039/2023, σε κάθε ανακοίνωση περί μείωσης τιμής υποδεικνύεται η προγενέστερη τιμή που εφάρμοζε ο έμπορος για καθορισμένο χρονικό διάστημα πριν από την εφαρμογή της μείωσης της τιμής.

Ως προγενέστερη τιμή νοείται η χαμηλότερη τιμή που εφάρμοσε ο έμπορος κατά τη διάρκεια του χρονικού διαστήματος των 30 ημερών πριν από την εφαρμογή της μείωσης της τιμής. Όταν το προϊόν κυκλοφορεί στην αγορά για λιγότερο από 30 ημέρες, ως προγενέστερη τιμή νοείται η χαμηλότερη τιμή που εφάρμοσε ο έμπορος κατά τη διάρκεια του χρονικού διαστήματος που το προϊόν κυκλοφορεί στην αγορά. Όταν η τιμή μειώνεται προοδευτικά κατά τη διάρκεια των 30 ημερών, πριν από την εφαρμογή της μείωσης της τιμής, ως προγενέστερη τιμή νοείται η τιμή που ίσχυε πριν από την εφαρμογή της πρώτης από τις διαδοχικές μειώσεις τιμών.

Κατά τη διάρκεια των εκπτώσεων, πέρα από την υποχρεωτική αναγραφή της παλιάς και της νέας τιμής των αγαθών και υπηρεσιών που πωλούνται με έκπτωση, επιτρέπεται και η αναγραφή και εμπορική επικοινωνία ποσοστού έκπτωσης.

Καμπάνες από 20.000 ευρώ και πάνω

Πρέπει να επιδεικνύεται ιδιαίτερη προσοχή στην τήρηση των διατάξεων περί εκπτώσεων και μειωμένων τιμών, καθώς οι κυρώσεις είναι βαριές.

Αν οι εκπτώσεις, προσφορές ή οποιαδήποτε ανακοίνωση περί μείωσης της τιμής είναι ανακριβείς ή παραπλανητικές ως προς το ποσοστό της έκπτωσης ή ως προς τις τιμές ή ως προς την ποσότητα των προσφερόμενων με έκπτωση ή σε προσφορά προϊόντων ή ενέχουν οποιασδήποτε μορφής απόκρυψη ή παραπλάνηση, επιβάλλεται σε βάρος του εμπόρου πρόστιμο έως το 2% του ετήσιου κύκλου εργασιών και πάντως όχι μικρότερο από 20.000 ευρώ (άρθρο 4, ν. 4933/2022).

Τέλος, επιτρέπεται η λειτουργία των εμπορικών καταστημάτων τις Κυριακές 14 και 21 Ιανουαρίου 2024, (άρθρο 16 ν.4177/2013 & άρθρο 137 ν.5039/2023)

Το προτεινόμενο από τον Εμπορικό Σύλλογο Θεσσαλονίκης ωράριο λειτουργίας των καταστημάτων της πόλης για τις Κυριακές 14 και 21 Ιανουαρίου 2024 είναι από τις 11π.μ. έως τις 6μ.μ.