Skip to main content

Θεσσαλονίκη: Τρίωρη στάση εργασίας προκηρύσσει η ΕΝΙΘ τη μέρα έναρξης των απογευματινών χειρουργείων

«Ισοπεδώνουν ό,τι έχει απομείνει όρθιο από τη Δημόσια, Δωρεάν Υγεία» αναφέρει σε ανακοίνωσή της η Ένωση

«Ισοπεδώνουν ό,τι έχει απομείνει όρθιο από τη Δημόσια, Δωρεάν Υγεία» αναφέρει σε ανακοίνωσή της η Ένωση Νοσοκομειακών Ιατρών Θεσσαλονίκης για τα απογευματινά ιατρεία που θα ξεκινήσουν από το νοσοκομείο Παπαγεωργίου την ερχόμενη Τρίτη 12 Μαρτίου.

«Η κυβέρνηση με την ενεργοποίηση των επί πληρωμή απογευματινών χειρουργείων και το υπό διαβούλευση νομοσχέδιο για το ιδιωτικό έργο των ιατρών ΕΣΥ, ξεπερνάει τον εαυτό της και προχωράει πολλαπλά βήματα περαιτέρω την εμπορευματοποίηση του ΕΣΥ» τονίζει η ΕΝΙΘ και καλεί σε συγκέντρωση διαμαρτυρίας τους νοσοκομειακούς γιατρούς, τα σωματεία υγειονομικών, όλα τα σωματεία και τους φορείς της πόλης την Τρίτη 12/3 στις 12:30 έξω από το ΓΝΘ Παπαγεωργίου. Παράλληλα, προκηρύσσει τρίωρη στάση εργασίας την ίδια μέρα 12:00-15:00.

Αναλυτικά η ανακοίνωση της ΕΝΙΘ:

Η κυβέρνηση με την ενεργοποίηση των επί πληρωμή απογευματινών χειρουργείων και το υπό διαβούλευση νομοσχέδιο για το ιδιωτικό έργο των ιατρών ΕΣΥ, ξεπερνάει τον εαυτό της και προχωράει πολλαπλά βήματα περαιτέρω την εμπορευματοποίηση του ΕΣΥ.

Οι τεράστιες λίστες αναμονής για χειρουργική επέμβαση δεν ήρθαν από τον ουρανό. Είναι αποτέλεσμα της διαχρονικής πολιτικής υποχρηματοδότησης και υποστελέχωσης του ΕΣΥ, που διογκώθηκε σε εκθετικό βαθμό κατά την διάρκεια της πανδημίας και συνεχίζει στον ίδιο ρυθμό. Στα νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης σε καθημερινή πρωινή λειτουργία είναι μόλις το 60% των διαθέσιμων χειρουργικών αιθουσών, λόγω έλλειψης προσωπικού. Σε πολλά νοσοκομεία, όπως το Ιπποκράτειο και το Παπανικολάου, η υποστελέχωση είναι τέτοια που μετακινούν συνεχώς αναισθησιολόγους και νοσηλευτικό προσωπικό για τη λειτουργία των χειρουργείων. Πιο τρανταχτό παράδειγμα, οι μετακινήσεις προσωπικού προς το Ιπποκράτειο για τη διενέργεια μεταμοσχεύσεων σε ζώντες δότες, οι οποίοι αναμένουν πάνω από 1 χρόνο για μια τόσο ζωτική επέμβαση, λόγω των τεράστιων ελλείψεων!

Τι ακριβώς έρχεται να λύσει, λοιπόν, η ενεργοποίηση των επί πληρωμή απογευματινών χειρουργείων στις ήδη μη λειτουργικές αίθουσες χειρουργείων, λόγω ελλείψεων ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού; Την ολοένα και βαθύτερη εμπορευματική λειτουργία των νοσοκομείων. Την ολοένα και βαθύτερη εμπέδωση στους ασθενείς ότι πρέπει να πληρώσουν για να έχουν πρόσβαση στις υπηρεσίες υγείας που έχουν ανάγκη. Οι ασθενείς δεν μπορούν να χειρουργηθούν το πρωί, λόγω λειψού προσωπικού, όμως όποιος έχει λεφτά θα χειρουργηθεί το απόγευμα στις ίδιες αίθουσες, από το ίδιο προσωπικό!

