Skip to main content

ΕΝΙΘ για περιστατικό με ασθενή στο Θεαγένειο: Ανακριβείς οι αναφορές Γεωργιάδη για διαθέσιμες κλίνες ανάνηψης

Για κλίνες νοσηλείας που δεν πληρούν τα στοιχειώδη για ασφαλή παραμονή ασθενών μετά από επέμβαση κάνουν λόγο οι νοσοκομειακοί γιατροί

Ανάδειξη των ελλείψεων υποδομών στο νοσοκομείο Θεαγένειο της Θεσσαλονίκης χαρακτηρίζει η Ένωση Νοσοκομειακών Γιατρών της πόλης την εικόνα του ασθενή να αναρρώνει από μέθη σε καρέκλες αναμονής ελλείψει αίθουσας ανάνηψης.

Η ΕΝΙΘ, που για αυτόν τον λόγο πραγματοποιεί αύριο στην πύλη του αντικαρκινικού νοσοκομείου παράσταση διαμαρτυρίας στις 08.00 το πρωί, επισημαίνει πως «το ενδοσκοπικό εργαστήριο του Θεαγενείου εξυπηρετεί καθημερινά τεράστιο όγκο ασθενών από όλη την Β. Ελλάδα. Το ιατρικό προσωπικό είναι πολύ έμπειρο και πραγματοποιούνται επεμβάσεις εξειδικευμένες και πρωτοποριακές. Όμως, το έργο που προσφέρουν καθημερινά οι συνάδελφοι προσκρούει πάνω στις ελλείψεις προσωπικού αλλά και υποδομών. Γεγονός που έχει επισημανθεί πολλάκις προς όλους τους υπεύθυνους με έγγραφα από τον διευθυντή του τμήματος».

Όπως επισημαίνουν οι νοσοκομειακοί σήμερα το ενδοσκοπικό εργαστήριο λειτουργεί σε ένα μικρό χώρο, δίπλα από την αίθουσα αναμονής δύο κλινικών, ενώ δεν υπάρχει διαθέσιμος χώρος και εξοπλισμός, ούτε καν για την τοποθέτηση των εργαλείων, πόσο μάλλον για την ανάνηψη των ασθενών.

Επισημαίνεται δε πως σύμφωνα με τις Διεθνείς Οδηγίες, μια αίθουσα ανάνηψης προϋποθέτει για να λειτουργήσει κατάλληλο εξοπλισμό και επιπλέον προσωπικό, νοσηλευτικό και ιατρικό ενώ, πρέπει να είναι σε άμεση επαφή με τους ιατρούς του εργαστηρίου για την ασφαλή παρακολούθηση των ασθενών μετά την επέμβαση τους και για όση ώρα χρειαστεί.

«Άρα οι αναφορές τόσο της Διοίκησης του νοσοκομείου όσο και του Υπουργού Υγείας ότι εκείνη την ώρα υπήρχαν διαθέσιμες κλίνες στο νοσοκομείο, είναι ανακριβείς, καθώς αυτές είναι κλίνες νοσηλείας και δεν πληρούν τα στοιχειώδη για την ασφαλή παραμονή των ασθενών του εργαστηρίου μετά την επέμβαση. Πόσο μάλλον που κάποιες από αυτές, που αναφέρθηκαν στο δελτίο τύπου της Διοίκησης του νοσοκομείου βρίσκονται σε άλλον όροφο από το εργαστήριο!», τονίζει χαρακτηριστικά η Ένωση.

Παράλληλα καταδικάζονται οι αναφορές του Υπουργού Υγείας για «πολιτικά παιχνίδια», «την ώρα», όπως τονίζεται  «που όλοι οι ιατροί του ΕΣΥ και ο συγκεκριμένος συνάδελφος έχουν αποδείξει ότι έδωσαν και δίνουν το καλύτερο εαυτό τους για να στέκεται όρθιο το Δημόσιο σύστημα υγείας προς όφελος των ασθενών».

«Οι ασθενείς δεν ταλαιπωρούνται από τους γιατρούς όπως αναφέρει ο Υπουργός Υγείας, αλλά από την τραγική και συνεχώς επιδεινούμενη υποστελέχωση των δημόσιων μονάδων Υγείας και την έλλειψη υποδομών με σύγχρονες προδιαγραφές. Είναι θράσος να κατηγορούνται οι εργαζόμενοι του ΕΣΥ που αναδεικνύουν τα προβλήματα από την κυβέρνηση όταν η κυβερνητική πολιτική είναι αυτή που προκαλεί αυτές τις εικόνες ντροπής! Στεκόμαστε αυτονόητα στο πλευρό του συναδέλφου. Οι πραγματικοί υπεύθυνοι για τις τραγικές ελλείψεις σε προσωπικό και υποδομές που οδηγούν τις ζωές των ασθενών σε κίνδυνο είναι το Υπουργείο Υγείας και οι Διοικήσεις των ΥΠΕ και των νοσοκομείων», καταλήγει η Ένωση Νοσοκομειακών Ιατρών Θεσσαλονίκης.