Skip to main content

Γκαζώνει στην ανηφόρα η τιμή της βενζίνης στη Θεσσαλονίκη, έφτασε τα 2 ευρώ στη Χαλκιδική

Το ράλι αυξήσεων αναμένεται να συνεχιστεί, σύμφωνα με τους πρατηριούχους

Με τιμή του βαρελιού του πετρελαίου Μπρεντ να «καλπάζει», τις τιμές στα διυλιστήρια της χώρας να ανεβαίνουν, η βενζίνη στα πρατήρια υγρών καυσίμων στη Θεσσαλονίκη και στη Χαλκιδική έχουν ήδη αυξηθεί.

Ο μέσος όρος πώλησης του λίτρου της αμόλυβδης βενζίνης (95άρα) έχει εκτιναχθεί στα πρατήρια της Θεσσαλονίκης στο 1,91 ευρώ, ενώ στη Χαλκιδική έχει φτάσει ήδη τα 2 ευρώ το λίτρο.

Αιτία της ανόδου της τιμής των καυσίμων, όπως ανέφερε στη Voria.gr ο ιδιοκτήτης πρατηρίου υγρών καυσίμων, Δημήτρης Καΐσης, είναι «η μείωση παραγωγής πετρελαίου με αποτέλεσμα να έχει αυξηθεί η τιμή του βαρελιού παγκόσμια».

«Περαιτέρω όμως, επειδή στην Ελλάδα έχουμε 50% φόρο για κάθε άνοδο ύψους 1 ευρώ, η τιμή σε εμάς γίνεται συν 1,5 ευρώ», είπε ο κ. Καΐσης.

Η τιμή της αμόλυβδης στα πρατήρια της Θεσσαλονίκης, τόνισε ο κ. Καΐσης, κυμαίνεται στο 1,91 ευρώ το λίτρο, επισημαίνοντας ότι πρόκειται για σημαντική αύξηση. «Έχει ξεφύγει η τιμή» είπε και πρόσθεσε ότι στη Χαλκιδική το λίτρο «έχει πιάσει τα 2 ευρώ».

«Και όσο πιο πολύ πάμε προς τα "πόδια" της Χαλκιδικής, προς τις "μύτες" που λέμε, η τιμή ανεβαίνει και είναι ακριβότερη λόγω του κομίστρου. Δηλαδή στα βενζινάδικα των Νέων Μουδανιών οι τιμές είναι περίπου σε αυτές της Θεσσαλονίκης, ίσως και λίγο πιο πάνω. Όμως, σε άλλες περιοχές, όπως Παλιούρι, Σάρτη κλπ, η τιμή είναι στα 2 ευρώ», τόνισε ο κ. Καΐσης.

Μιλώντας στη Voria.gr, o πρόεδρος της Ομοσπονδίας Πρατηριούχων Εμπόρων Καυσίμων, Θέμης Κιουρτζής, τόνισε ότι οι αυξήσεις στις τιμές των καυσίμων καταγράφονται από τις αρχές Ιουλίου από τα διυλιστήρια και πλέον είναι ορατές και στην τσέπη του καταναλωτή.

«Τις αυξήσεις τις είδατε τώρα γιατί τα πρατήρια, όπως ξέρετε, πάντα καθυστερούν να ανεβάσουν τις τιμές. Το καύσιμο αυξάνεται συνεχώς από την 1η Ιουλίου και μέχρι και σήμερα έχει ανοδικές τάσεις στα διυλιστήρια. Έτσι, με χρονοκαθυστέρηση βλέπουν οι καταναλωτές τις αυξήσεις των τιμών στα πρατήρια. Από 1 Ιουλίου, κάθε μέρα επί έναν μήνα, ανεβαίνει το καύσιμο και δεν φαίνεται ότι θα σταματήσουν οι αυξήσεις», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Κιουρτζής.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρέθεσε, ο μέσος όρος πώλησης στα πρατήρια υγρών καυσίμων της Θεσσαλονίκης «είναι περίπου 1,91 ευρώ το λίτρο, αλλά με τις αυξήσεις που γίνονται η τιμή θα έπρεπε να είναι 1,95 ευρώ», προσθέτοντας ότι αν συνεχιστεί η άνοδος των τιμών τότε θα αυξηθεί περαιτέρω και η τιμή του λίτρου της αμόλυβδης στα βενζινάδικα.

«Έπονται κι άλλες αυξήσεις. Αν κρατήσουν αυτές οι τάσεις και δεν τις απορροφήσουν τα πρατήρια με τα αποθέματά τους θα έχουμε μια αύξηση 3-4 λεπτά ακόμα», είπε ο κ. Κιουρτζής.

Όσον αφορά τις ακόμα πιο αυξημένες τιμές σε πρατήρια της Χαλκιδικής αλλά και σε άλλες τουριστικές περιοχές της Βόρειας Ελλάδας, ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας ανέφερε ότι «το καύσιμο είναι ακριβότερο γιατί έχει και ακριβότερο μεταφορικό κόστος».