Αυτό είναι το «νέο ΕΣΥ» που βασικό του χαρακτηριστικό είναι η λειτουργία των μονάδων υγείας με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια. Δηλαδή, Νοσοκομεία – «αυτοτελείς επιχειρηματικές μονάδες», που θα έχουν έσοδα από ασφαλιστικά ταμεία και απευθείας από ασθενείς-πελάτες, με σκοπό την περαιτέρω μείωση της κρατικής χρηματοδότησης.

Στο ίδιο μήκος κύματος και το νομοσχέδιο για την άσκηση ιδιωτικού έργου των ιατρών ΕΣΥ. Είναι πρόκληση ο ισχυρισμός ότι αυτά τα μέτρα θα προσελκύσουν δήθεν, ιατρούς στο ΕΣΥ. Το ΕΣΥ φυλλοροεί από γιατρούς όλων των βαθμίδων λόγω των καθηλωμένων μισθών, των εξαντλητικών ωραρίων, των συνεχών μετακινήσεων σε άλλα νοσοκομεία, την απαξίωση του έργου τους. Σε αυτή την συνεχιζόμενη φυγή γιατρών από το ΕΣΥ δεν θα δώσει λύση, το «δικαίωμα» να βγουν στην πιάτσα της αγοράς υγείας για να βρουν πελατεία, να μετατρέψουν τους ασθενείς σε πελάτες μέσα ή έξω από το ΕΣΥ, να απωλέσουν κάθε έννοια ωραρίου και εργασιακού δικαιώματος. Η πραγματική λύση είναι η ικανοποίηση των αιτημάτων: Πραγματικές αυξήσεις των μισθών των νοσοκομειακών γιατρών με διπλασιασμό των απολαβών, μαζικές μόνιμες προσλήψεις για την κάλυψη όλων των κενών οργανικών θέσεων, αξιοπρεπείς συνθήκες εργασίας.

Αυτά οι αντιδραστικές αλλαγές, όμως, αφορούν πάνω από όλα τους ασθενείς, που θα αναγκαστούν να βάλουν ακόμα πιο βαθιά το χέρι στην τσέπη για να έχουν πρόσβαση σε ακόμα πιο υποβαθμισμένες υπηρεσίες υγείας. Για αυτό χρειάζεται τώρα να δυναμώσει ο οργανωμένος συλλογικός αγώνας για να μην περάσουν τα σχέδια για το «νέο ΕΣΥ», να μην εμπεδωθεί η συνείδηση ότι η υγεία είναι εμπόρευμα και πως «ό,τι πληρώσεις παίρνεις». Δεν έχουμε ανάγκη από ένα φθηνότερο ιδιωτικό σύστημα μέσα στο δημόσιο. Αλλά ένα υψηλού επιπέδου, σύγχρονο, αποκλειστικά Δημόσιο και δωρεάν Σύστημα Υγείας, χωρίς καμία επιχειρηματική δράση, που θα καλύπτει τις σύγχρονες ανάγκες υγείας με βάση την πρόοδο της επιστήμης και της τεχνολογίας.

Ισοπεδώνουν ό,τι έχει απομείνει όρθιο από την Δημόσια, Δωρεάν Υγεία!

Δεν θα το επιτρέψουμε!

Μόνο οι αγώνες των εργαζομένων μπορούν να βάλουν πάγο στους σχεδιασμούς τους!

Πρέπει να σημάνει μαζική αντεπίθεση, από τους υγειονομικούς και όλο το λαό!

Το ΔΣ της ΕΝΙΘ καλεί όλους τους νοσοκομειακούς ιατρούς, τα σωματεία υγειονομικών, όλα τα σωματεία και τους φορείς της πόλης την Τρίτη 12/3 στις 12:30 στο ΓΝΘ Παπαγεωργίου, ημέρα που ανακοινώθηκε φιέστα για την έναρξη των απογευματινών χειρουργείων, και προκηρύσσει τρίωρη στάση εργασίας την ίδια μέρα 12:00-15:00.