Skip to main content

Κοσμήτορας Νομικής ΑΠΘ: Η επιχείρηση της ΕΛΑΣ ήταν απολύτως ειρηνική, κανονικά οι εξετάσεις

«Δεν συνελήφθη κανένας φοιτητής που ήταν μέσα, απλώς άνοιξε το κτήριο και αποδόθηκε στους νόμιμους χρήστες του»

Ολοκληρώθηκε λίγο πριν από τις 7 το πρωί της Δευτέρας 19 Φεβρουαρίου, επέμβαση των ΜΑΤ στη Νομική Σχολή του ΑΠΘ, για την απομάκρυνση των καταληψιών ώστε να προχωρήσει κανονικά η Εξεταστική των φοιτητών.

Δείτε - Θεσσαλονίκη: Εκκενώθηκε η κατάληψη στη Νομική του ΑΠΘ - Συγκέντρωση διαμαρτυρίας από φοιτητές

Η απομάκρυνση των ατόμων που βρίσκονταν μέσα στο κτήριο έγινε ήρεμα. Επίσης, έξω από το κτήριο υπάρχουν διμοιρίες των ΜΑΤ, ενώ προσήλθαν φοιτητές με πανό και φώναζαν συνθήματα για το άσυλο.

«Η δημόσια δύναμη επενέβη στη Νομική Σχολή του ΑΠΘ κι έθεσε τέλος σε μια πολυήμερη κατάληψη του κτηρίου μας. Η συνέλευση της σχολής στις 7/2 τόνισε ότι η κατάληψη δημοσίων κτηρίων δεν δικαιολογείται ως μορφή διαμαρτυρίας ούτε νομιμοποιείται με αποφάσεις συνδικαλιστικών οργάνων είτε αυτά είναι φοιτητικά είτε οποιαδήποτε άλλα» τόνισε στην ΕΡΤ ο καθηγητής και Κοσμήτορας Νομικής Σχολής ΑΠΘ, Παναγιώτης Γκλαβίνης.

Πρόσθεσε ότι «πριν από λίγο τα αρμόδια όργανα της πολιτείας έπραξαν το καθήκον τους και ανοίξανε τη Νομική Σχολή αποκαθιστώντας της λειτουργία μιας δημόσιας υπηρεσίας που είναι ζωτικής σημασίας για το παρόν των παιδιών που φοιτούν σε αυτήν και για το μέλλον του τόπου».

Οι εξετάσεις θα διεξαχθούν κανονικά τις επόμενες μέρες σύμφωνα με το πρόγραμμα που έχει ήδη ανακοινωθεί, είπε ακόμα ο κ. Γκλαβίνης προσθέτοντας ότι «και σήμερα το απόγευμα αν προλάβουμε θα γίνουν (εξετάσεις)».

«Ο κ. εισαγγελέας διέταξε κατεπείγουσα προκαταρκτική εξέταση και παρήγγειλε το άνοιγμα της Σχολής. Η Νομική Σχολή είναι μια εμβληματική Σχολή, δεν μπορούμε μια παθογένεια δεκαετιών που ταλανίζει το Πανεπιστήμιο ειδικά στη Νομική Σχολή να την ανεχόμαστε[…] Ορισμένοι φοιτητές όποιος κι αν είναι ο αριθμός να κλείνουν έξω έναν πάρα πολύ μεγάλο αριθμό συναδέλφων τους για οποιονδήποτε λόγο κι αν διαμαρτύρονται».

Ερωτηθείς από την ΕΡΤ αν η παρέμβαση της αστυνομίας έγινε μετά από αυτεπάγγελτη εντολή της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Θεσσαλονίκης ο κ. Γκλαβίνης απάντησε «ακριβώς».

«Η επιχείρηση ήταν απολύτως ειρηνική και δεν συνελήφθη κανένας φοιτητής που ήταν μέσα, απλώς άνοιξε το κτήριο και αποδόθηκε στους νόμιμους χρήστες του» ανέφερε ακόμα ο καθηγητής και Κοσμήτορας της Νομικής Σχολής του ΑΠΘ.

Σε ό,τι αφορά τον αριθμό των καταληψιών είπε ότι ήταν κάτω από είκοσι άτομα.