Skip to main content

Καίει η τιμή της βενζίνης - Ξεπερνάει τα 2 ευρώ, έρχονται νέες αυξήσεις

Ακριβότερα θα κοστίσει η επιστροφή των εκδρομέων - Κανόνας η τιμή πάνω από τα 2 ευρώ

Η τιμή της βενζίνης έχει ξεπεράσει τα δύο ευρώ όχι μόνο στα νησιά, αλλά και σε περιοχές της ηπειρωτικής Ελλάδας, εκτινάσσοντας το κόστος των διακοπών για χιλιάδες οικογένειες, ενώ από αύριο οι τιμές αναμένεται να σκαρφαλώσουν περαιτέρω.

«Στα μεγάλα αστικά κέντρα βρισκόμαστε μία ανάσα από τα δύο ευρώ. Είναι εύλογο, λοιπόν, και οι αποστάσεις αυτές που καλύπτονται με οδικές μεταφορές, όπως η Ευρυτανία και το Καρπενήσι, να έχουν ξεπεράσει τα δύο ευρώ», δήλωσε ο αντιπρόεδρος του Συνδέσμου Πρατηριούχων και Εμπόρων Καυσίμων, Γιώργος Ασμάτογλου στην εκπομπή «Ωρα Ελλάδος» στο Open TV.

Όπως είπε, μάλιστα, «σήμερα, σε μία εκτίμηση μέσης τιμής, η τιμή έχει φθάσει στο 1,98 ευρώ στα μεγάλα αστικά κέντρα. Εχει ακριβύνει πολύ το προϊόν το τελευταίο διάστημα».

Οι 15 περιφέρειες όπου η βενζίνη ξεπέρασε τα 2 ευρώ στις 15 Αυγούστου:

Ακριβότερα θα κοστίσει η επιστροφή των εκδρομέων

Ο κ. Ασμάτογλου, μάλιστα, εκτίμησε ότι οι τιμές από αύριο-μεθαύριο θα είναι ακόμα πιο υψηλές. Ερωτηθείς με τι τιμές θα επιστρέψουν από τις διακοπές τους οι εκδρομείς του Αυγούστου, ήταν ξεκάθαρος: «Οπωσδήποτε θα είναι ακριβότερο το προϊόν».

«Όλα συγκλίνουν στο ότι οι τιμές των καυσίμων στο επόμενο διάστημα θα είναι ακόμη υψηλότερες», τόνισε από την πλευρά του και ο πρόεδρος του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου, Γιάννης Χατζηθεοδοσίου, μιλώντας στην εκπομπή.

«Τα Pass βοηθούν, αλλά δεν λύνουν το πρόβλημα. Δεν θα αλλάξουν οι τιμές των προϊόντων όσο τα καύσιμα είναι σε αυτά τα ύψη και απλά το Pass διευκολύνει», πρόσθεσε, τονίζοντας ότι «άλλη λύση από τη μείωση του φόρου ειδικής κατανάλωσης και του ΦΠΑ στα είδη πρώτης ανάγκης, δεν υπάρχει».

11 λεπτά πάνω σε έναν μήνα

Η τιμή χονδρικής στις 15 Ιουλίου ήταν 1,736 ευρώ/λίτρο (προ ΦΠΑ) και ακριβώς έναν μήνα μετά, στις 15 Αυγούστου, έφθασε το 1,847 ευρώ/λίτρο (προ ΦΠΑ). Αντίστοιχα, οι διεθνείς τιμές του πετρελαίου έναν μήνα πριν ήταν 80 δολάρια/βαρέλι και στις 15 Αυγούστου 85 δολάρια/βαρέλι. Δηλαδή, μέσα σε έναν μήνα η αύξηση της τιμής του πετρελαίου στις διεθνείς αγορές ήταν 5 δολάριο/βαρέλι, δηλαδή 4,5 ευρώ (0,028 ευρώ/λίτρο).

«Έχουμε μία δυσανάλογη αύξηση, μία πολύ μεγάλη αύξηση στο διυλισμένο προϊόν (...) Παρά το ότι δεν υπάρχει ζήτηση από την Ευρώπη, αυξάνονται οι τιμές του διυλισμένου προϊόντος», τόνισε ο κ. Ασμάτογλου.