Skip to main content

Θεσσαλονίκη: Επιστρέφει για 11η χρονιά το Open House με ξεναγήσεις σε 70 κτήρια

Για ένα Σαββατοκύριακο γεμάτο δωρεάν ξεναγήσεις σε 70 κτήρια και χώρους με αρχιτεκτονικό ενδιαφέρον

Το OPEN HOUSE επιστρέφει στη Θεσσαλονίκη για 11η χρονιά με δωρεάν ξεναγήσεις σε 70 κτήρια και χώρους με αρχιτεκτονικό ενδιαφέρον, το Σαββατοκύριακο 25 & 26 Νοεμβρίου. Όπως κάθε χρόνο, το πρόγραμμα περιλαμβάνει πλήθος παράλληλων δράσεων: ξεναγήσεις, διαδρομές, διαγωνισμούς, διαδικτυακές ξεναγήσεις και πάρτι.

Πιο συγκεκριμένα, στο πρόγραμμα του ΟΗΤ 2023 επιστρέφουν το MADE in Thessaloniki, με ξεναγήσεις σε χώρους δημιουργίας και παραγωγής, το OPEN WALKs, με διαδρομές στην πόλη, το OPEN SCHOOL, που ξεναγεί εκπαιδευτικά γκρουπ σε ορισμένα από τα κτήρια και χώρους παραγωγής του προγράμματος, το OPEN OFFICE με διαδικτυακές ξεναγήσεις σε αρχιτεκτονικά γραφεία της Θεσσαλονίκης.

Σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση, το φετινό motto του ΟΗT είναι το Building futures together και έχει ως σκοπό να αναδείξει τη βιοκλιματική αρχιτεκτονική μέσα από δράσεις, διαγωνισμούς και κτήρια στο πρόγραμμα.

Επιπλέον, οι επισκέπτες θα έχουν τη δυνατότητα να λάβουν μέρος στους διαγωνισμούς φωτογραφίας OPEN PHOTO στο instagram, αλλά και στον διαγωνισμό για το βραβείο κοινού OPEN VOTE και να κερδίσουν διακρίσεις και δώρα.

Περισσότερες πληροφορίες για το πρόγραμμα, τις παράλληλες δράσεις και τους διαγωνισμούς του ΟΗT 2023 θα βρείτε εδώ.

Το Open House Thessaloniki είναι μέλος του προγράμματος συνεργασίας Open House Europe το οποίο συγχρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Πρόκειται για ένα project που επιδιώκει να ενθαρρύνει μια ουσιαστική συζήτηση σχετικά με την αρχιτεκτονική ως κοινή ευρωπαϊκή ταυτότητα, αναδεικνύοντας τις αξίες των ποιοτικά σχεδιασμένων χώρων στο ευρύ κοινό και δίνοντας τη δυνατότητα στους πολίτες να υποστηρίξουν ένα σωστά δομημένο περιβάλλον.

Το Open House Europe συντονίζεται από την εταιρεία Architektūros fondas με έδρα το Βίλνιους της Λιθουανίας, με εταίρους από τo Μπρνο της Τσεχίας, το Τάλλιν της Εσθονίας, το Έσσεν της Γερμανίας, την Θεσσαλονίκη και την Αθήνα της Ελλάδας, το Δουβλίνο της Ιρλανδίας, το Μιλάνο της Ιταλίας, την Λισσαβώνα της Πορτογαλίας, την Σλοβενία, το Μπιλμπάο της Ισπανίας και την Στοκχόλμη της Σουηδίας. Στο πρόγραμμα θα πραγματοποιηθούν 12 ΟΗ σε 12 πόλεις της Ευρώπης. Τα ΟΗ φεστιβάλ προγραμματίζουν ακόμα σαν Open House Europe κοινές δράσεις και θέματα όπως είναι η ενίσχυση της προσβασιμότητας και η δημιουργία διαδικαστικών εργαλείων για την σημασία του ρόλου της αρχιτεκτονικής και η προβολή θετικών παραδειγμάτων για το πώς η αρχιτεκτονική θα μπορούσε να ανταποκριθεί στις σύγχρονες περιβαλλοντικές και κοινωνικές προκλήσεις. Ακόμα στο πλαίσιο της διάδρασης μεταξύ των πόλεων και της ανταλλαγής εμπειριών, στο πρόγραμμα προβλέπεται η ανταλλαγή εθελοντών και η διοργάνωση ετήσιων συνεδρίων.  Στο ΟΗΤ θα συμμετέχουν  εθελοντές από τα τα αντίστοιχα ΟΗ του Βίλνιους, του Τάλλιν, της Σλοβενίας, της Στοκχόλμης και της Αθήνας. Το πρώτο συνέδριο (1st annual summit) θα πραγματοποιηθεί τον Δεκέμβριο του 2023 στην Λισσαβώνα.